Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Αποτελεί πλέον τη μόνη βαριά βιομηχανία της Ηπείρου. Νέοι δρόμοι για τον τουρισμό μας.Πολύτιμα «εργαλεία» η τεχνογνωσία και οι καινοτομίες τονίστηκε σε χθεσινή ενδιαφέρουσα ημερίδα στα Γιάννινα. Επιδοτήσεις έως 600.000 ευρώ για καταλύματα.



Ο Τουρισμός της Ηπείρου, που βιώνει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, έχει μεγίστη ανάγκη να εφαρμόσει στην πράξη πολύτιμα εργαλεία, που θα τον κρατήσουν στη ζωή.
Ένα από αυτά είναι η καινοτομία, ιδιαίτερα η «ήπια», αυτή δηλαδή που δεν κοστίζει πολλά χρήματα, αποφέρει όμως σημαντικά αποτελέσματα. Αυτό -μεταξύ άλλων- τονίστηκε στη χθεσινή ενδιαφέρουσα ημερίδα που έγινε στα Γιάννινα και αφορούσε την εφαρμογή της καινοτομίας στον τουρισμό και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις της περιοχής μας.
Το «παρών» έδωσαν πολλοί επαγγελματίες του χώρου που άκουσαν τους ομιλητές, με το κοινό συμπέρασμα να είναι πώς ο Τουρισμός μας, που αποτελεί την «βαριά» βιομηχανία της περιοχής (και μαζί με το φυσικό περιβάλλον είναι τα κατ' εξοχήν γνωρίσματα της Ηπείρου), χρειάζεται τη βοήθεια όλων, ώστε με κοινή προσπάθεια και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και τεχνολογίας να γίνει ακόμη πιο εξωστρεφής και να προσελκύσει επισκέπτες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Άλλωστε, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, οι τουριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου, πρέπει να κάνουν πράξη το ρητό, «η ισχύς εν τη ενώσει», εάν θέλουν, όχι μόνο να κρατηθούν όρθιες μέσα στην κρίση, αλλά και να αναπτυχθούν.
Πάντως, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους επαγγελματίες του τουρισμού στην Ήπειρο είναι πολλές. Η χθεσινή ημερίδα αφορούσε την υλοποίηση του διεθνούς έργου Hidden, στο οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου είναι επικεφαλής εταίρος, όμως υπάρχουν και άλλες προοπτικές στήριξης και ανάπτυξης των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως προγράμματα επιδοτήσεων πάνω σε νέες, εναλλακτικές μορφές, όπως ο αγροτουρισμός (αναλυτικά στη συνέχεια).

Χρήσιμες αλλαγές.
Τι είναι όμως η «ήπια» καινοτομία, που παρουσιάστηκε χθες και πώς μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τον Ηπειρωτικό τουρισμό, σε μια περίοδο που το έχει άμεση ανάγκη; Η υπεύθυνη του Προγράμματος για την Περιφέρεια Ηπείρου Ελένη Καλαμπόκα επεσήμανε πως το έργο γράφτηκε την περίοδο πριν την κρίση, όμως τελικά ταιριάζει στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
«Δεν μιλάμε για βαριά τεχνολογία που κοστίζει, αλλά για μικρές και χρήσιμες αλλαγές. Πρόκειται για ήπια καινοτομία, δηλαδή για τομείς που υπάρχουν σε επιχειρήσεις, οι οποίοι όμως ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, όπως η οργάνωση, οι στρατηγικές προώθησης του μάρκετινγκ, η εξωστρέφεια κτλ» ανέφερε. Παράλληλα, ακούστηκαν και άλλες ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, όπως μεταξύ άλλων, το πώς θα βοηθήσει η κρουαζιέρα στην άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την Ήπειρο, καθώς και το όραμα για τον Τουρισμό με ορίζοντα το 2020.

«Βοηθά η κρίση»!..
Την άποψη, ότι η οικονομική κρίση έχει βοηθήσει στην ανακάλυψη καινοτομιών από τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και υπεύθυνος Τουρισμού της Περιφέρειας Στράτος Ιωάννου. Στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε αναλυτικά στις καινοτόμες κινήσεις της Περιφέρειας στον τομέα του Τουρισμού, όπου έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα.
«Προτρέπουμε τις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν την λογική της καινοτομίας» ανέφερε και επεσήμανε πως «υλοποιούμε καινοτόμες ενέργειες, όπως η καθιέρωση του Ηπειρώτικου πρωινού σε όλα τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, αλλά και τις πολιτιστικές διαδρομές στα Αρχαία θέατρα της Ηπείρου».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πιλοτικό και εφαρμόζεται μόνο στην Ήπειρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και το σωματείο «Διάζωμα» και αφορά τη διασύνδεση των αρχαίων θεάτρων Δωδώνης, Γιτάνης Θεσπρωτίας, Κασσιόπης, Νικόπολης και Αμβρακίας, ώστε να έρθουν πιο κοντά στους επισκέπτες, να τα γνωρίσουν καλύτερα και βέβαια να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους.

Ο σχεδιασμός.
Να σημειωθεί, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εκπονήσει και 10ετη στρατηγικό σχεδιασμό, με βασικό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού στην Ήπειρο και την απόκτηση ταυτότητας του τουριστικού μας προϊόντος. «Θέλουμε τουριστική ανάπτυξη με αποδέκτη τον Ηπειρώτη. Θέλουμε δηλαδή να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βοηθηθεί η περιοχή μας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ιωάννου.
Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας την μείζονα αντιπολίτευση, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μάκης Χατζηεφραιμίδης διατύπωσε ερωτήματα αναφορικά με τα αποτελέσματα των ενεργειών της Περιφέρειας στον τομέα του Τουρισμού.

Οι χρηματοδοτήσεις.
Στο μεταξύ, πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες του εναλλακτικού τουρισμού αναμένεται να είναι οι επιδοτήσεις έως 600.000 ευρώ για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για την ενίσχυση του Αγροτουρισμού.
Τα ποσά επιχορήγησης κυμαίνονται από 35% έως 60% και το συνολικό ύψος του προγράμματος αγγίζει τα 47 εκατ. ευρώ. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η βελτίωση και η οργάνωση του τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση της απασχόλησης η αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών παρέμβασης, η συμβολή στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και η προβολή-προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή των Επενδυτικών Σχεδίων θα υποβάλλονται μέχρι την Τετάρτη 24 Απριλίου.

Να πιέσουν.
Τέλος, εκτός από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον Τουρισμό, πολύ έντονη είναι η ανάγκη όλοι οι φορείς της περιοχής μας να πιέσουν τη μια και μοναδική εταιρία που εκτελεί πτήσεις από και προς τα Γιάννινα, αφενός να μειώσει το υπέρογκο κόστος των εισιτηρίων και αφετέρου να εντάξει στο πρόγραμμά της μια πρωινή πτήση προς την Αθήνα (κάτι που δεν υπάρχει ούτε και μετά την ανακοίνωση χθες του νέου προγράμματος πτήσεων).
Και αυτό, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες, τόσο όσων θέλουν να ταξιδέψουν αυθημερόν στην πρωτεύουσα, όσο και αυτών που θέλουν να επισκεφθούν αεροπορικώς τα Γιάννινα και την Ήπειρο, που συνεχίζει να είναι .αποκλεισμένη από αέρος, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HIDDEN:

Σημαντικά τα οφέλη για τις ΜμΕ της Ηπείρου

. Το Ευρωπαϊκό έργο Hidden αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου και εταίρων από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία και υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος MED. Στοχεύει στην προώθηση και ενίσχυση της καινοτομίας σε τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους παραδοσιακούς κλάδους των τοπικών οικονομιών (στην Ήπειρο ήδη έχει παρουσιαστεί το πρόγραμμα που αφορά τα αγροτικά προϊόντα διατροφής).
Ο όρος «Ήπια Καινοτομία» καλύπτει, μεταξύ άλλων, την καινοτομία επιχειρησιακής ανάπτυξης, μάρκετινγκ και την οργανωτική καινοτομία, ενώ μεταξύ των στόχων του είναι η καταγραφή και ανάλυση των αναγκών και απαιτήσεων των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τα οφέλη για αυτές είναι σημαντικά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης, που έχει πλήξει την Ήπειρο. Ενισχύεται η ανταγωνιστικότητά τους και μπορούν να ισχυροποιηθούν, ενώ έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν συνεργασίες με άλλες ΜμΕ από όλη την Ευρώπη και να επεκτείνουν το γεωγραφικό εύρος των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, οι ΜμΕ της Ηπείρου μπορούν να έχουν δωρεάν και εύκολη πρόσβαση σε εργαλεία και εξειδικευμένο προσωπικό για την ενίσχυση των δράσεων της «Ήπιας Καινοτομίας», καθώς και να συμμετέχουν στα διεθνή δίκτυα καινοτομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: