Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

«Ανησυχητικά χαμηλό» παραμένει το ποσοστό των γυναικών βουλευτών σε όλο τον κόσμο


Οι Αιγύπτιες ψήφισαν αλλά δεν είδαν πολλές γυναίκες στο Κοινοβούλιο--και αυτή η εικόνα επαναλήφτηκε σε όλο τον πλανήτη





Μόλις που φτάνει το 20%.




Μόλις ένας στους πέντε βουλευτές στα νομοθετικά σώματα όλου του πλανήτη είναι γυναίκα αναφέρει ο ΟΗΕ και τονίζει τους πολύ αργούς ρυθμούς με τους οποίους αυξάνεται αυτός ο αριθμός. Σημειώνει ακόμη ότι παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησαν πολιτικά γεγονότα όπως η Αραβική Άνοιξη αυτές δεν μετουσιώθηκαν σε ουσιαστική εκπροσώπηση των γυναικών.

Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα ποσοστά των γυναικών συνεχίζουν να αυξάνονται -έστω και οριακά- στα εθνικά Κοινοβούλια και φτάνουν κατά μέσο όρο 19,5% το 2011 σε σχέση με 19% το 2010.

Στην κορυφή της κατάταξης παραμένουν οι σκανδιναβικές χώρες με μέσο όρο 42% ενώ σε δύο χώρες το ποσοστό ξεπερνά το 50%, στην Ανδόρα και τη Ρουάντα.

Γενικά σε 20 από τις 188 χώρες τα Κοινοβούλια έχουν ποσοστό συμμετοχής γυναικών μεγαλύτερο από 33% Στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών στο Κοινοβούλιο είναι 18,7%, δηλαδή είναι 56 επί των 300 βουλευτών.

Μέσα στο 2011 έγιναν εκλογές για 69 νομοθετικά σώματα σε 59 χώρες (πολλές φυσικά έχουν δύο σώματα) και οι γυναίκες κέρδισαν μόλις το 21,8% των εδρών που ήταν διεκδικούμενες.

Μέτρια έως απογοητευτικά είναι τα ποσοστά στα σώματα των πέντε χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και κυμαίνονται από 13% στη Ρωσία ως 22% στη Βρετανία. 

Επτά είναι οι χώρες χωρίς γυναίκες στα Κοινοβούλια, μεταξύ τους και η Σαουδική Αραβία.

Σε πολλές χώρες, επισημαίνει η έκθεση, ο αριθμός των γυναικών που κατέρχονται απλά δεν επαρκεί για να έχουν μία καλύτερη εκπροσώπηση στα Κοινοβούλια τους. Επιπλέον η πολιτική πόλωση, οι ανεπαρκείς πόροι για την προεκλογική εκστρατεία και οι υψηλές προσδοκίες των ψηφοφόρων δυσχεραίνουν την εκλογή των γυναικών.

Έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε η Αραβική Άνοιξη, η αναλογία των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια των αραβικών χωρών παρέμεινε στάσιμη στο 10,7% το 2011.

Ακόμη η Ένωση εκτιμά ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως ορισμένες χώρες έχουν θεσπίσει τη μέθοδο των ποσοστώσεων για τις γυναίκες, όπως στο Μαρόκο όπου στην Κάτω Βουλή το 16,7% των βουλευτών είναι γυναίκες.

Στην Αίγυπτο, για παράδειγμα, στο νέο Κοινοβούλιο που εξελέγη τον Ιανουάριο του 2012 οι εκλεγμένες γυναίκες μειώθηκαν σε 2% σε σχέση με το 12% που ήταν προηγουμένως. Ωστόσο να επισημανθεί ότι το νέο Κοινοβούλιο κυριαρχείται από συντηρητικότερα μέλη σε θρησκευτικό - αν όχι και σε πολιτικό επίπεδο.

«Συνοψίζοντας, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος αλλά πολύ αργή» δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, επικεφαλής του ΟΗΕ για τις γυναίκες (και πρώην πρόεδρος της Χιλής), ζητώντας «μία ισχυρότερη δέσμευση των ηγετών προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος των γυναικών στην πολιτική [.] διότι η πλήρης συμμετοχή των γυναικών ενισχύει τη δημοκρατία».


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: