Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά για τους Σαμαρά και Βενιζέλο, ιδιαίτερα για τον πρώτο.
Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να χάνει έδαφος και το ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να απογειωθεί, καθώς κερδίζει κάποιες μονάδες με το σταγονόμετρο, αλλά παραμένει πολύ χαμηλή η πτήση του.
Που σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στις εκλογές και ότι τα δύο κόμματα εξουσίας και οι αρχηγοί τους έχουν Γολγοθά μπροστά τους.
Αν δεν μπορέσουν να τον ανεβούν, το σκηνικό πάλι θα αλλάξει, εκεί που νομίζαμε ότι σταθεροποιείται κάπως η κατάσταση.
Να μην ξεχνάμε ότι τα χρήματα της δανειακής σύμβασης θα δίδονται σταδιακά.
Πιθανότατα, τα δύο κόμματα εξουσίας θα καταφέρουν ως τις εκλογές να συσπειρώσουν περισσότερους οπαδούς από αυτό που φαίνεται προς το παρόν.
Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων ή ανθρώπων που αρνούνται να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους στους δημοσκόπους και η λογική λέει ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα διστάσουν πολύ να απορρίψουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, γνωρίζοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα ακολουθήσει άτακτη χρεοκοπία και έξοδος από την Ευρωζώνη και από εκεί δεν υπάρχει γυρισμός στο προβλεπτό μέλλον.
Επομένως, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πολιτών θα ψηφίσουν κόμματα που θέλουν την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη, δηλαδή Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗ.ΣΥ, Δράση κλπ. Το ερώτημα όμως είναι αν φτάνουν αυτοί.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, το θέμα είναι αν οι Σαμαράς και Βενιζέλος μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι οι ίδιοι και τα κόμματά τους θα λειτουργήσουν διαφορετικά από ότι στο παρελθόν.
Θα πρέπει να δείξουν ταπεινότητα και μετριοπάθεια, να αποφύγουν τις κορώνες και τις μεγαλοστομίες, να μιλήσουν καθαρά και να εξηγήσουν την κατάσταση, να πείσουν γιατί η χώρα πρέπει οπωσδήποτε να μείνει στην Ευρωζώνη γιατί ο άλλος δρόμος είναι καταστροφικός και οδηγεί στην απομόνωση, χωρίς να δημιουργεί ελπίδες. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να δείξουν ότι τα κόμματά τους είναι πρόθυμα να πλαισιωθούν και να αναδείξουν νέους και ικανούς ανθρώπους.
Μπορούν άραγε να το κάνουν αυτό;
Δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Θα προσπαθήσουν να έχουν ύφος ανάλογο των απαιτήσεων των καιρών και ίσως και να το πιστεύουν.
Όμως πολύ δύσκολα θα πείσουν ότι έχουν ικανά νέα στελέχη, γιατί απλούστατα αυτά σπάνια βρίσκονται στα κόμματα σήμερα. Άρα το όπλο που τους μένει είναι το προηγούμενο, ότι δηλαδή στρατηγικός στόχος είναι η παραμονή στην Ευρωζώνη και δεν υπάρχει υποκατάστατό του.
Το σκηνικό ενδεχομένως να αλλάξει κάπως ως τις εκλογές, συγκριτικά με αυτό που βλέπουμε σήμερα.
www.ipirotikovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου