Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

«Ας ανοίξουν τα Κάστρα ως πύλες πολιτισμού!» Το δικό τους μήνυμα για τη σημερινή κατάσταση των Κάστρων της Πρέβεζας στέλνουν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας.

«Ας ανοίξουν τα Κάστρα ως πύλες πολιτισμού!»

Το δικό τους μήνυμα για τη σημερινή κατάσταση των Κάστρων της Πρέβεζας στέλνουν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Πρέβεζας, το οποίο συμμετέχει και συντονίζει ένα διαφορετικό και ιδιαίτερο πρόγραμμα Comenius που έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό των πόλεων που συμμετέχουν αλλά και να καταθέσει προτάσεις για το παρόν και το μέλλον των κάστρων. 
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ιταλία και η πέμπτη και πρoτελευταία συνάντηση των εταίρων πραγματοποιείται στην πόλη μας.


IMG 0230

13 μαθητές και μαθήτριες από τα Ευρωπαικά σχολεία μαζί με καθηγητές τους βρίσκονται στην Πρέβεζα, θα γνωρίσουν την πόλη και συνάμα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τα Κάστρα της περιοχής, τα οποία αποτελούν και το κοινό σημείο των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αφού οι πόλεις από τις οποίες προέρχονται τα παιδιά διαθέτουν μνημεία αντίστοιχα με αυτά της Πρέβεζας αλλά σίγουρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

IMG 0224

Όπως τόνισε η διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Αναστασία Κόρου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου εργάστηκαν με μεγάλο ζήλο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία και υλοποιώντας αξιόλογες πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάδειξη και την ιστορία των Κάστρων.
Η συνεργασία με τα υπόλοιπα σχολεία, θα δώσει την δυνατότητα αφενός να ανταλλαγούν εμπειρίες και απόψεις και αφετέρου να δημιουργηθεί ένα άτυπο δίκτυο μεταξύ των πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με σημείο αναφοράς τα Κάστρα.
Η υποδοχή των φιλοξενούμενων μαθητών και των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε χθες στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς και τόσο ο δήμαρχος Πρέβεζας όσο και η διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Κική Σφονδύλη συνεχάρησαν όλους όσοι συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος εκφράζοντας την ευχή οι προσκεκλημένοι να έχουν όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη διαμονή και να γνωρίσουν όχι μόνο τα Κάστρα αλλά και τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία και τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει η Πρέβεζα.
Οι εκπρόσωποι των φιλοξενουμένων εκφράστηκαν με πολύ θερμά λόγια για την υποδοχή που τους έγινε υπογραμμίζοντας ότι η ιστορία και ο πολιτισμός του κάθε τόπου μπορούν μέσα από τα μάτια των παιδιών να αποτελέσουν την αφορμή για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον.
Το πρόγραμμα, που βρίσκεται στη δεύτερη και τελευταία χρονιά υλοποίησής του, θα ολοκληρωθεί τον Μάιο στην Ολλανδία , και το 4ο Γυμνάσιο θα συμμετέχει με 11 συνολικά καθηγητές και μαθητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: