Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας.Δείτε το βίντεο. Θα σας καθηλώσει.

Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.

O Kινέζος πρωθυπουργός απείλησε την Μέρκελ σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Stern.


Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή στάσης της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους;

Σε άρθρο του στο περιοδικό Stern o γερμανός δημοσιογράφος Hans-Ulrich Jörges σημειώνει την εντυπωσιακή μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα μετά την επίσκεψη Μερκελ στην Κίνα στα τέλη Αυγούστου. Ξαφνικά όλοι στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, χωρίς να αποκλείουν πλέον την επιμήκυνση του προγράμματος ή ακόμη και ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Ακόμη και οι πιο συντηρητικές φωνές βαυαρών πολιτικών, που ζητούσαν τη θυσία της Ελλάδας προς παραδειγματισμό, σίγησαν.

Σύμφωνα με το συντάκτη η μεταστροφή αυτή οφείλεται στις έντονες παρασκηνιακές πιέσεις που ασκήθηκαν από την κινεζική ηγεσία κατά την επίσκεψη Μέρκελ στο Πεκίνο. 

Λέγεται ότι ο πρωθυπουργός Wen Jiabao απείλησε χωρίς περιστροφές την καγκελάριο της Γερμανίας στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι «έχουμε ήδη χάσει 30 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Εάν χάσουμε άλλα 40, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα πλέον για τη σταθεροποίηση του ευρώ».

Πέρα από την έκθεση της Κίνας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, το ύψος της οποίας δεν είναι ακριβώς γνωστό και τους φόβους για φαινόμενο ντόμινο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σημαντικό ρόλο στις κινήσεις της κινεζικής ηγεσίας παίζει και «η στρατηγική συμμαχία» που έχουν συνάψει Κίνα και Ελλάδα. Σύμφωνα με το συντάκτη του περιοδικού Stern η Κίνα έχει επιλέξει την Ελλάδα ως την « πύλη της στην Ευρώπη», με στόχο να δημιουργήσει ένα σύγχρονο «δρόμο του μεταξιού» για το παγκόσμιο εμπόριο.

Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι μόνο η αρχή. Ήδη οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα ελληνικά λιμάνια, διαπραγματεύονται συμφωνίες με ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή ανεμογεννητριών και εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας, ενώ ενδιαφέρονται και για το 40% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά τη λήξη του συμβολαίου διαχείρισης που κατέχει σήμερα γερμανική εταιρεία. Αλλά και για το λιμάνι του Πειραιά στόχος των Κινέζων είναι να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι μεταφοράς container στη Μεσόγειο, μέσω του οποίου θα διοχετεύονται κινεζικά προϊόντα σε Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή.

Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, οι κινεζικές επενδύσεις θα έχαναν μονομιάς την αξία τους. Η Κίνα θα είχε επενδύσει σε ένα αποτυχημένο κράτος που θα βυθιζόταν στην εξαθλίωση και η υπόλοιπη Ευρώπη θα έπρεπε «να το πληρώσει». Κλείνοντας το άρθρο του ο γερμανός δημοσιογράφος σημειώνει: « Είναι πολύ πιθανό, ότι στο ευρωπαϊκό πόκερ η Κίνα έδωσε φλος ρουαγιάλ στους Έλληνες. Και αυτοί δεν το έχουν πάρει είδηση ακόμη.»

Το άρθρο με τίτλο “Die chinesische Karte” του Hans-Ulrich Jörges δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Stern δύο μέρες μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα στις 11.10.2012.


Δε μπορείς να ανασάνεις, αλλά μπορείς να ουρλιάξεις!


Ένα συγκλονιστικό βίντεο των ισπανικών συνδικάτων για την Πανευρωπαϊκή Απεργία της 14ης Νοεμβρίου.

Μια λευκή σακούλα στο κάθε πρόσωπο. Εμποδίζει την αναπνοή. Κόβει την ανάσα. Πνίγει, καταπιέζει, οδηγεί στην απελπισία. Φανταστείτε έναν άνθρωπο που χάνει τη δουλειά του. Έναν άνθρωπο που χάνει το σπίτι του. Έναν άνθρωπο που δε μπορεί να ζήσει τον έρωτα όπως θέλει και με όποιον θέλει. Τώρα, φανταστείτε πως αυτός ο άνθρωπος είναι κάποιος που ξέρετε. Που αγαπάτε. Που νοιάζεστε. Που ίσως να είστε κι εσείς ακόμα. 

Το παρακάτω video είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά που έχουν δημιουργηθεί. Δεν έχει λόγια. Δεν ακούγεται φωνή. Μόνο μια επιβλητική μουσική. Είναι το video για την πανευρωπαϊκή εργατική κινητοποίηση της 14ης Νοεμβρίου, στην οποία μετέχει και η Ελλάδα. Δημιουργήθηκε από το ισπανικό συνδικάτο εργασίας.




www.vathiprasino.blogspot.gr

Πολιτικός τυφώνας. Αναζητείται ηγέτης!


Έντρομη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα με τα διεθνή πρακτορεία να κάνουν λόγο για τις σημερινές ψηφοφορίες- γολγοθά της κυβέρνησης Σαμαρά. 

Tο ενδεχόμενο να μην περάσουν τα μέτρα στην Bουλή, να μην ψηφιστεί δηλαδή το νέο Μνημόνιο είναι κάτι παραπάνω από ορατό. 


Η ημερομηνία 7 Νοεμβρίου, λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, που έρχεται το νέο Μνημόνιο στη Βουλή μοιάζει ήδη εφιαλτική αν σκεφθείτε ότι θα βρισκόμαστε ακριβώς στην επομένη των αμερικανικών εκλογών που θα προσθέσουν έναν ακόμη αστάθμητο παράγοντα στις εξελίξεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού έχουν αποφασίσει να τελειώνουν με το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας που το θεωρούν απολύτως διεφθαρμένο.

Μένει μόνο ο τρόπος της εκτέλεσης και αυτός κατά πάσα πιθανότητα θα έχει να κάνει με την δόση των 31 δις. 

Ο Λευκός Οίκος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δωθεί μια κι έξω αυτό το ποσό αλλά σε πολλές μικρές δόσεις και με την λογική ότι θα αλλάζει η χώρα.

Οι 148 βουλευτές που υπερψήφισαν το άρθρο 2 για τις αποκρατικοποιήσεις έστειλαν ένα πρώτο μήνυμα γι΄αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει σ΄αυτή εδώ την χρεοκοπημένη χώρα των Βαλκανίων. 

Μόνο από το ΠΑΣΟΚ υπήρχαν 15 βουλευτές που δεν σεβάστηκαν την κομματική γραμμή. Η αποχή του ίδιου του Βενιζέλου από την ψηφοφορία δείχνει και την τρικυμία εν κρανίω που επικρατεί στην Ιπποκράτους.

Oι 15 που "έγραψαν" τον αρχηγό 

Δημήτρης Κρεμαστινός - Ναι στην τροπολογία
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Ναι σε όλα
Συμεών Κεδίκογλου - Ναι σε όλα εκτός τροπολογίας
Μιχάλης Κασσής -όχι στο 2
Άντζελα Γκερέκου - όχι στο 3
Πύρρος Δήμας - Ναι σε όλα (πηγε να το αλλαξει μετα - δε ξερουμε αν γινεται ομως)
Παραστατίδης - Παρών στο 2
Λεωνίδας Γρηγοράκος - ναι στην τροπολογία
Θεοδώρα Τζάκρη - όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
Μάρκος Μπόλαρης - όχι στο 2 ναι στην τροπολογία
Γιάννης Δριβελεγκας - όχι στο 2 παρών στο 3
Κώστας Τριαντάφυλλος - παρών στο 2
Κώστας Σκανδαλίδης - παρών στο 2
Θάνος Μωραΐτης - Παρών στο 2 ναι στην τροπολογία
Χατζί Οσμαν Αχμέτ - Παρών στο 2 ναι στην τροπολογια

Αποκρατικοποιήσεις -οι 9 του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν όχι και παρών 

.Εκτός από τον διάσημο πλέον Μιχάλη Κασσή και οι 
Θόδωρος Παραστρατίδης
Θεοδώρα Τζάκρη
Μάρκος Μπόλαρης
Γιάννης Δριβελέγκας
Κώστας Τριαντάφυλλος
Κώστας Σκανδαλίδης
Θάνος Μωραίτης
Χατζί Οσμαν Αχμέτ

7 που την είδαν αλλιώς δεν πήγαν καν να ψηφίσουν!

Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ)-θολή γραμμή από τον αρχηγό.
Μίμης Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ)
Φώτης Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ)
Νίκος Νικολόπουλος (Διαγραμμένος βουλευτής της ΝΔ)
Νίκος Σταυρογιάννης (Διαγραμμένος βουλευτής της ΝΔ)
Κώστας Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ)
Χρήστος Κατσιώτης (ΚΚΕ)

Εξίσου νοσηρή η κατάσταση και στην ΔΗΜΑΡ η οποία ετοιμάζεται να δηλώσει απλά ότι στηρίζει την κυβέρνηση και να αποχωρίσει από το βιτσιόζικο κυβερνητικό σχήμα.

www.kourdistoportocali.gr

Ειδικότητα μας ο χαβαλές !...


Είναι στο κύτταρό μας, φαίνεται, ο χαβαλές. Και το αποδεικνύουμε σε κάθε περίπτωση. Αυτή τη φορά μέσω της «λίστας Λαγκάρντ». Που είτε με τη μορφή που μας πλασαρίστηκε είτε με όποια άλλη μπορεί να έχει ή ενδεχομένως και να αποκτήσει αύριο ή μεθαύριο, το μόνο βέβαιο είναι πως η θέση της βρίσκεται στο καλάθι των αχρήστων. Εκεί και μόνο εκεί.

Και είναι απλό γιατί. Ηδη κάποιοι από τους διαλαμβανόμενους στη δημοσιευθείσα λίστα αρνούνται ότι έχουν τον λογαριασμό που τους αποδίδεται. Υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί το αντίθετο; Και από ποιον; Προφανώς μόνο από την ελβετική τράπεζα. Από κανέναν άλλον. Ούτε από εισαγγελείς και εξεταστικές επιτροπές, ούτε από τη Λαγκάρντ, ούτε κι από αυτόν που έκλεψε και πούλησε τα στοιχεία. Από την τράπεζα και μόνο από αυτήν.

Οχι, όμως, πως δεν έχει καμιά αξία η λίστα. Εχει αυτήν που της προσέδωσαν οι χειρισμοί των δύο υπουργών Οικονομικών και των δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Πολιτική, όμως, και μόνο είναι η αξία αυτή και δυστυχώς δεν αποτιμάται σε ευρώ. Γιατί όποιος διατείνεται ότι με βάση την υποκλαπείσα λίστα πιστοποιήθηκαν στο εξωτερικό φόροι και εισπράχθηκαν χρήματα κοροϊδεύει όσους τον ακούνε ή τον διαβάζουν. Το μόνο για το οποίο προσφέρονται τέτοιες λίστες είναι ο εντοπισμός πιθανών φοροφυγάδων και ο έλεγχός τους. Κάτι το οποίο στη Γαλλία ή τη Γερμανία σημαίνει πολλά και αποδίδει, αλλά στην Ελλάδα δεν σημαίνει τίποτα.

Αυτό είναι το μόνο που θα μπορούσε να έχει γίνει και στη χώρα μας. Να αξιοποιηθεί η λίστα ως πηγή άντλησης πληροφοριών για περαιτέρω έρευνα. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έγινε. Οταν έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει υπηρεσία όπου μπορεί να τηλεφωνεί ο καθένας και να καταγγέλλει υπόπτους για φοροδιαφυγή είναι αδιανόητο να μην εξετάζονται πληροφοριακά τα στοιχεία οποιουδήποτε καταλόγου προέρχεται από στοιχειωδώς αξιόπιστη πηγή.
Τελικά, απ' όπου και να ξεκινήσει κανείς, εκεί που με βεβαιότητα θα καταλήξει είναι στην ανικανότητα του κράτους, με την όποια μορφή του, να ανταποκριθεί στην αυτονόητη υποχρέωσή του να χειρίζεται έγκαιρα, αποτελεσματικά και αξιόπιστα τα όποια ζητήματα προκύψουν.


Γιώργος Παπανδρέου: ''Το πρόβλημα στην Ευρωζώνη''!...


Για τρία ελλείμματα, προϋπολογισμού, τρεχουσών συναλλαγών αλλά και αξιοπιστίας, με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος το 2009, έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης του «Συμβουλίου για το Μέλλον της Ευρώπης» που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε, μεταξύ άλλων την πρότασή του για δημοψήφισμα, εξηγώντας ότι ο ελληνικός λαός θα είχε την ευκαιρία να απαντήσει ξεκάθαρα στο δίλημμα, μακριά από λαϊκισμούς και σημείωσε ότι η διαρκής συζήτηση για την παραμονή στην ευρωζώνη αναστέλλει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, ενώ η Ελλάδα υλοποιεί τις αποφάσεις της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε κατ' επανάληψη ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας αφορούσε ολόκληρη την Ευρωζώνη και υποστήριξε ότι είναι λάθος να εμφανίζεται η Ελλάδα ως το πρόβλημα.

«Η Ευρωζώνη δεν διέθετε τα εργαλεία ώστε να δημιουργήσει εμπιστοσύνη, κατ' αρχήν στους πολίτες και ακολούθως στις αγορές», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και ανέδειξε την ανάγκη η δημοκρατία να ανακτήσει την προτεραιότητα έναντι των αγορών και να εγκαταλειφθούν τα στερεότυπα, όπως «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες» ή «οι Έλληνες δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις», παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, με μέτρα, όπως η απευθείας εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου ή ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα. Αναφερόμενος δε στο ελληνικό δημοψήφισμα που πρότεινε ο ίδιος όταν ακόμη ήταν Πρωθυπουργός, σημείωσε ότι δεν περίμενε βεβαίως να τον στηρίξουν οι αγορές, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι, όμως, δεν το έκαναν.


Αναφερόμενος στην Ευρώπη ως «εγχείρημα ειρήνης», ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η Ευρώπη πρέπει να γίνει εγχείρημα ενδυνάμωσης του ρόλου των κοινωνιών και δύναμη εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης και ανέδειξε την ανάγκη μεγαλύτερου ελέγχου επί του οικονομικού συστήματος διεθνώς.


Έφερε μάλιστα το παράδειγμα των Ελλήνων φοροφυγάδων, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φοροδιαφυγής παγκοσμίως, ενώ σχετικώς με τους δρόμους που θα έπρεπε να αναζητήσει η Ευρώπη, έκανε λόγο για την επένδυση στην παιδεία και την κατάρτιση, με προγράμματα τύπου «Erasmus», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Υπογράμμισε δε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη πραγματοποιηθεί η αμοιβαιοποίηση των κινδύνων, είναι καιρός λοιπόν, όπως είπε, να αποκτήσουμε και αμοιβαιοποίηση των δυνάμεων.

Σε συζήτηση, που συμμετείχε χθες ο πρώην Πρωθυπουργός μαζί με τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων εφημερίδων της Ευρώπης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα στοιχεία ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τονίζοντας ότι η χώρα εισήλθε ως ίση ανάμεσα σε ισότιμους εταίρους και αναφέρθηκε στην δημοσιονομική απογραφή του 2004, με την οποία, όπως είπε, «η τότε κυβέρνηση άλλαξε τους κανόνες καταγραφής των αμυντικών δαπανών».

Ο κ. Σρέντερ από την πλευρά του δήλωσε ότι πριν από την ένταξη της Ελλάδας, η Κομισόν είχε δώσει την έγκρισή της και δεν υπήρχε λόγος να αμφισβητηθούν τα στοιχεία της.

Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ο πρώην Καγκελάριος έκανε λόγο για «μεγάλο λάθος στην συμπεριφορά της Ευρώπης στις Κάννες» και χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις προσπάθειες της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάτι ανάλογο να επιτευχθεί σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα. Εάν αυτό είχε συμβεί στην Γερμανία, καμία γερμανική κυβέρνηση δεν θα το είχε κατορθώσει. Και το λέω αυτό εγώ που εισηγήθηκα τις μεταρρυθμίσεις το 2003», πρόσθεσε.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με πρώτο ραντεβού στη ζεύξη του Ακτίου, δίνει η ΠΑΣΥ την Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012, στις 11.00'.

Ραντεβού στη ζεύξη του Ακτίου δίνει η ΠΑΣΥ

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την κτηνοτροφία ξεκινά η ΠΑΣΥ με πρώτη κινητοποίηση στη Ζεύξη Ακτίου-Πρέβεζας στις 4 Νοέμβρη.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους αγροτικούς συλλόγους, τους αγρότες, να συμμετέχουν μαζικά και να στηρίξουν την αγωνιστική κινητοποίηση που έχει αποφασιστεί από την ΠΑΣΥ και την ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Αιτ/νιας, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα αιτήματα τους 

Η ανακοίνωση-κάλεσμα της ΠΑΣΥ αναφέρει:

pasy
«Η βάρβαρη επίθεση στην ζωή και στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ φορτώνοντας τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στον λαό.
Στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, των νέων μέτρων, της γενικότερης πολιτικής της ΚΑΠ και της Ε.Ε, η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς.
Αύξηση του κόστους παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων που όμως η λαϊκή κατανάλωση τα αγοράζει πανάκριβα αφού οι έμποροι κερδοσκοπούν σε βάρος όλων μας, πολύμηνες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή της παραγωγής, ζημιές που δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί.
Τα νέα αγριότερα μέτρα που ανακοινώνει η συγκυβέρνηση οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του πενιχρού εισοδήματος καθώς θα μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ ενώ αντίστοιχα έχει αυξηθεί για την αγορά μέσων και εφοδίων από τους αγρότες, μειώνεται η επιστροφή για το πετρέλαιο, νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ενώ καλούνται οι αγρότες να πληρώσουν το χαράτσια των γεωτρήσεων, νέα και παλιά χαράτσια επιβάλλονται στους αγρότες, αυξάνουν οι εισφορές για τον ΕΛΓΑ και ΟΓΑ ενώ την ίδια στιγμή θα μειώσουν και άλλο τις εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις.
Χιλιάδες αγρότες, παραμένουν ανασφάλιστοι αφού δεν έχουν να πληρώσουν την εισφορά στον ΟΓΑ ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την διάθεση και αγορά των φαρμάκων.
Σε αυτή την κατάσταση έρχονται να προστεθούν σημαντικές ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους. Επιβάλλεται να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο που οφείλονται σε φυσικά αίτια και νόσους, όπως το πράσινο σκουλήκι. Να είναι κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% την ζημιά.
Δραματική είναι η κατάσταση στην κτηνοτροφία, οδηγείται στην συρρίκνωση και την κατάρρευση αν και είμαστε ελλειμματικοί σε όλα τα γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα. Οι μικροί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στον αφανισμό, δεν έχουν να ταΐσουν ούτε τα ζώα τους, ενώ προχωράει με γοργούς ρυθμούς η συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοκτηνοτρόφων. Τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών με ταυτόχρονη μεγάλη μείωση των τιμών στο γάλα και το κρέας είναι ο γενικός κανόνας στους κτηνοτρόφους. Το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ και της ΕΛΒΙΖ αποτελούν νέο χτύπημα στο εισόδημα και την προοπτική των μικρών κτηνοτρόφων. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!
Η διάλυση της ΑΤΕ έχει αρνητικές συνέπειες αφού σχεδόν το 70% της γης των αγροτών και η περιουσία των συνεταιρισμών βρίσκεται υποθηκευμένη εκεί. Ήδη στέρεψε η δανειοδότηση με συνέπεια να είναι εξαιρετικά αμφίβολη η σπορά και η καλλιέργεια την νέα καλλιεργητική περίοδο για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες. Σαρωτικά αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους στην ΑΤΕ και τους συνεταιριστικούς υπαλλήλους.
Ολοκληρώνεται το ξεπούλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με συνέπεια να εισάγουμε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης και θα μειωθεί παραπέρα ως και εξαφανιστεί η τευτλοκαλλιέργεια οδηγώντας σε νέα μείωση εισοδήματος και καταστροφή χιλιάδες αγρότες.
Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα περικόψει τις επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους συγκεντρώνοντας την γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών.
Το αγροτικό κίνημα έχει μεγάλη εμπειρία, έχει καταγράψει σημαντικούς, μαζικούς, μαχητικούς και νικηφόρους αγώνες που στηρίχτηκαν στην οργάνωση, την πρωτοπόρα δράση της ΠΑΣΥ, των Ενωτικών αγωνιστικών Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα, στην μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών. Ξέρουμε πολύ καλά πως ότι κατακτήσαμε ήταν μέσα από σκληρούς πολυήμερους αγώνες αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης. Στον ίδιο δρόμο καλούμε για μια ακόμη φορά τους μικρομεσαίους αγρότες να βαδίσουν ώστε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας να καλλιεργούμε, να παράγουμε και να ζούμε.
Στην επίθεση που δεχόμαστε χρειάζεται να απαντήσουμε με την δική μας αντεπίθεση και κλιμάκωση της δράσης μας διεκδικώντας άμεσα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος αλλά αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται συνολική σύγκρουση και ρήξη με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, με την ΚΑΠ με τον μονόδρομο της Ε.Ε, να καταργηθούν τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις και όλοι οι αντιλαικοί νόμοι.
Για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας μας, χρειάζεται να συνδέεται και να συντονίζεται με τον αγώνα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, της νεολαίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ!»

4 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΖΕΥΞΗ ΑΚΤΙΟΥ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ στις 11:30 π.μ

www.atpreveza.gr

Από το Ζάλογγο στον Αχέροντα και το Νεκρομαντείο, με στάση στην Αηδονιά Πρέβεζας. Η Μουσική εκπομπή της ΕΤ-3 ''Ο Τόπος και το Τραγούδι του'', που περιγράφει ιστορικά, λαογραφικά και γεωγραφικά μια περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.











Αποψη από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα

Ακόμη να καταλάβει ο Κωστάκης ο παιδοβούβαλος πώς έχασε τις επενδύσεις του σε κρατικά ομόλογα.

www.apokaukos.gr

Τα «τσιμπημένα» ενοίκια αποτελούν σοβαρό ζήτημα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και για να μην καταργηθούν τα κλιμάκια Θεσπρωτικού και Φιλιππιάδας ο Δήμαρχος Ζηρού προσφέρει δωρεάν χώρους για εγκατάσταση.

Τα «τσιμπημένα» ενοίκια αποτελούν σοβαρό ζήτημα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα ενοίκια που καταβάλλουν οι Π.Υ. και τα κλιμάκιά τους σε Θεσπρωτικό, Πάργα και Φιλιππιάδα, μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν «τσιμπημένα». Είναι ένα ζήτημα, που αποτελεί «αγκάθι» όχι μόνο για την Υπηρεσία στην Π.Ε. Πρέβεζας, αλλά συνολικά για όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπουργείου, για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θεσπρωτικού η μίσθωση του κτιρίου ξεκίνησε από τις 23/1/2000 και έληξε στις 23/1/2012. Για τους δώδεκα μήνες του 2011 η Π.Υ. Χρειάστηκε να πληρώσει 12.755,28 ευρώ, δηλαδή 1.062,94 ευρώ το μήνα, σε ιδιώτη, ο οποίος είχε στην κατοχή του το κτίριο.

Υπήρξε μάλιστα σοβαρότατο ζήτημα με το ενδεχόμενο κατάργησης του κλιμακίου. Στο έγγραφο του Υπουργείου επίσης αναφέρεται πως υπήρξε άρνηση αποδοχής μείωσης από την πλευρά του ιδιώτη.

pirosvestiki filippiadas

Στην Π.Υ. Πάργας δε, το κόστος ενοικίασης του κτιρίου που ανήκει σε ιδιώτη και στεγάζει την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό στο Θεσπρωτικό. Η έναρξη της μίσθωσης έχει γίνει από την 01/05/2003 μέχρι και τις 30/04/2015 και από την 01-07-2010, μέχρι και τις 30-06-2013, το μίσθωμα θα παραμείνει σταθερό. Για το έτος 2011η Π.Υ. Πάργας χρειάστηκε να καταβάλλει 37.664,16 ευρώ.

Αντίστοιχα το ετήσιο μίσθωμα για το κτίριο που στεγάζει την Π.Υ. Φιλιππιάδος (2011), είναι 8.521,08 στον έναν από τους δύο ιδιοκτήτες και 17.016,24 ευρώ στον άλλο.

Καταλαβαίνει ο καθένας πως το κόστος στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, με την κρατική χρηματοδότηση «κουτσουρεμένη», θέτει ένα σοβαρό ζήτημα.

Προσφάτως, όπως θα δείτε και στο έγγραφο που παραθέτουμε παρακάτω, ο Δήμαρχος Ζηρού, κ. Δημήτρης Γιολδάσης είχε προτείνει χώρους, που θα μπορούσαν να στεγάσουν την Π.Υ. Φιλιππιάδος και το Κλιμάκιο Θεσπρωτικού.
pyrosvestikh
Το ζήτημα πάντως είναι να μην προκύψουν περαιτέρω προβλήματα για τη λειτουργεία των Υπηρεσιών στο Νομό Πρέβεζας, καθώς όπως είδαμε και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι απαραίτητο να λειτουργούν απρόσκοπτα, για το γενικότερο καλό του κοινωνικού συνόλου.

www.atpreveza.gr

Συγκροτείται Ομάδα Σχεδιασμού για την Αγροτική Ανάπτυξη της Ηπείρου.

Συγκροτείται Ομάδα Σχεδιασμού για την Αγροτική Ανάπτυξη της Ηπείρου - Ποιοί Πρεβεζάνοι συμμετέχουν

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, συγκροτείται Ομάδα Σχεδιασμού για την Αγροτική Ανάπτυξη της Ηπείρου, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η οποία θα αποτελείται από τους:
. Βασίλειος Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ως Πρόεδρο
. Ε. Ρόκκου, Προϊσταμένη Ε Α Ηπείρου
. Ε. Παπανικολάου, Προϊσταμένη Μονάδας Α Ε Α Ηπείρου
. Μ. Ματσάγκας, Στέλεχος Μονάδας Α Ε Α Ηπείρου
. Α. Μπρίκος, Γενικός /ντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου
. Ν. Λαδά, Προϊσταμένη Τμήμα Υδροοικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου
. Κ. Ζευγολάς, Προϊστάμενος Τμήματος Κτηνιατρικής /νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ιωαννίνων
. Ι. Αυγέρης, Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Πρέβεζας
. Κ. Περδικάρης, Προϊστάμενος Τμήματος Αλιείας /νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
ΠΕ Θεσπρωτίας
. Κ. Τζουμάκας, υπάλληλος Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής /νσης Αγροτικής Οικονομίας &
Κτηνιατρικής ΠΕ Άρτας
. Σ. Μπαλαμπέκος, Πρόεδρος ΓΕ9ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου
. Ι. Σκούφος, Καθηγητής Τμήμα Ζωικής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου
. Γ. Άρμπυρος, Γενικός /ντής ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ
. Ν. Γκίζας, Πρόεδρος ΕΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας
. Λ. Ραβανός Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας
. Χ. Κολιός, Αντιπρόεδρος Σ Επιμελητηρίου Άρτας
. Α. Κατσανάκης, Δ/νων Σύμβουλος ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ (Συνεταιριστική Ζυθοποιία Ηπείρου)

Έργο της Ομάδας είναι η υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου στις διαδικασίες αναπτυξιακού
προγραμματισμού της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

Χρέος των Ηπειρωτών η προστασία των παραδοσιακών μας οικισμών, τονίστηκε σε ημερίδα στα Γιάννενα.


Η ανάγκη, τόσο οι πολίτες, όσο και οι αρμόδιοι φορείς της Ηπείρου να προστατεύσουν τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής μας από την άναρχη ανάπτυξη, τονίστηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που έγινε το Σάββατο στα Γιάννινα, για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών και τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. 
Την ημερίδα διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και η 8η Εφορία Βυζαντινών Αρ­χαιοτήτων. 


Όπως αναφέρθηκε, κάποια χωριά του Ζαγορίου και το Μέτσοβο, ευτυχώς, έχουν κρατήσει ακόμη το παραδοσιακό τους «χρώμα», κάτι αναμφίβολα θετικό για την περιοχή μας, όμως όλοι οι κάτοικοι, σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να μεριμνήσουν, για να μην χαθεί εντελώς το παραδοσιακό στοιχείο και παράλληλα να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη, με βάση τους σύγχρονους σχεδιασμούς. 

Να συμβαδίσει. 

Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Κρεμέζη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίσει με την προστασία των παραδοσιακών οικισμών. 
«Η μέχρι τώρα εμπειρία μας είναι πολύ αρνητική. Οι περισσότεροι συνδυάζουν την ανάπτυξη με την καταστροφή. Και έτσι δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα για να δούμε τη σωστή ανάπτυξη. Μεμονωμένα υπάρχουν οικισμοί, όπως κομμάτια από Ζαγόρια, το Μέτσοβο, κάποια χωριά του Πηλίου κ.α.» τόνισε. 
Υπογράμμισε δε, ότι: «Υπάρχουν και άλλοι οικισμοί που καταστράφηκαν, με την έννοια της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά δεν γίνονται γιατί έχουν κόστος και δεν είναι διατεθειμένη η Πολιτεία να το καλύψει»

Σημεία αναφοράς. 
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Χρίστος Παπαβρανούσης υπογράμμισε ότι οι κοινωνίες πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνέχεια των παραδοσιακών οικισμών. «Οι παραδοσιακοί οικισμοί είναι μνημεία και σημεία αναφοράς. Το ΤΕΕ θέλει να συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτών των οικισμών» είπε μεταξύ άλλων. 
Η Διευθύντρια της 8ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου χαρακτήρισε την ημερίδα σαν ένα είδος φόρου τιμής στους παλαιότερους αρχαιολόγους που έχουν εργαστεί για τον χαρακτηρισμό πολλών οικισμών ως παραδοσιακών . «Τα προβλήματα των παραδοσιακών οικισμών τα αντιλαμβανόμαστε. Πιστεύω ότι θα υπάρξει γόνιμος διάλογος» σημείωσε, μεταξύ άλλων. 
Τέλος, ο αρχιτέκτονας και μέλος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιώργος Σμύρης χαρακτήρισε την ημερίδα σαν πρόκληση «για την επανεύρεση του τοπικού κλίματος και στοιχείου».

Τριγμοί στην Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

«Τίποτα δεν κάνει τον άνθρωπο τόσο μικρό, όσο η προσπάθειά του και η επιθυμία του να φαίνεται σπουδαίος»
Ζαν Πιερ Βερνάν

Δεν τρίζουν μόνο καρέκλες  με τα όσα διαδραματίζονται στο κορυφαίο πνευματικό σωματείο της χώρας μας, την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.), αλλά και τα κόκαλα αείμνηστων κορυφαίων πνευματικών δημιουργών, συνιδρυτών της το 1930, μεταξύ των οποίων και οι Κ. Παλαμάς, Σπ. Μελάς, Τέλλος Άγρας, Κ. Βάρναλης. Ζ. Παπαντωνίου, Ν. Καζαντζάκης, Δ. Βουτηράς και Θ. Γρυπάρης.
 Παρά το ότι από της ιδρύσεώς της έγιναν δύο διασπάσεις η πρώτη το 1934 και η δεύτερη το 1978  με συνεπακόλουθο την ίδρυση άλλων τριών συγγενών σωματείων, τα οποία σήμερα είναι περισσότερα με πανελλήνια, τοπική, κλαδική και εξειδικευμένη δραστηριότητα, εν τούτοις κρατήθηκε στο ύψος της.
Δυστυχώς η  αντίστροφη πορεία της Ε.Ε.Λ που προσεγγίζει την ολοσχερή απαξίωσή της  άρχισε το 2006 με την αυθαίρετη, όπως καταγγέλθηκε από μέλη της, τροποποίηση του καταστατικού της και την καθιέρωση πλειοψηφικού συστήματος στις αρχαιρεσίες. Τροποποίηση που αμαύρωσε την αγωνιστική παράδοση του σωματείου και έδωσε την ευκαιρία ν΄ αναρριχηθούν στη διοίκηση άνθρωποι που ο Κ. Καβάφης θα τους χαρακτήριζε «ανελλήνιστους», οι οποίοι δεν μπόρεσαν να σηκώσουν στους ώμους τους την ιστορία, την προσφορά και την αποστολή των μελών της στο πανελλήνιο λογοτεχνικό στερέωμα όπως γινόταν κατά το ένδοξο παρελθόν. Αποτέλεσμα ήταν να τους ξεπεράσουν στην απονομή βραβείων και επαίνων ακόμη και λαϊκά περιοδικά, αφού οι δικές τους επιλογές  ήταν κατά πολύ καλύτερες και ανώτερες απ΄ αυτές της Ε.Ε.Λ.

Άνθρωποι ολίγιστοι οι οποίοι προκειμένου να κερδίσουν και διατηρήσουν τις καρέκλες και τα αξιώματα έφτασαν στο σημείο να εγγράψουν μέλη στην Ένωση πρόσωπα χωρίς καμία προσφορά στα γράμματα και χωρίς να διαθέτουν ούτε καν τα  τυπικά προσόντα που προβλέπονται από το καταστατικό τους. Τοιουτοτρόπως μοίρασαν ταυτότητες και τίτλους με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση των πολυπόθητων για την εκλογή τους «κουκιών», λειτουργώντας ιδιοτελώς.
Όμως το απόστημα αυτό έσπασε κατά τις τελευταίες εκλογές, όταν αυτές διεξήχθησαν  από ένα σχεδόν πρόσωπο, αυτό του προέδρου, που κατά πληροφορίες συγκέντρωσε περίπου 200 εξουσιοδοτήσεις από μέλη της Ένωσης προκειμένου να ψηφίσει ο ίδιος για λογαριασμό τους, αφού κατά το καταστατικό κρίθηκε δικαιολογημένη η απουσία και των 200 εξουσιοδοτούντων. Δηλαδή το σύνολο των ψηφισάντων. Και βεβαίως δια του τρόπου αυτού να ψηφίσει και να εκλέξει υποψηφίους της αρεσκείας του, του περιβάλλοντός του, πρόσωπα τα οποία ήλεγχε άμεσα. Η συγκεκριμένη καταγγελία είναι διασταυρωμένη και δεν επιδέχεται διάψευσης ή αμφισβήτησης αφού έγινε από μέλη του παρόντος διοικητικού συμβουλίου. Εδώ επισημαίνεται επίσης σαφής παραβίαση του καταστατικού, αλλά και των δημοκρατικών διαδικασιών, αφού το καταστατικό προβλέπει την αντιπροσώπευση μόνο για εκείνους που κρίνονται δικαιολογημένα ως απόντες και σ΄ αυτή την περίπτωση  μέλος μπορεί να εξουσιοδοτήσει μέλος και όχι όπως το ερμήνευσε και το έπραξε ο πρόεδρος,  μέλη να εξουσιοδοτούν μέλος. Σ΄ αυτήν την περίπτωση δεν διεξάγονται σύννομες  εκλογές, αλλά εκλογές κάλπικες, εκλογές-παρωδία.

 Βεβαίως  κατά εξακριβωμένες πληροφορίες τελευταίως υπήρξε παραίτηση  του εμπλεκόμενου προέδρου, η οποία έγινε μάλλον για τα μάτια του κόσμου, αφού πάραυτα ανεκλήθη από τον ίδιο με τη δικαιολογία πως του το ζήτησαν πολλά μέλη, αλλά στην ουσία με το σκεπτικό. δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω για να «τακτοποιήσω» όσους μου εναντιώθηκαν.
Και τα όργανα άρχισαν να παίζουν με την αντικαταστατική μεθόδευση αποπομπής του γενικού γραμματέα «όλως αυθαιρέτως,  αιφνιδιαστικώς, εκδήλως αναιτιολογήτως και κατά πάσα περίπτωση κατά παράβαση του νόμου και του καταστατικού μας, έθεσε ως θέμα ημερήσιας διάταξης ανυπόστατη καταγγελία-καθαίρεση κατά του εγνωσμένου κύρους, ήθους και αξίας του γενικού γραμματέα του Δ.Σ.».
Η καταγγελλόμενη «…επίμονη προσπάθεια του κ. προέδρου να καθαιρέσει τον γενικό γραμματέα κατά παράβαση του καταστατικού είναι ανεξήγητη, ως επίσης ανεκδιήγητη είναι και η αβυσσαλέα αντιπαράθεση μαζί μου», σημειώνει σε ενημερωτικό προς τα μέλη της διοίκησης σημείωμά του κορυφαίο στέλεχος του προεδρείου.
Ο κ. πρόεδρος όμως, όπως πληροφορούμεθα, δεν σταμάτησε εδώ. Ενεργών ως κύριος και αφέντης όλων απέδειξε πως γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το καταστατικό, αν δεν το αγνοεί, και τούτο  γιατί δεν παρέπεμψε ως εκ του καταστατικού όφειλε τον υπό κρίση Γενικό Γραμματέα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Λ., ακολούθως  να αναμείνει το πόρισμα αυτού και εν συνεχεία να  αποκτήσει κυρωτικό χαρακτήρα η απόφαση καθαίρεσης αλλά κατά παράβαση του καταστατικού και κάθε δεοντολογίας  έχρησε και τοποθέτησε κατόπιν παρανόμου αποφάσεως του Δ.Σ. στη θέση του Γενικού Γραμματέα τον  ειδικό γραμματέα, διαδικασία μεθοδευμένη, συντονισμένη και ενορχηστρωμένη η οποία όμως δεν προβλέπεται από το καταστατικό. Εκτός κι αν έχει τροποποιηθεί το καταστατικό εν αγνοία των υπόλοιπων μελών κάτι που σύμφωνα με καταγγελίες έχει συμβεί και κατά το  παρελθόν. Το ίδιο ψιθυρίζεται και για τα όποια πρακτικά τηρούνται κατά τις συνεδριάσεις της διοίκησης και του σώματος, πρακτικά για τα οποία αρκετοί τηρούν επιφυλάξεις ως προς την εγκυρότητά τους. Καταγγελίες υπάρχουν και ως προς τις συγκλήσεις του προεδρείου και της ολομέλειας του διοικητικού συμβουλίου, μέλη των οποίων βεβαιώνουν πως δεν προσκαλούνται να συμμετάσχουν.

Κωμικοτραγικά, παράνομα, ανυπόστατα και καταχρηστικά τα όσα διαδραματίζονται στην Ε.Ε.Λ. με πρωταγωνιστή τον πρόεδρό της. Ο οποίος σύμφωνα με δήλωση  μέλους του διοικητικού συμβουλίου «…δεν είχε την ηπειρώτικη λεβεντιά να πάρει πάνω του τις επιτυχίες του διοικητικού συμβουλίου και ν΄ ανεβάσει την Ένωση στο βάθρο που της αξίζει». Εδώ ταιριάζει να υπενθυμίσουμε το διδακτικό στίχο του καταξιωμένου εκπαιδευτικού και ποιητή κ. Λουκά Κούσουλα, που προειδοποιεί τους άνοες: «Ψηλά χτίζεις τη φωλιά και θα λυγίσει ο κλώνος». Όπως επίσης και το γνωμικό του Δημόκριτου: «Εαυτόν μάλιστα αιδείσθαι» (Τον εαυτό σου πάντα να ντρέπεσαι).
Όλες αυτές οι πράξεις, παραλείψεις και αυθαιρεσίες δεν κοσμούν ένα πνευματικό σωματείο όπως η Ε.Ε.Λ. Ας το έχει υπόψη  του ο κ. πρόεδρος και οι παρακαθήμενοί του. Όσο για τα ονόματα των εμπλεκομένων, αυτά δεν έχουν σημασία. Άλλωστε είμαστε όλοι λίγο-πολύ γνωστοί. Για μας προέχει η ομαλή και νόμιμη πορεία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών
Κατά την ταπεινή μου άποψη , εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα κι εκεί που έχουν οδηγήσει το ένδοξο και ιστορικό σωματείο, η λύση είναι μία, είναι πλέον μονόδρομος.  Να παραιτηθούν όλα τα μέλη του Δ.Σ., να διοριστεί από το Πρωτοδικείο μεταβατική διοίκηση  με μοναδική αποστολή τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών, αφού προηγηθεί εκκαθάριση του μητρώου μελών της Ένωσης. Θα γίνει; Οψόμεθα.

Η Πρέβεζα του Τζάρα. Από την μουσικολαογραφική εκπομπή της ΕΤ-3 ''Ο Τόπος και το Τραγούδι του''.


Σαν σήμερα στις 31 Οκτωβρίου 2012 απελευθερώνεται το Μέτσοβο από τον τουρκικό ζυγό.


metsobo_744447428.jpg

Η απελευθέρωση του Μετσόβου έγινε στις 31 Οκτώβριο του 1912 από δυνάμεις του τακτικού Ελληνικού στρατού, των Κρητών εθελοντών προσκόπων και των Hπειρωτών εθελοντών, ενώ ήταν καθοριστική για τη γενικότερη έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα, αφού με τον τρόπο αυτό παρεμποδίζονταν η αποστολή νέων δυνάμεων και μέσων διατροφής προς την πόλη των Ιωαννίνων.

Εντείνονται οι περιπολίες για τον εντοπισμό παράνομων υλοτόμων στην Π.Ε. Πρέβεζας

Εντείνονται οι περιπολίες για τον εντοπισμό παράνομων υλοτόμων στην Π.Ε. Πρέβεζας

Το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας στην Π.Ε. Πρέβεζας, δείχνει να παίρνει διαστάσεις, εν όψει και του χειμώνα που έρχεται και της αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης.
Για να το αντιμετωπίσει επιτυχώς η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντείνει τις περιπολίες και τις ενέδρες στα δάση και δασικές εκτάσεις της περιοχής για την προστασία των δασών και την πάταξη λαθροϋλοτομίας και άλλων δασικών παραβάσεων.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως οι υπάλληλοι που αποστέλλονται, κοιμούνται στην ύπαιθρο, περιμένοντας την κίνηση των λαθροϋλοτόμων.

Πριν από μερικές εβδομάδες, αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, κατέθεσε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κώστας Μπάρκας, στην οποία ζητούσε να μάθει σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, για να αντιμετωπίσει την παράνομη υλοτομία στο Νομό Πρέβεζας.

Ο κ. Μπάρκας μάλιστα πρόσθεσε στην αναφορά του ότι στο Νομό Πρέβεζας το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με πρόσχημα την οικονομία, καθώς επίσης και εξαιτίας της αδυναμίας των κρατικών υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους παράνομους υλοτόμους, που έχουν βάλει στο στόχαστρο όλα τα δάση της περιοχής της Ηπείρου.

www.atpreveza.gr

Ανοικτό λαϊκό Πανεπιστήμιο στην Πρέβεζα

Ανοικτό λαϊκό Πανεπιστήμιο στην Πρέβεζα

Η Ακαδημία των Πολιτών προκηρύσσει την έναρξη των μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου και στην Πρέβεζα με τις εγγραφές να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Πρόκειται για ένα θεσμό ελεύθερης και δημιουργικής επιμόρφωσης, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, διανοουμένων και επιστημόνων και σημαντικό εύρος θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος.


Διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, αλλά και καταξιωμένοι ειδικοί, σε μια σειρά διαλέξεων, ανάλογων θεματικών κύκλων, καταθέτουν εκλαϊκευμένα τις γνώσεις τους και προσκαλούν τους συμμετέχοντες σε έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Οι επωφελούμενοι θα είναι πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Νομού Πρέβεζας ανεξαρτήτως μόρφωσης, ηλικίας, φύλου, εθνικότητας ή άλλου δημογραφικού χαρακτηριστικού. Τα ακαδημαϊκά αντικείμενα έχουν επιλεγεί με γνώμονα τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα των πολιτών αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των παρεχόμενων γνώσεων σε ατομικό ή και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κύκλος των διαλέξεων θα αφορούν την Ψυχολογία και τη συμβουλευτική.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα της Θεοφανείου σε ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί σύντομα ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τμήμα πρόνοιας καθημερινά 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι. 

Για την εγγραφή θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι-ες να προσκομίσουν μία φωτοτυπία της αστυνομικής τους ταυτότητας, μία μικρή φωτογραφία για τη σπουδαστική ταυτότητα και ποσό ύψους 80 ευρώ για την ετήσια συνδρομή τους. Τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των εκπαιδευτών που θα έρχονται στην Πρέβεζα προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Ακαδημίας.

Μάλιστα η συνδρομή αυτή είναι μειωμένη σε ποσοστό 50% για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι μονογονεϊκές οικογένειες ,οι πολύτεκνοι, καθώς και οι φοιτητές.

Να θυμίσουμε ότι η Ακαδημία των Πολιτών είναι μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2010 υπό την επιστημονική εποπτεία του κ. Παπάνη Ευστράτιου, προέδρου της Ακαδημίας και Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Καταχειροκροτήθηκε και φέτος o Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.






Μιχάλης Xρυσοχοίδης. ''Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε βαποράκια που τώρα είναι και μπατίρηδες να έχουν λόγο για τις αποκρατικοποιήσεις''!


Η σφοδρή επίθεση Βενιζέλου σε όσους τον αμφισβητούν λέγοντας ότι πρόκειται για «επικοινωνιακές κουτσουλίτσες αδύναμων ανθρώπων» οδήγησε σε έκρηξη την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε να μην ψηφιστούν τα μέτρα ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε στον κ. Βενιζέλο ότι ... οι δικές του στρατηγικές έχουν οδηγήσει σε κουτσουλιές.
«Έχω θεμελιώδη διαφωνία με την αφήγηση σου. Οι εκλογές έγιναν για να αλλάξει ρότα η χώρα και να αλλάξει η οικονομική συνταγή. Τσαλαπατήθηκε η προγραμματική συμφωνία. Λέγαμε ψέματα στο λαό και αυτά οδήγησαν στον εκφασισμό. Οι προϋποθέσεις έχουν προσπεραστεί με μεγάλη ευκολία. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναπτυξιακές πολιτικές.

Για ποιές αποκρατικοποιήσεις μιλάμε ; Πως μπορεί ένας βουλευτής να εμπιστευθεί ότι όλα θα γίνουν με διαφάνεια, όταν ο διοικητής της Αγροτικής έβγαλε τα λεφτά του στο εξωτερικό» είπε στην εισήγησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης και ζήτησε να καταψηφιστούν τα μέτρα.

«Ψήφιση των μέτρων, ισοδυναμεί με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Να μην ψηφίσει τα μέτρα το ΠΑΣΟΚ» είπε ο πρώην υπουργός αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν θα τα ψηφίσει.
Σκληρή κριτική άσκησε ο κ. Σκανδαλίδης και στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «Θέλει να λύσει το πρόβλημα των τραπεζιτών».

Αντίθετα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπεραμύνθηκε της ψήφισης των μέτρων και άφησε αιχμές κατά του Φώτη Κουβέλη :
«Υπηρετήσαμε το ψέμα τόσα χρόνια , φορτώσαμε 150 δις τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα συζητάμε αν θα υποστηρίξουμε το επίδομα γάμου ή όχι. Η μη ψήφιση των μέτρων ισοδυναμεί με σκότος και χάος» είπε.
Ο κ. Χρυσοχοίδης διαφώνησε και με την πρόταση να έρχονται οι αποκρατικοποιήσεις στη βουλή για έγκριση λέγοντας: «Η πολιτεία έχει όλο το νομικό οπλοστάσιο για να τις φέρει εις πέρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε βαποράκια που τώρα είναι και μπατίρηδες να παίξουν ρόλο».

Απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο κ. Χρυσοχοίδης σήκωσε το γάντι λέγοντας «Πρόεδρε, οι στρατηγικές που έχεις ακολουθήσει έχουν οδηγήσει σε κουτσουλιές».

Ο διάλογος των βουλευτών οδήγησε σε ακραίες θέσεις αφού ο Γιώργος Ντόλιος ζήτησε από τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα να παραδώσουν την έδρα τους.
«Δεν παραδίδω καμία έδρα, δεν θα ψηφίσω και θα παραμείνω στο ΠΑΣΟΚ. Πουλήσατε την Ακρόπολη της ηπείρου με αδιαφάνεια (Δωδώνη) και μου λέτε να εμπιστευθώ τις αποκρατικοποιήσεις;» απάντησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το Μνημόνιο 3.

Ομιλία- διάλεξη από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας ''ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ''


Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012, στις 6 μμ, στον χώρο του Ο.Τ. 150 οι Ηπειρώτες της Νέας Ιωνίας πραγματοποίησαν ομιλία - διάλεξη με θέμα: "Πέτρινα τοξωτά γεφύρια στην Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα". Κεντρικοί ομιλητές οι: Γιώργος & Εύη Μπεληγιάννη. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας, κ. Γιάννης Γεωργαλής και ο Αντιπρόεδρος την Πανηπειρωτικής, κ. Κωνσταντίνος Κωνής.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης. Οι ομιλητές, με μακρόχρονη εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό, ανέλυσαν τόσο τον τρόπο κατασκευής αυτών των γεφυριών όσο και τι υπάρχει στην Ελλάδα από αυτά μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια προβλήθηκε ψηφιακό αφιέρωμα για τα γεφύρια αυτά, δημιούργημα των ομιλητών. Στο τέλος ακολούθησε δεξίωση με μπουφέ για όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση αυτή. Η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους. Δυστυχώς μεγάλο μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήρθε στην εκδήλωση αυτή και έχασε την ευκαιρία να γνωρίσει ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα που αφορά και την πόλη μας και την ιδιαίτερη τοπική πατρίδα του καθενός, αφού γεφύρια τέτοια υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ένα θέμα που σπάνια μπορεί να το δει κάποιος και μάλιστα σε ένα πανεπιστήμιο ή επιμελητήριο. Σε κάθε περίπτωση μέλη και φίλοι των Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας κέρδισαν κάτι από αυτή την παρουσία τους. Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους. Ιδιαίτερα ευχαριστεί τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Ηρακλή Γκότση, τον Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής κ. Κωνσταντίνο Κωνή, τον Δημοτικό Σύμβουλο - Αντιπρόεδρο του ΟΠΑΝ - εκπρόσωπο του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Τάκη Κωστιδάκη, τον Δημοτικό Συμβουλο και Εκπρόσωπο της Δημοτικής αντιπολίτευσης στη Νέα Ιωνία κ. Μιλτιάδη Καναβό - Λυκειάρχη και αναπληρωτή Δ/ντή Δευτ/θμιας Εκπαιδευσης Β΄ Γραφείο, τον Πρόεδρο του ΠΑΚ Νέας Ιωνίας - Δημοτικό Σύμβουλο κ.Άρη Χατζησαβίδη, τον κ. Γιάννη Δαρμογιάννη - Πρόεδρο της Διαδημοτικής Πολιτιστικής Ένωσης "ΔΙΑ.Π.Ε.", τον κ. Χρήστο Μακαρώνη - Πρόεδρο του ΠΑΚΕΠΟ, τον κ. Γιάννη Βέλλη - Πρόεδρο του εθνικού τμήματος E.C.F.PO. και εκπρόσωπο της Δημοτικής παράταξης "Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ", τον κ. Αθανάσιο Ραφτόπουλο - Πρόεδρο της Ένωσης Ρουμελιωτών Ν.Ιωνίας, τον κ. Χαράλαμπο Μοσχοβη - Πρόεδρο της Πανλεσβιακής Ένωσης Ν.Ιωνίας & Ηρακλείου Αττικής, τον κ. Νίκο Καρλιάμπα- Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φίλων "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ", την κα Μαίρη Λαγουδάκη - Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου Κρητών Νέας Ιωνίας, τον κ. Παναγιώτη Καραθανάση- Γεν. Γραμματέα της Ρουμελιώτικης Εστίας Ν.Ιωνίας, τον κ. Νίκο Μπαλα, Πρόεδρο της Αδελφότητας ΠΗΓΙΩΤΩΝ Αρτας, τον Ζάχο Χαρίδημο αντιπρόεδρο Αδελφότητας Αγναντιτων Αθήνας, την κα Εύη Βαρδαλα Θεοδώρου - εκπρόσωπο του Μουσείου Γουλανδρή ( ο συζυγος κατάγεται απο την ΗΠΕΙΡΟ) και τον κ. Μενέλαο Παπαδημητρίου - δικηγόρο, λαογράφο, συγγραφέα και Οι δημοσιογραφοι Μουσγάς Γιώργος,Μαγκαναδελης Βασίλης,Καπότης Δημήτρης

Επικοινωνία με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας Αττικής "ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ": http://apeirosgaia.pblogs.gr

Η Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΛΛΟΓΟΥ, με αναφορά στους "αφανείς ήρωες" τους ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΜΑΣΤΟΡΟΙ, θα αναρτηθεί στο SITE αυτού,όπου θα μπορεί ο καθείς να την αναζητήσει.......


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ