Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Δ. Ρέππας. ''Στο χρονοντούλαπο η εφεδρεία. Aποκλείονται και οι απολύσεις''.

«Θέμα απολύσεων δεν υπάρχει. Στην ατζέντα που διαμορφώνει αυτή η κυβέρνηση και ο ομιλών υπουργός, πολιτική απολύσεων δεν υπάρχει», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, βάζοντας επίσης στο χρονοντούλαπο το πείραμα της εφεδρείας.


Ο κ. Ρέππας εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς το θέμα της εργασιακής εφεδρείας τονίζοντας ότι «η πολιτική αυτή έκλεισε τον κύκλο της» και «δεν μπορεί να δοθεί παράταση». 

«Θα ήταν στα όρια του γελοίου όσοι είναι 53 χρονών, αυτόματα να μπαίνουν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς και να εξέρχονται από το δημόσιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτή η πολιτική με τα όποια αποτελέσματα της, έφτασε στο όριο της. Δεν αντιλαμβάνομαι την κριτική που γίνεται για τον αριθμό των υπαλλήλων που αποχώρησαν», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Τέτοιες πολιτικές δεν μπορούμε να τις εξετάζουμε μόνο με οικονομικά κριτήρια. Από δημοσιονομικής άποψης δεν περιμέναμε κάτι σπουδαίο. Δύο ήταν τα βασικά κριτήρια. Το ηλικιακό και η εγγύτητα ως προς την σύνταξη. Οριζόντιες πολιτικές δεν μπορούν να ισχύσουν αμερόληπτα και δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε λειτουργική κατάρρευση του κράτους από την αποχώρηση έμπειρων στελεχών».



Ο κ. Ρέππας μίλησε ακόμα για θεαματική μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο σε σχέση με το 2009 και για εξοικονόμηση περίπου δύο δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι η υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στις μνημονιακές δεσμεύσεις της, είναι να μειωθούν κατά 150.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία ως ανεδαφική, αναποτελεσματική και ανεφάρμοστη, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγούσε σε ένα δημόσιο κράτος αποδυναμωμένο από έμπειρα στελέχη.

Η αναφορά αυτή του κ. Ρέππα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο Χρήστος Ζώης κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, καθώς, όπως είπαν, καμία σχέση δεν είχε η δική τους πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία, με την πολιτική που εφάρμοσε.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε επίσης ότι παραμένει ανοικτό σε προτάσεις το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων, καθώς όπως είπε, πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παρενεργειών που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς τα κίνητρα, την διαφάνεια και την αξιοκρατία. «Μόνο με αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο θα γίνεται η αξιολόγηση του κάθε υπαλλήλου. Αυτό είναι ξεκάθαρο, και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων», τόνισε.

Οπως ανέφερε ο κ. Ρέππας, τρεις είναι οι σημαντικές προτεραιότητες που είναι και μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Η εργασιακή εφεδρεία, το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο και η αναδιοργάνωση των υποδομών μέσα από μια ταχύρυθμη διαδικασία. «Μέχρι τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την διοικητική μεταρρύθμιση για την δημιουργία ενός επιτελικού μη γραφειοκρατικού κράτους», είπε.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: