Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Γρίφος Παπαδήμου για τις εκλογές.


Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και τόνισε με νόημα ότι «όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις εκλογές». «Αλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές», σημείωσε.



«Περισσότερο αισιόδοξος» δήλωσε ότι επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός με μία αναφορά-γρίφο άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τον βίο της σημερινής κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών», όσο και για το δικό του μέλλον προσωπικά, ανέφερε ερωτηθείς αν θα είναι τον Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής ότι «και άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα αλλάζει, είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα πράγματα μπορούν να οδηγηθούν σε καλύτερο δρόμο».

Σύμφωνα με τον Λ. Παπαδήμο, εκφράστηκε η στήριξη της Ευρώπης για την εφαρμογή πολιτικών «άμεσου αποτελέσματος» που θα προάγουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. «Η Ευρώπη μας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μην τη διαψεύσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε με νόημα ότι πρέπει να διαψευστούν όσοι λένε πως η Ελλάδα θα αποτύχει.

Σύμφωνα με τον Λ. Παπαδήμο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές και ελήφθησαν αποφάσεις για την προώθηση της ανάπτυξης, οι οποίες είναι σημαντικές για την Ελλάδα. Οπως είπε, οι αποφάσεις αυτές «ανοίγουν παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο από την οικονομική κρίση» και η Ελλάδα πρέπει να τις αξιοποιήσει.

Προσέθεσε, ακόμη, ότι στις αποφάσεις της Συνόδου γίνεται σαφές πως, παράλληλα με τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, είναι δυνατό να εφαρμοστούν μέτρα που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, θα στηρίξουν την επενδυτική δραστηριότητα και θα βοηθήσουν την ανάκαμψη και θα στοχεύσουν συστηματικά στην αντιμετώπιση της «απαράδεκτα υψηλής» ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, θα εκσυγχρονίσουν τη Δημόσια Διοίκηση και θα ενισχύσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Για την ανάπτυξη τόνισε ιδιαίτερα ότι πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο οι πόροι του ΕΣΠΑ, με τη μεταφορά κονδυλίων σε προγράμματα και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων «που δίνουν δουλειά».
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη να συνεχιστούν έργα υποδομών, όπως οι κατασκευές αυτοκινητοδρόμων που έχουν σταματήσει, να εξασφαλιστούν κεφάλαια από το εξωτερικό για στήριξη επενδύσεων και να στηριχτεί η αναδιάρθρωση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ανέφερε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να οργανωθεί καλύτερα η πολιτική στον τομέα των εξαγωγών, ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η ανάκαμψη και να συνεχιστεί η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εξερεύνηση πιθανών υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Ενέργεια, ο Λ. Παπαδήμος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα αυτόν και γι' αυτό επιδίωξη είναι να αξιοποιηθεί, τόσο με τις έρευνες για προοπτική εξεύρεσης πηγών ενέργειας υποθαλάσσια και στη Β. Ελλάδα, όσο και με την προώθηση του προγράμματος «Ηλιος» με σκοπό να αυξηθούν οι εξαγωγές της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περί τοποθέτησης Επιτρόπου με αρμοδιότητα την ανασυγκρότηση της χώρας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται τέτοιο ενδεχόμενο και ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι να ενισχυθεί η παρουσία της τρόικας, ώστε να βελτιωθεί η παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος και η παροχή τεχνικής βοήθειας της Ομάδας Δράσης.

Για το PSI
Εως τις 10 Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «αναμένουμε σημαντική και επαρκή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα». Τόνισε επίσης ότι την περίοδο 12-14 Μαρτίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας και θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση στα μέσα Μαρτίου.
Σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσφορά που έγινε προς τους ιδιώτες πιστωτές έχει πολλά ελκυστικά στοιχεία και εκτίμησε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι ικανοποιητική, αποφεύγοντας να κάνει πρόβλεψη για συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αν αποδειχθεί το αντίθετο, τότε θα γίνουν ενέργειες ανάλογα με τις απαιτήσεις που θα προκύψουν.

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Οι σωτηρίες από την ΕΕ δεν είναι ανεξάντλητες
Η εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων δείχνει ότι υπάρχει τρόπος ώστε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα και να μην πάνε χαμένες οι σκληρές θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός.
Επιτέλους στην Ευρώπη αλλά κυρίως στο Βερολίνο αντιλαμβάνονται πλέον ότι το μαχαίρι έφτασε και ξεπέρασε το κόκαλο.
Οτι εάν επιμείνουν στη λογική της όλο και μεγαλύτερης λιτότητας και περιστολής μισθών και συντάξεων, απλώς θα υπονομευθεί το δικό τους σχέδιο για διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Από την άλλη, στην Αθήνα μπαίνοντας στον αστερισμό της άτυπης προεκλογικής περιόδου, κάποιοι θέλουν να βλέπουν το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση σαν το τέλος της διαδρομής και όχι αυτό που πραγματικά είναι, μια ενδιάμεση στάση στους πρόποδες του Γολγοθά που ανεβαίνει η χώρα. Φλερτάρουν και πάλι με τη γνωστή τακτική της εγκατάλειψης του καραβιού στην τύχη του προκειμένου ανενόχλητοι να μαζέψουν ψήφους, αδυνατώντας να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες ούτε άλλοι (εύκολοι) δρόμοι.
Οι επαναλαμβανόμενες «σωτηρίες» μας από την Ε.Ε. δεν είναι ανεξάντλητες, πολύ περισσότερο τώρα, που οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι ευρωπαϊκές οικονομίες φαίνονται θωρακισμένες έναντι οποιουδήποτε ατυχήματος στην περίπτωση της Ελλάδας. Για το οποίο δεν θα κλάψουν και πολλοί...

www.ethnos.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια: