Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Πλούσιος απολογισμός με πενιχρά μέσα


Κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής απολογιστικής γενικής συνέλευσης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Ποτέ άλλοτε δεν έγιναν τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα κάτω από αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Το κατόρθωμα αυτό το κατάφερε η παρούσα διοίκηση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας με επικεφαλής το νέο πρόεδρό της, διακεκριμένο δικηγόρο κ. Γιώργο Οικονόμου.
Το πλούσιο έργο της, όπως αυτό παρουσιάστηκε κατά την ετήσια τακτική απολογιστική γενική συνέλευση των μελών που συγκροτούν τη Συνομοσπονδία, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου στην Αθήνα, επιτελέστηκε χάρη στις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες μελών του προεδρείου και ορισμένων της διοίκησης. Τα οποία επί ένα χρόνο στάθηκαν άγρυπνοι φρουροί στις επάλξεις του πανηπειρωτισμού, αγωνιζόμενα και διεκδικώντας δυναμικά την επίλυση πολλών και σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν την Ήπειρο, τους Ηπειρώτες και τους απανταχού απόδημους συμπατριώτες.
Για πρώτη φορά μετά από 20 «πέτρινα χρόνια» η παρουσία της Πανηπειρωτικής έγινε αισθητή, γεγονός που επισημάνθηκε και από τους συνέδρους που επικρότησαν και υπερψήφισαν το σύνολο του έργου και του απολογισμού. Η φράση που ακούστηκε,  πως επιτέλους κάτι άρχισε να κινείται στη Συνομοσπονδία μας έγινε δεκτή με χειροκροτήματα  επιδοκιμασίας, τα λέει όλα.
Όπως όλα όσα επιτεύχθηκαν τα είπε αναλυτικά και κατατοπιστικά ο πρόεδρος κ. Οικονόμου κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό. Απολογισμό πλούσιο παρά  τα άδεια ταμεία και τη συρρίκνωση της συμμετοχής στα κοινά αρκετών ομοσπονδιών, αδελφοτήτων και συλλόγων.
Και επιτεύχθηκαν πολλά, πάρα πολλά με προσωπικές θυσίες, διάθεση σημαντικού χρόνου,   πολύ κόπου, τρεξίματος με οικογενειακό και οικονομικό κόστος ορισμένων μελών της διοίκησης. Γιατί, κακά τα ψέματα, από τα 25 μέλη της διοίκησης δραστηριοποιήθηκαν πολύ λίγα για να φέρουν εις πέρας το ογκώδες έργο της Πανηπειρωτικής. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: Τι χρειάζονται όλοι αυτοί τη στιγμή που δεν προσφέρουν τίποτα;
Ποικιλότροπο το έργο που παρουσιάστηκε περιλαμβάνει εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, παραστάσεις, διαμαρτυρίες, ψηφίσματα και υπομνήματα  που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα και την Ήπειρο. Σ΄αυτό συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με τον απολογισμό, στις πολιτιστικές δράσεις η εκδήλωση «Η Ήπειρος του Αγώνα» που παρουσιάστηκε  στο Θέατρο Πέτρας, οι «Ηπειρωτικές Όχθες» που πραγματοποιήθηκαν στην Ήπειρο και τη Β. Ήπειρο, η εκδήλωση μνήμης στα Γιάννινα με τίτλο «400χρόνια από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου», η κορυφαία γιορτή της αποδημίας «Η Πίτα του Ηπειρώτη», στη διάρκεια της οποίας άνοιξαν οι «Ηπειρώτικες γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο», με πρώτα φιλοξενούμενα χορευτικά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, η συμμετοχή και στήριξη πολλών εκδηλώσεων ομοσπονδιών, αδελφοτήτων και συλλόγων της ηπειρώτικης αποδημίας απανταχού της χώρας.
Στον τομέα ανάπτυξης και περιβάλλοντος  έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις με συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, ομιλίες, διαμαρτυρίες και υπομνήματα για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου, του Αράχθου και  του Καλαμά, των λιμνών και των υδάτινων πόρων, καθώς και για την αποτροπή δημιουργίας νέου φράγματος στα Τζουμέρκα. Επίσης παρενέβησαν στα θέματα του φυσικού αερίου, της Ιόνιας Οδού, για το χαράτσι στα διόδια, τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», τη συγκοινωνία μεταξύ Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας μέσω της παλαιάς εθνικής οδού, για τη διατήρηση των Τμημάτων ΤΕΙ Άρτας και Ηγουμενίτσας και του ΙΓΜΕ Πρέβεζας, την έλλειψη συνοριοφυλάκων σε Θεσπρωτία και Πωγώνι, τη λειτουργία τελωνείου στους Δρυμάδες, την έξαρση της εγκληματικότητας σε βάρος των κατοίκων της υπαίθρου.
 Ακόμη συμμετείχαν στη συνεδρίαση του  Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννινα και διαμεσολάβησαν στα ΕΛ.ΤΑ. για την έκδοση αναμνηστικού γραμματοσήμου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και είχαν ουσιαστική δραστηριοποίηση στα θέματα της ατέλειας των εφημερίδων των αδελφοτήτων και την επιβολή τέλους επί των ακινήτων της Πανηπειρωτικής και των μελών της. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα θέματα των εθνικών κληροδοτημάτων και στη δημιουργία της Ηπειρωτικής Στέγης, δύο θέματα που εκκρεμούν επί μακρόν.
Όλα τα παραπάνω που ενδεικτικά καταγράψαμε αποτελούν τον κύριο όγκο των δραστηριοτήτων του διοικητικού συμβουλίου της Πανηπειρωτική για το χρόνο που πέρασε και σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν θετικά αποτελέσματα.
Η συζήτηση που ακολούθησε, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβαν το λόγο αρκετοί σύνεδροι, υπήρξε εποικοδομητική και διεξήχθη σε κλίμα ενότητας και αγαστής συνεργασίας.. Ήταν μια συζήτηση πανηπειρώτικου προβληματισμού κατά την οποία τέθηκαν και επισημάνθηκαν αρκετά θέματα, ακούστηκαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις που  κατέγραψε το προεδρείο για να  εξετάσει και δόθηκαν οι δέουσες απαντήσεις από τον πρόεδρο κ. Οικονόμου και το γενικό γραμματέα κ. Ιπποκράτη Κατσένη.
Στη δευτερολογία του ο κ. Οικονόμου, απάντησε επισταμένως και τεκμηριωμένα σε όλα τα θέματα που θίχτηκαν και ειδικά σ΄αυτά της κομματικοποίησης της Συνομοσπονδίας και της δημιουργίας και άλλων φραγμάτων στον Άραχθο και στα Τζουμέρκα γενικότερα. Για το πρώτο θέμα είπε πως η κομματικοποίηση δεν έχει πλέον επί προεδρίας του καμία θέση στη διοίκηση, η οποία δρα με μοναδικό γνώμονα την υπηρέτηση των αναγκών και της ελπίδας όλων Ηπειρωτών και πως με τα κόμματα θα βρίσκεται δίπλα και απέναντι για το κοινό συμφέρον όλων των πολιτών.
Όσο για το φράγμα επανέλαβε τις διακηρυγμένες θέσεις της Πανηπειρωτικής για τη μη κατασκευή του. Θέσεις απόλυτα συναυτισμένες με την εκφρασμένη πάγια θέση του συνόλου του ηπειρώτικου λαού, των Τζουμερκιωτών και όλων των φορέων της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: