Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

«Κραχ» ανεργίας στη Βόρεια Ελλάδα



«Μαύρες» γιορτές έκαναν χιλιάδες νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη, αφού, σύμφωνα με το ΕΚΘ, λίγο πριν τη δύση του 2011 πολλοί εργοδότες προχώρησαν σε απολύσεις, την ώρα που η πραγματική ανεργία αγγίζει το 30% στον νομό και παράλληλα πολλές επιχειρήσεις χρωστάνε μισθούς μηνών και δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει το 2012 και συνδικαλιστές μιλάνε για «κραχ» ανεργίας στη βόρεια Ελλάδα...


Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το πώς διαμορφώνονται τα ευρήματα του βαρόμετρου της επιχειρηματικότητας στη βόρεια Ελλάδα, που περιοδικά δημοσιεύει η εταιρεία ερευνών «Ίντερβιου». Στην τελευταία μέτρηση το 43% των επιχειρηματιών δηλώνουν ότι σκέφτονται να προχωρήσουν σε απολύσεις και το 93% είτε να διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό είτε να απολύσουν εργαζόμενους, ενώ 65% περιμένουν περαιτέρω μείωση του τζίρου του. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το 2009, που η «Ιντερβιου» πραγματοποιεί τις σχετικές έρευνες σε δείγμα 500 επιχειρήσεων, κάθε φορά τα αποτελέσματα της έρευνας εκπέμπουν μεγαλύτερη απαισιοδοξία.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΕΚΘ, σήμερα οι περισσότερες εν λειτουργία επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη με πρόσχημα την κρίση εφαρμόζουν ελαστικές μορφές εργασίας, μειώνοντας από 20% έως και 40% τις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων τους, ενώ κατά το 2011 περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους ανεβάζοντας την επίσημη ανεργία κατά 6% και ταυτόχρονα ο κατάλογος των μακροχρόνιων ανέργων διευρύνεται. «Οι βιομηχανικές ζώνες της Σίνδου, του Ωραιοκάστρου, της Θέρμης και του Λαγκαδά έχουν γεμίσει από 'κουφάρια' εργοστασίων που έβαλαν λουκέτο τα προηγούμενα χρόνια. Από τις επιχειρήσεις δε που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, ελάχιστες έχουν διατηρήσει τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στα επίπεδα του 2008. Η μεγάλη πλειοψηφία έχει προχωρήσει σε ελαστικές μορφές απασχόλησης, σε εκ περιτροπής εργασία, σε μείωση των ωραρίων και των αποδοχών και σε ατομικές συμβάσεις» τονίζει η αναπληρώτρια γραμματέας του ΕΚΘ Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Ίδια ή και χειρότερη κατάσταση επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Στην περιοχή των Γιαννιτσών η ανεργία, σύμφωνα με το τοπικό Εργατικό Κέντρο, αγγίζει το 50%, ενώ στη Νάουσα σε λίγο δεν θα υπάρχει εργαζόμενος. Ακόμη και σε νομούς που παραδοσιακά η ανεργία βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, τώρα υπάρχει θεαματική αύξηση του φαινομένου. Στο Κιλκίς, για παράδειγμα, εντός του 2011 χάθηκαν περίπου 1.000 θέσεις εργασίες και, όπως τονίζουν στελέχη του ΕΚΚ, οι περισσότερες εν λειτουργία επιχειρήσεις χρωστάνε μισθούς δύο και τριών μηνών στους εργαζομένους τους. Στους περισσότερους νομούς της βόρειας Ελλάδας η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 30% και όλοι αναμένουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν εντός του 2012, αφού δεκάδες επιχειρήσεις καταφεύγουν στον Πτωχευτικό Κώδικα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, μαζί με τους βουλευτές Τ. Κουράκη και Λ. Αμμανατίδου επισκέφθηκε τρία εργοστάσια της Θεσσαλονίκης που έχουν εδώ και μήνες απλήρωτους και εξαθλιωμένους τους εργαζόμενους και συγχρόνως τους κρατάνε «ομήρους», αφού δεν είναι άνεργοι για να προσφύγουν στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ και συγχρόνως καλούνται να πληρώσουν και τα «χαράτσια» της κυβέρνησης. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις Πετζετάκις Α.Ε, Μπαλής ΑΕBE και Τραστικ Α.Ε., ενώ στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα Μακεδονικά Εδέσματα και στις επιχειρήσεις Γερολυμάτου. "Το σύνολο των εργαζομένων δέχεται επίθεση σε όλα τα επίπεδα με αφορμή την κρίση. Η επίθεση είναι ευρωπαϊκή και είναι απαραίτητη η στήριξη μεταξύ των εργαζομένων. Παρ' όλες τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το κάθε εργοστάσιο, ο πόλεμος εναντίον των εργαζομένων είναι κοινός " δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΝ Θεσσαλονίκης Ν. Σαμανίδης, μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στα τρία εργοστάσια. Όλοι οι εργαζόμενοι δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και ζητούν από την κυβέρνηση αν μη τι άλλο να τους αντιμετωπίζει ως ανέργους στην επιβολή των φόρων, αφού επί της ουσίας δεν έχουν κανένα εισόδημα.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: