Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Συστράτευση όλων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ.



Προσκλητήριο προς όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και δη τους διαγραφέντες βουλευτές θα απευθύνει σήμερα το μεσημέρι, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος.


Προηγήθηκαν εικοσιτετράωρα κατά τα οποία ο κ. Βενιζέλος ασχολήθηκε ο ίδιος με το ζήτημα της «επιστροφής» των διαγραφέντων βουλευτών (που παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ και δεν «έφυγαν» για άλλα όμορα κόμματα) αλλά και των οκτώ συναδέλφων τους που είχαν λάβει την «ποινή» της μη συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια των προσεχών εκλογών.

Είναι πασιφανές ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, παρότι κορυφαία στελέχη, όπως ο κ. Λοβέρδος είχαν δημοσίως υπογραμμίσει την έντονη διαφωνία τους με την «επιστροφή» στις «λίστες» όσων καταψήφισαν το μνημόνιο 2, επέλεξε να κηρύξει «πανστρατιά» και να μην αποκλείσει κανέναν.


Συστράτευση όλων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ



Είναι επίσης δεδομένο ότι ο πολιτικός όρος που θα θέσει από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Βενιζέλος είναι οι έχοντες ήδη λάβει τον δρόμο της επιστροφής στα ψηφοδέλτια να συμφωνούν με την ατζέντα και τη συστράτευση του πολιτικού χώρου - ωστόσο δεν πρόκειται να ζητήσει «δήλωση μετανοίας και νομιμοφροσύνης», που σίγουρα δεν έχει βάση προοδευτικής αντίληψης.

Την απόφασή του (αν και την είχε λάβει μέρες πριν) ο κ. Βενιζέλος την ανακοίνωσε κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με τα κορυφαία στελέχη (μεταξύ άλλων οι κ. Λοβέρδος, Σκανδαλίδης, Ρέππας, Παπουτσής, Χρυσοχοΐδης, Παπαϊωάννου, Ανδρουλάκης, Ευθυμίου, Πρωτόπαπας, οι κυρίες Διαμαντοπούλου και Γεννηματά). Δεν καταγράφηκε κάποια αντίδραση, αντιθέτως οι συμμετέχοντες προχώρησαν στα άλλα θέματα και κυρίως σ' αυτό για την οργάνωση των εκλογών στις 6 Μαΐου (όπως τους ενημέρωσε ο Β. Βενιζέλος).

Μηνύματα.
Ποια στελέχη αφορά το κάλεσμα; Ημέρες πριν -λένε οι πληροφορίες- η Μιλένα Αποστολάκη είχε επικοινωνία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπου και επανέλαβε την απόφασή της να συστρατευθεί. Χθες εν τω μεταξύ ο κ. Βενιζέλος κάλεσε στο γραφείο του την πρώην υπουργό και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οι συνεργάτες και των δύο πλευρών απέφυγαν τα σχόλια μετά τη συνάντηση, την οποία πάντως έσπευσαν νωρίτερα να κάνουν γνωστή από την Ιπποκράτους.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να ακούσει από κοντά τα επιχειρήματα και να «ζυγίσει» τη στάση των διαγραφέντων, όπως της κυρίας Ξενογιανακοπούλου - για άλλους φρόντισε να λάβουν εγκαίρως τα απαραίτητα μηνύματα, είτε από τον ίδιο ή μέσω εξουσιοδοτημένων συνεργατών του.

Ετσι το κάλεσμα αφορά ακόμη τους ανεξάρτητους (διαγραφέντες από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) κ. Τόγια, Κατσούρα, Παραστατίδη, Μαγκούφη και Λαφαζάνη (είχε παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία για το μνημόνιο 2), καθώς και τους οκτώ που είχαν υπερψηφίσει συγκεκριμένα άρθρα του μνημονίου, δηλαδή τους Γ. Κουτσούκο, Π. Αντωνακόπουλο, Β. Κεγκέρογλου, Δ. Κουσελά, Δ. Καρύδη, Μ. Τζελέπη και τη Χρύσα Αράπογλου.
Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε προ ημερών συνάντηση με τη Χρύσα Αράπογλου, που είναι μία από τις περιπτώσεις (των οκτώ) που προβληματίζονταν για το αν επιθυμούν την κάθοδό τους στις προσεχείς εκλογές.

Τα διλήμματα
Στη σύσκεψη δε ο κ. Βενιζέλος έκανε εισήγηση προς τα κορυφαία στελέχη σχετικά με την προεκλογική στρατηγική, τους ενημέρωσε ότι ίσως τα ξαναπούν εντός του Σαββατοκύριακου, θέτοντας τα διλήμματα των εκλογών.

Είναι τέλος γεγονός ότι κατά τη συζήτηση έγιναν σοβαρές αναφορές στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, όπου κατά κορυφαίο στέλεχος οι κόντρες εμφανίζουν «εικόνες για το μέλλον», εννοώντας ασυντόνιστες διαδικασίες και εύθραυστες ισορροπίες. Μίλησαν ακόμη για κυβερνητικά θέματα, π.χ. για τον χώρο κράτησης των μεταναστών, όπου ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη «να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί είναι ευαίσθητο θέμα».

Ο κ. Λοβέρδος αποχωρώντας λίγο νωρίτερα από το τέλος της σύσκεψης στην Ιπποκράτους μίλησε σε εκδήλωση του Κοινωνικού Συνδέσμου με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Γ. Φλωρίδη, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, των Αλ. Παπαδόπουλου (υποστήριξε χθες με δηλώσεις του τον κ. Βενιζέλο, αλλά έβαλε ταυτόχρονα ζητήματα για την επόμενη μέρα), Ν. Χριστοδουλάκη, Β. Κοντογιαννόπουλου και Ε. Νασιώκα, καθώς και στελεχών της ΔΗΜΑΡ. Στο Γκάζι ο Γ. Ραγκούσης σε έτερη εκδήλωση έθεσε κρίσιμα διλήμματα για την επομένη των εκλογών, ενώ μίλησε για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: