Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Β. Σόιμπλε. Μας κατηγορούν για λάθη τους.

«Οι Ελληνες ζούσαν επί χρόνια πέρα από τις δυνατότητές τους και τώρα καλούνται να πληρώσουν», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Σημειώνει ότι το πρόγραμμα προβλέπει μείωση μισθών και απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.


Ο Β. Σόιμπλε (στη φωτογραφία με την Α. Μέρκελ) δηλώνει πως είναι φυσιολογικό όχι μόνο για τους Ελληνες, αλλά για κάθε άνθρωπο, να επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του σε τρίτους

«Η Ελλάδα μάς κατηγορεί για τα λάθη που η ίδια έχει κάνει», υποστηρίζει σε νέες αυστηρές δηλώσεις του για τη χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τον οποίο «οι Γερμανοί είναι για τους Ελληνες ο αποδιοπομπαίος τράγος»!

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Στιβ Κροφτ, του οικοδεσπότη της γνωστής εκπομπής του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS «60 Minutes», που θα μεταδοθεί την Κυριακή, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει πως είναι φυσιολογικό, όχι μόνο για τους Ελληνες αλλά για κάθε άνθρωπο, να επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του σε τρίτους.

Υπό αυτό το πρίσμα, προσθέτει, είναι λογικό οι Ελληνες να κατηγορούν τους Γερμανούς για τα λάθη που οι ίδιοι έχουν κάνει και τους έχουν οδηγήσει σήμερα σε δεινή θέση και στην ανάγκη να υποστούν επώδυνα μέτρα λιτότητας για να διασωθεί η οικονομία της χώρας τους.


Μας κατηγορούν για λάθη τους



Οπως εξηγεί ο επί των Οικονομικών υπουργός της Ανγκελα Μέρκελ, «οι Ελληνες ζούσαν επί χρόνια πέρα από τις δυνατότητές τους. Τώρα καλούνται να υποστούν θυσίες, να πληρώσουν αυξημένους φόρους, να κλείσουν υπηρεσίες και οργανισμούς, να πληρώνονται με μισθούς μειωμένους έως και κατά 20%. Το πρόγραμμα σταθεροποίησης προβλέπει ακόμα και την απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων».
Τονίζει δε πως η Γερμανία είναι αυτή που συντονίζει τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας. Με άλλα λόγια είναι αυτή που «τρέχει» το πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, προσθέτει, «είναι λογικό οι Ελληνες πολίτες να θεωρούν τους Γερμανούς υπεύθυνους για τα δεινά που περνούν τώρα».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως ακριβώς η στάση των Ελλήνων πολιτών, που αντικατοπτρίζεται και στη «δυσχέρεια» των πολιτικών τους να λάβουν αποφάσεις, θέτει σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας.
Αφήνει μάλιστα αιχμές πως μια αποτυχία στην ελληνική διάσωση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και την προσπάθεια σταθεροποίησης της αμερικανικής οικονομίας. Αναφορικά με τα «πυρά» που δέχεται το Βερολίνο για τον ρόλο που διαδραματίζει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και τις κατηγορίες για επεκτατισμό και ηγεμονία, λέει: «Η Γερμανία δεν θέλει να επιβάλλει την κυριαρχία της σε κανέναν. Επιχείρησε να το κάνει στο παρελθόν, αλλά δεν απέδωσε. Πλέον δεν θέλει να το κάνει».
Σημειώνεται ότι η τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Σόιμπλε, που συζητείται ήδη έντονα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα εμπλουτιστεί με εικόνες από τις αντιδράσεις των Ελλήνων κατά των Γερμανών. Γίνεται τέλος αναφορά και στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που φέρεται να ζητεί η χώρα μας από το Βερολίνο. Στη σχετική ερώτηση πάντως απαντά: «Είναι όλα θέμα πολιτικής».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΚΑΤΑ ΜΕΡΚΕΛ
Καθυστερημένη η αντίδραση για την Ελλάδα
Την άποψη ότι χωρίς ανάπτυξη δεν θα λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα εκφράζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Δεν παραλείπει μάλιστα να εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην Ανγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, υποστηρίζοντας ότι καθυστέρησε υπερβολικά να αντιδράσει, ενώ εκτιμά ότι η κρίση θα μπορούσε να ξεπεραστεί με μερικά δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι «ζητούν την αλληλεγγύη της Γερμανίας, διότι η Γερμανία έχει ωφεληθεί όσο καμία άλλη χώρα από τη νομισματική ένωση και το οικονομικό πλεονέκτημα έχει, φυσικά, και το πολιτικό του τίμημα».

Ειδικά για τη χώρα μας σημειώνει: «Οι Ελληνες εφαρμόζουν μια Ατζέντα 2010 (το γερμανικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα), αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και απαιτούνται κάποια χρόνια για να αποδώσει καρπούς». Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει τις θεμελιώδεις δομές που αφορούν την κρατική λειτουργία και τονίζει ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να επιτύχει ανάπτυξη βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις. «Χωρίς ανάπτυξη δεν λειτουργούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, γιατί η χώρα έχει να πολεμήσει με τις συνέπειες της ανεργίας. Αυτό το θέμα δεν μπορεί να το πολεμήσει κανένας πολιτικός», εξηγεί.
Ο πρώην καγκελάριος προτείνει να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις προς όφελος των επενδύσεων και να διατεθούν για αναπτυξιακά προγράμματα στην Ελλάδα τα έσοδα από την εισαγωγή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Στηρίζει δε τις σχετικές προτάσεις που έχουν καταθέσει ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να τεθεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικεφαλής του Eurogroup, ο πρώην καγκελάριος κάνει λόγο για έναν «πεπεισμένο Ευρωπαίο, ο οποίος είδε νωρίτερα από άλλους τι πρέπει να γίνει», αλλά δηλώνει την προτίμησή του στον σημερινό επικεφαλής και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: