Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Επιβλαβείς οι πολιτικές λιτότητας και οι μειώσεις μισθών.


Δομικό πρόβλημα η μακροχρόνια ανεργία. Επιπλέον ένα εκατομμύριο άνεργοι μέσα σε ένα εξάμηνο

Η εφαρμογή πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης σε ευρωπαϊκές χώρες επιδείνωσε την κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης, ενώ οι μειώσεις μισθών βλάπτουν τις επενδύσεις, τη ζήτηση και, κατά συνέπεια, το διευρωπαϊκό εμπόριο, όπως διαπιστώνει, σε μελέτη της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Αντιτάσσεται σε μέτρα λιτότητας.


«Μολονότι οι στόχοι της δημοσιονομικής εξισορρόπησης και της ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικοί, είναι επίσης κρίσιμης σημασίας να μην αντιμετωπιστούν με μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν θεραπεύουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης», τονίζει σε μελέτη της η ΔΟΕ. 


Τα στοιχεία που παρέθεσε η Οργάνωση σε ευρωπαϊκό συνέδριο στο Όσλο τη Δευτέρα δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολιών. Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες έχασαν τις θέσεις εργασίας τους στην Ε.Ε το τελευταίο εξάμηνο. Η μακροχρόνια ανεργία καθίσταται δομικό πρόβλημα για πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Σε 19 χώρες, το 40% των ανέργων παραμένουν χωρίς δουλειά μετά από 12 ή περισσότερους μήνες.
Mέσα σε πέντε χρόνια, οι άνεργοι στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 10 εκατομμύρια, φτάνοντας τα 26 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο του 2013.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι θα χρειαστεί να δημιουργηθούν 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, ώστε το ποσοστό απασχόλησης να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Προτάσεις της ΔΟΕ
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας τάσσεται υπέρ μιας στρατηγικής που θα εστιάζει στην απασχόληση.
Συνιστά στις κυβερνήσεις να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναφέρει ως παράδειγμα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια που είναι αναγκαία ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για μέτρα όπως η διασφάλιση της απασχόλησης των νέων, εκπαιδευτική πολιτική για να αποφευχθεί η σχολική αποτυχία, πιο ρεαλιστική προσέγγιση στη μείωση των ελλειμμάτων, δράσεις κατά της φοροδιαφυγής, μείωση των υπέρογκων δαπανών και δημιουργία νέων δημοσιονομικών πόρων που δεν θα επιβαρύνουν την απασχόληση και τις επενδύσεις.

Η ανεργία σε αριθμούς
Τον Φεβρουάριο του 2013, το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε το 10,9%, ενώ στην ευρωζώνη άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ του 12%.
Μόνο πέντε από τις 27 χώρες της Ε.Ε. (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο και Μάλτα) έχουν ποσοστό απασχόλησης υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση.
Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 23,5% στην ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ελλάδα με 58% και στην Ισπανία με 55%.


Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: