Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Έρχονται νέες απολύσεις, μειώσεις μισθών και πάγωμα προσλήψεων.



«Τσουνάμι» απολύσεων, μειώσεις μισθών και πάγωμα των προσλήψεων είναι η εικόνα που θα παρουσιάζει τους επόμενους μήνες η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την έρευνα "Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας", τέσσερις στις δέκα εταιρείες θα μειώσουν το προσωπικό τους, άλλες τόσες θα μειώσουν τους μισθούς, ενώ μόλις μία στις 7 θα κάνει προσλήψεις.




Το 41,7% των επιχειρήσεων ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση του εργατικού δυναμικού, το επόμενο εξάμηνο, ενώ το 42,4% των εταιρειών έχει ήδη κάνει απολύσεις, το τελευταίο εξάμηνο. Μόνο το 15,8% των εταιρειών θα κάνει προσλήψεις.

Το 23% έχει μειώσει μισθούς, ενώ το 38,5% θα το κάνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Επίσης το 57,9% των εταιρειών δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 63,2%, τους επόμενους 12 μήνες και μόνο το 7,1% θα δώσει αυξήσεις πάνω από 3%.

Παραλλήλως το 59,4% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την οικονομική κρίση, ενώ μόνο το 0,9% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει μείνει εντελώς ανεπηρέαστο. Παρόλα αυτά όμως, μία στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη (51,2%).


Που θα γίνουν προσλήψεις

Άνοδος πάνω από 20% σε ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στον κλάδο των Υπηρεσιών. Αντιθέτως στους κλάδους της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ και των Μεταφορών, οι προσδοκίες προσλήψεων είναι μηδενικές. Το ίδιο χαμηλό είναι το ποσοστό και στον κατασκευαστικό κλάδο.

Οι προτιμήσεις εξακολουθούν να στρέφονται στα νεαρά στελέχη/αποφοίτους (32,7%), ενώ όσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις, στελεχώνουν κυρίως τους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών και της Λογιστικής.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα website αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος αναζήτησης προσωπικού, ενώ σε ότι αφορά τη διαδικασία πρόσληψης το 60,4% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις και το 38,8% χρησιμοποιεί πρόσθετα εργαλεία, όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως το 50% των εταιρειών ζητά πιστοποιημένη γνώση Η/Υ. Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών θεωρεί απαραίτητο το 51,8% των εταιρειών.


www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: