Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Με θρησκευτική ευλάβεια παρακολούθησαν οι Ηπειρώτες του Θριασίου την εκδήλωση ''Σπονδή στη Παράδοση''.


Με θρησκευτική ευλάβεια παρακολούθησαν οι Ηπειρώτες του Θριασίου
                       την Εκδήλωση ‘‘Σπονδή στην Παράδοση’’

Σε διδασκαλία πνεύματος και πολιτισμού, κυριολεκτικά, εξελίχτηκε η πνευματική και πολιτιστική εκδήλωση ‘‘Σπονδή στην Παράδοση’’, που οργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου και οι Εκδόσεις  ‘‘Άπειρος Χώρα’’, για την παρουσίαση του δίτομου έργου ‘‘Περιήγηση στο δημοτικό τραγούδι’’ του Σωκράτη Βασιλείου.
Το υψηλό πολιτιστικό στίγμα της εκδήλωσης, έδωσε εξ αρχής η συντονίστρια Ελένη Γκόγκου. To πνεύμα και τους στόχους της εκδήλωσης εξέφρασαν, τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Κόκκας, όσο και ο αντιδήμαρχος Ελευσίνας Γαβριήλ Καμπάνης.


Ο δημιουργός του δίτομου έργου, Σωκράτης Βασιλείου, απευθυνόμενος προς το εκλεκτό ακροατήριο, εξέφρασε την ιερή συγκίνησή του και απέτισε το δικό του φόρο τιμής στην φιλόξενη και ιερή γη της Ελευσίνας.
‘‘Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμαστε σήμερα από το Δήμο Ελευσίνας, εδώ στην ιερή πόλη της Δήμητρας, σε τόπο ιερό, που έχει διαγράψει ιστορική πορεία 4.000 ετών.
Αισθανόμαστε ιερή συγκίνηση, καθώς ακριβώς απέναντί μας, ατενίζουμε το ιερό τελεστήριο των Ελευσινίων Μυστηρίων και τον αρχαιολογικό χώρο της αιώνιας και λαμπρής πόλης.
Λαμπρό το ιστορικό ξεκίνημα της πόλης αυτής, που έγινε λαμπρότερο με την αγαθή σχέση, την οποία συνήψε με τη μεγάλη γείτονα, την πόλη των Αθηνών.
Προσδεμένη στο λαμπρό άρμα της γείτονος πόλης, η Ελευσίνα κατέστη χώρος σεβαστός και τόπος ιερός, με παγκόσμια ακτινοβολία, τόσο κατά την ακμή του Ελληνισμού, όσο και στην περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας.
Η λατρεία της θεάς Δήμητρας, μυστήρια τελετουργική πράξη και αιώνιος συμβολισμός της αναγέννησης της ζωής, ακόμη καλύπτεται από βαρύ πέπλο μυστηρίου. Η ουσία και η έννοιά της, ενταφιάστηκαν, για πάντα, μαζί με τον τελευταίο Ιεροφάντη της θεάς, προς το τέλος του 4ου μ.Χ. αιώνα.
Η μύηση στα Ελευσίνια μυστήρια συνιστούσε, για αιώνες και για κάθε θνητό, την υπέρτατη επιδίωξη, τον διακαή πόθο, ένα πραγματικό όνειρο ζωής.
Τα λαμπρά μνημεία, που στολίζουν σήμερα τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, είναι απτά δείγματα μιας ακμαίας εποχής, ενός ακμαίου πολιτιστικού παρελθόντος.
Σ’ αυτό το λίκνο του πολιτισμού, προσήλθαμε σήμερα με ευλάβεια, για να επιδείξουμε και να παρουσιάσουμε τη δική μας, ελάχιστη πολιτιστική ψηφίδα, το δίτομο έργο: ‘‘Περιήγηση στο δημοτικό τραγούδι’’.

Ο Κώστας Μήτσης, ο δ/ντής παραγωγής των ψηφιακών δίσκων της ‘‘Περιήγησης…’’, αναφέρθηκε διεξοδικά στα περιεχόμενα των δύο δίσκων και τόνισε την υψηλή αισθητική, πολιτιστική καιν διαχρονική τους αξία.
‘‘…Από τα 25 τραγούδια κάθε τόμου, τα έντεκα από κάθε τόμο, ερμηνεύονται στους δύο ψηφιακούς δίσκους της έκδοσης. Ερμηνεύονται  από την εξαίρετη κομπανία του Κώστα Βέρδη καθώς και από μερακλήδες τραγουδιστές: το Γιάννη Παπακώστα, το Νίκο Δάσκαλο, το Βαγγέλη Κώτσου, το Κώστα Παϊλα και τον υποφαινόμενο, ως έχοντα την επιμέλεια όλου του δίσκου.
Πολυφωνικά τραγούδια ερμηνεύει ο Κώστας Βέρδης και η κομπανία του. Σε κάθε  δίσκο περιλαμβάνονται και δύο τραγούδια από το ρεπερτόριο του Καγκελάρη Παπαδατών, τα οποία ερμηνεύουν Παπαδιώτες βιωματικοί τελεστές…’’
Η Αγγελική Καραγεώργου, για άλλη μια φορά εντυπωσίασε. Παρουσίασε με συναρπαστική τέχνη και ευφράδεια τους δύο τόμους της ‘‘Περιήγησης στο δημοτικό τραγούδι’’.
 ‘‘…Η ικανότητα του συγγραφέα να μετατρέπει το μεστό λόγο του Δημοτικού Τραγουδιού σε λόγο πεζό, λογοτεχνικό, όπου ο αναγνώστης παρακολουθεί το κείμενο με το ίδιο ενδιαφέρον, σαν να πρωτοδιαβάζει την υπόθεση, είναι το ίδιο επιτυχής, ως και η μεταφορά γνωστών βιβλίων σε κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές διασκευές…’’.
Έδωσε πραγματικό και εμβριθές ρεσιτάλ εμβάθυνσης και ανάλυσης, που συνήρπασε το εκλεκτό ακροατήριο και χειροκροτήθηκε θερμά. Πολλοί οι φίλοι, που, μετά το πέρας της εκδήλωσης, έσπευσαν να τη συγχαρούν, δήλωσαν, ότι δεν είχαν παρακολουθήσει παρουσίαση βιβλίου, αυτού του επιπέδου.
Τη δική τους σπουδαία συμβολή στην επιτυχία της εκδήλωσης είχαν με τις εξαίρετες απαγγελίες τους, η Χριστίνα Σπανού και ο Νίκος Πέτροβας.
Ο Σύλλογος πρόσφερε το καθιερωμένο Ηπειρώτικο κέρασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: