Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Η Fitch ψηφίζει Λουκά Παπαδήμο, για Πρωθυπουργό.



Καθοριστικό θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch τον πολιτικό παράγοντα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και υπ' αυτή την έννοια ψηφίζει μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να υλοποιηθεί το Μνημόνιο.


Σε ανάλυσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο οίκος αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα κορυφωθεί στο 175% του ΑΕΠ το 2014 και στη συνέχεια θα αρχίσει να υποχωρεί.


Προσθέτει ότι μετά το PSI έχουν περιορισθεί οι κίνδυνοι για τους ομολογιούχους, καθώς οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους στα νέα, κουρεμένα ομόλογα είναι πολύ περιορισμένες και, επομένως, η χώρα θα έχει λίγα να κερδίσει από μια νέα αναδιάρθρωση. Ωστόσο, προσθέτει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει υπαρκτός.


Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου, στα τέλη του 2012 το 75% του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στα χέρια της τρόικας, έναντι έναντι ποσοστού 38% στα τέλη του 2011.


Ακόμη ο οίκος εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας θα επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση το 2018, στην καλύτερη περίπτωση.


 Εν τω μεταξύ, η ISDA (Διεθνής Ενωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων) ανακοίνωσε χθες ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) θα ενεργοποιηθούν και για τα ελληνικά ομόλογα σε ξένο δίκαιο που δεν θα πληρωθούν.


Προχθές, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε ότι 11 γενικές συνελεύσεις ομολογιούχων υπό ξένο δίκαιο με ομόλογα αξίας 3,8 δισ. ευρώ απέρριψαν το κούρεμα, ενώ άλλες 7 με ομόλογα 2,6 δισ. ανέβαλαν τη συνέλευση και 2 με ομόλογα 2,3 δισ. δεν είχαν απαρτία.


www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: