Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Βολεύει το λευκό ψηφοδέλτιο να πάρει κινηματική μορφή στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ;


Το αδιέξοδο της μίας υποψηφιότητας για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει τη σκέψη σε μεγάλη μερίδα διαφωνούντων να οδηγηθούν με συστημικό τρόπο στην κάλπη και να ψηφίσουν το λευκό, καταγράφοντας την αντίθεσή τους στο πρόσωπο και στον τρόπο της ομαλής προεδρικής διαδοχής. 


Ας δούμε τα υπέρ και τα κατά μία τέτοιας επιλογής.

Κατ´αρχάς, Το αδιάβλητο σε μία εσωκομματική διαδικασία, με τους όρους που αυτή διεξάγεται στη χώρα μας, διαφυλάσσεται με τουλάχιστον 2 υποψηφιότητες.

Οι 2 ή παραπάνω υποψηφιότητες πρακτικά σημαίνουν κ αντιστοιχία εκπροσώπων στην κάλπη, οπότε μπορεί να νοθευτεί μόνο ο αριθμός συμμετοχής των ψηφισάντων κ όχι η αναλογία των συσχετισμών.

Ως εκ τούτου, σε μία περίπτωση μαζικής κινητοποίησης με φόντο το λευκό, θα γίνει με βεβαιότητα καλπονοθεία κ στη συμμετοχή αλλά κ στη σχέση μεταξύ του ενός υποψήφιου και των λευκών-άκυρων, κάτι που θα αποκλίνει της επίτευξης του στόχου ενός ''λευκού' μηνύματος, καθώς θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εγκάθετους καταμετρητές.

Εδώ προκύπτει ένα βασικό ερώτημα: 

Δε θα νοθευτεί, ούτως ή άλλως, η μη συμμετοχή από ένα μηδενικό ψηφίο στον τελικό αριθμό της καταμέτρησης σε κάθε κάλπη;

Ναι, όμως πέραν τούτου, θα σταλθεί και το πραγματικό νούμερο-μήνυμα κάτω από το τραπέζι, που θα θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε μία σύνθεση ψηφοδελτίων η οποία δε θα εκφράζει/υποστηρίζει σε υψηλό ποσοστό τον ίδιο αλλά θα γίνει μία προσπάθεια για συμμετοχή όλων των τάσεων, καταγεγραμμένων και μη, κάτι που θα παίξει σημαντικό ρόλο για το παρόν και το μέλλον του κινήματος.

Ένα δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής:

Η μη συμμετοχή, η οποία είναι μία μορφή αποκλεισμού από τον ιδεολογικό σου χώρο, δε συνιστά και μία πράξη παράδοσης άνευ όρων;

Ναι, σαφώς και δεν αποτελεί τη λύση. Εν πρώτοις, αποκλείει τη συμμετοχή από τις νέες κομματικές οργανώσεις, εφόσον θεωρηθεί ως μητρώο αυτό των συμμετεχόντων στην εκλογή προέδρου. Επίσης, ενέχει τον κίνδυνο σε μία μελλοντική υποψηφιότητα, να αποφασιστεί η εκλογή από των αριθμό των εγγεγραμμένων στο ΠΑΣΟΚ (αυτών που ψήφισαν την τελευταία φορά για πρόεδρο), κάτι που σημαίνει πως ο νυν πρόεδρος θα μπορέσει να δρομολογήσει με 'δημοκρατικό' τρόπο τη διαδοχή.

Αυτό που προσωπικά πιστεύω είναι πως κανείς δε δικαιούται να σε εξοστρακίσει από τον ιδεολογικό σου χώρο. Καθείς θα πρέπει να ενεργήσει με βάση τη συνείδησή του. Ναι, είναι επιλογή να προσέλθεις στην κάλπη και να ψηφίσεις λευκό ή άκυρο. Αδιέξοδη μεν αλλά προϊόν της μοναδικής υποψηφιότητας. Θα ´ναι όμως βέβαιο λάθος το λευκό να αποκτήσει κινηματική μορφή και να νομιμοποιήσει κομματικά τον πρόεδρο που το μέλος/φίλος του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί.

www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: