Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο για τον τουρισμό στην Ήπειρο ζητάει ο ΕΟΤ.



Συγκεκριμένη πρόταση διαχείρισης τουριστικού προορισμού, που θα περιλαμβάνει επιχειρησιακό σχεδιασμό ανά περιοχή, θεματικές κατηγορίες και θα αφορά σε όλη την Ήπειρο ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Γιώργος Κολέτσος από τους αυτοδιοικητικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Ηπείρου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, τονίζοντας πως μόνο έτσι θα μπορέσει ο ΕΟΤ να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια εξωστρέφειας της Ηπείρου.


«Να μου δώσετε ένα επιχειρησιακό πλάνο που να μην περιλαμβάνει μόνο τα Τζουμέρκα Κόνιτσα. Ένα πλάνο για 12 μήνες το χρόνο», τόνισε στη σύσκεψη ο Γιώργος Κολέτσος, διευκρινίζοντας πως έτσι θα δοθεί και στον ίδιο η δυνατότητα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και να προωθήσει κοινή διαφήμιση.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι είναι δικό σας μαγαζί και εσείς θα το τρέξετε», τόνισε.

Ο Γενικός Γραμματείας του ΕΟΤ ανέφερε εξάλλου, πως τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των φορέων της Ηπείρου, αρκεί να υπάρχει πρόταση. Επίσης, επισήμανε ότι στο πλαίσιο της διαφήμισης του τουριστικού προϊόντος, ο ΕΟΤ θα μπορούσε να συνδράμει, χωρίς ωστόσο να αναλάβει όλο το κόστος.
«Ο ΕΟΤ μπορεί να φέρει δημοσιογράφους από τις χώρες που θέλετε να προβληθείτε, αλλά με συγχρηματοδότηση. Για παράδειγμα ο ΕΟΤ να αναλάβει το κόστος των εισιτηρίων και τα Ιωάννινα τα υπόλοιπα. Το ίδιο μπορεί να γίνει με tour operators» υποστήριξε ο κ. Κολέτσος.

Ερωτηθείς ο κ. Κολέτσος υποστήριξε ότι το 2012 δείχνει να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, επισημαίνοντας πως τα μηνύματα από την Γερμανία και την Αγγλία μέχρι στιγμής είναι αρνητικά. Αντίθετα όπως είπε διαφαίνεται μια αύξηση της τάξεως του 20-25% από το Ισραήλ, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία. Ενημέρωσε μάλιστα, ότι ο Οργανισμός θα υλοποιήσει κανονικά το 2012 το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.
«Ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός κλάδος για την ανάπτυξη της περιοχής. Πρέπει να εμπεδώσουμε την ανάγκη σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να γίνουμε ελκυστικότεροι. Ο ΕΟΤ θα μας βοηθήσει και σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος κατέθεσε υπόμνημα στον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, το οποίο περιείχε τις προτάσεις οκτώ Δήμων του Νομού, εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων και του Επιμελητηρίου. Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος έθεσε γι' ακόμη μια φορά το ζήτημα των υποδομών και ειδικότερα της ολοκλήρωσης των έργων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και εγκατάστασης του συστήματος τυφλής προσγείωσης, ενώ ζήτησε την παραχώρηση κατά χρήση του Πάρκου «Λιθαρίτσια» - έχει λήξει η προηγούμενη σύμβαση- ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο ανάπλασης και επισήμανε την ανάγκη καλύτερης και στοχευμένης προβολής των Ιωαννίνων.
«Κατατέθηκαν προτάσεις για τη στήριξη του τουρισμού, ο οποίος μπορεί να αναζωογονήσει οικονομικά την περιοχή. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και μεθοδικά κι έτσι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα» δήλωσε ο Φίλιππας Φίλιος.

Τη στήριξη του ΕΟΤ για την ανάπτυξη «επώνυμων προϊόντων» ζήτησε ο δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, ενώ ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν στήριξε την περιοχή.
«Δεν διεκδικούμε τίποτα παραπάνω από τις άλλες περιοχές, θέλουμε να ακούσουμε ποιες είναι προοπτικές» επισήμανε ο Γιάννης Σεντελές, ενώ αναφέρθηκε στην ταυτότητα των επιχειρήσεων σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες, καθώς η περιοχή έχει περισσότερους από 800 μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι οι υποδομές εστίασης και διανυκτέρευσης στην περιοχή υφίστανται, αλλά λόγω και της οικονομικής συγκυρίας είναι δύσκολο να επιβιώσουν, ζητώντας κρατική στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Παράλληλα, o κ. Δημητρίου πρότεινε τη διαμόρφωση ενιαίου τουριστικού πακέτου, μέσα από τη συνεργασία των δήμων, με την ενσωμάτωση δράσεων που αφορούν επισκέψεις σε μοναστήρια, σε οινοποιεία, ιαματικές πηγές, extreme sports κ.ά, ώστε να αυξηθούν οι διανυκτερεύσεις.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την ενιαία τουριστική προβολή της Ηπείρου
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στη σύσκεψη στην περιφέρεια Ηπείρου ο κ. Κολέτσος. Όπως είπε, «Απαιτείται ενιαία στρατηγική, ενιαίος φορέας, με ομπρέλα την Περιφέρεια».
«Βασικός στόχος σήμερα είναι να διατηρηθεί κατά το δυνατόν αλώβητη η Ήπειρος από την οικονομική κρίση, να κρατήσει σε πρώτη φάση τον ίδιο αριθμό διανυκτερεύσεων και σταδιακά να τις αυξήσει» επισήμανε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, αναφέρθηκε επίσης, στην αναζήτηση νέων τουριστικών αγορών ενώ έθεσε ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων της Ηπείρου.
Συγκεκριμένα εστίασε στην κατάργηση της Εργατικής Εστίας, η οποία όπως είπε «εκτός των άλλων, θα οδηγήσει σε κατάρρευση δεκάδες τουριστικές μονάδες της Ηπείρου και θα προκαλέσει νέο κύμα ανέργων», ζητώντας την παρέμβαση του ΕΟΤ, ώστε αν δεν καταστεί δυνατή η διατήρησή της, τουλάχιστον να συνεχιστεί μέσω άλλου φορέα το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που υλοποιούσε.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο κ. Καχριμάνης αφορούσε στο υψηλό κόστος θέρμανσης των τουριστικών μονάδων της Ηπείρου. «Ο χειμώνας είναι βαρύς και η επιβάρυνσή τους είναι πολύ μεγάλη από τη χρήση πετρελαίου. Αν δεν ληφθεί μέριμνα θα έχουμε νέα λουκέτα, περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και φυγή τουριστών προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Πρέπει λοιπόν σε πρώτο στάδιο να ληφθούν μέτρα μείωσης του λειτουργικού κόστους και τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού», είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με την προσέλκυση μαθητικών εκδρομών για περιβαλλοντική εκπαίδευση από την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν και για προσέλκυση εκδρομών από ΚΑΠΗ, άλλους συλλογικούς φορείς και τη διοργάνωση συνεδρίων, για τα οποία ζήτησε και τη συμβολή του Ε.Ο.Τ.
Τέλος αναφέρθηκε και στα έργα που σχεδιάζονται ή εκτελούνται στις παραθαλάσσιες περιοχές για την ύδρευση και την αποχέτευση, αλλά και για την αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα.
«Η Περιφέρεια Ηπείρου δημιουργεί την ομπρέλα για τις εκθέσεις και την ενιαία τουριστική προβολή της Ηπείρου. Πρωταγωνιστές όμως είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν και ζουν τον τουρισμό» κατέληξε.

www.ipirotikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: