Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Βίαιες παρεμβάσεις καταστρέφουν το Βαθύ της Πρέβεζας.


Βίαιες παρεμβάσεις που έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής έχει υποστεί το Βαθύ Πρέβεζας. Οι δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί επιβαρύνουν ιδιαίτερα την περιοχή ενώ η παράκτια ζώνη μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο.

Τα προβλήματα αυτά είχε αναδείξει πριν από έναν χρόνο περίπου η Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας με υπόμνημά της προς όλες τις εμπλεκόμενες αρχές. Επί ένα χρόνο όμως τίποτα δεν άλλαξε.
Μετά και τις πρόσφατες πλημμύρες η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα η Περιβαλλοντική να επανέρχεται επισημαίνοντας τόσο τα προβλήματα και συνάμα διατυπώνοντας προτάσεις για την προστασία.

Το Βαθύ είναι ένας όρμος εντός του Αμβρακικού, πολύ κοντά στο στόμιό του. Είναι ένα σπάνιας αισθητικής αξίας ιστορικό μέρος, ένα πολύτιμο βιβάρι, ένας υγροβιότοπος και ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, πρακτικά εντός της πόλης της Πρέβεζας.

Ο συνδυασμός όμως αδιαφορίας και τετελεσμένων έχει φέρει τον πολύτιμο αυτό υγρότοπο σε οριακή κατάσταση.

Η Περιβαλλοντική Εταιρεία διατυπώνει μία σειρά αιτημάτων τα οποία αναδεικνύει στο ιστολόγιο του ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας.
Συγκεκριμένα ζητά:
Να συμπεριληφθεί η περιοχή σε καθεστώς προστασίας. Καλούμε το ΥΠΕΚΑ, το Φορέα Αμβρακικού, το Δήμο Πρέβεζας και κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία να πράξουν τα δέοντα.
Από το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, να προβούν άμεσα σε δειγματοληψίες νερού και υλικών πυθμένα, ώστε να διαπιστωθεί η πιθανή επιβάρυνση από φερτά υλικά και ρύπους, εξαιτίας του οικισμού ανάντη, ή άλλης αιτίας. Ζητάμε επίσης από τους ανωτέρω φορείς, να συμπεριλάβουν το Βαθύ στα σημεία ελέγχου φυσικοχημικών παραμέτρων των υδάτων και στον αντίστοιχο σχεδιασμό τους.
Να απομακρυνθούν τυχόν παράνομες κατασκευές, επιχωματώσεις, μπάζα, σκουπίδια κλπ.
Οποιαδήποτε νέα παρέμβαση στο Βαθύ, να αποβλέπει καταρχήν αποκλειστικά στην αποκατάσταση και διαφύλαξη της ακεραιότητας, της υδρολογικής και οικολογικής λειτουργίας του συστήματος, που είναι και το μείζον αυτή τη στιγμή. Πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση, θα πρέπει να προηγηθεί τουλάχιστον υδρολογική / υδρογεωλογική μελέτη, ολόκληρης αυτής της λεκάνης απορροής.
Ζητάμε από τους φορείς και συλλόγους της πόλης, καθώς και κάθε ευαίσθητο πολίτη να συμμεριστεί την αγωνία μας για το πολύτιμο αυτό δημόσιο αγαθό.


www,epiruspost.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: