Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Πρόταση Διαμαντοπούλου.Κυβέρνηση αρίστων μετά τις εκλογές, με Παπαδήμο.


Πρόταση για κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας την επομένη των εκλογών ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Πρόσκληση στα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό να βοηθήσουν στην κοινή προσπάθεια.

Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, στο πάνελ της χθεσινής εκδήλωσης στην Παλιά Βουλή. Αριστερά, ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, και δεξιά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Αλιβιζάτος
Κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας και με πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου προτείνει η Αννα Διαμαντοπούλου για την επομένη των εθνικών εκλογών και ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Με μια ομιλία ισχυρού μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα σε χθεσινή εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, με τίτλο «Για την Ελλάδα τώρα», η υπουργός Παιδείας παρεμβαίνει στην κρίσιμη συγκυρία με εμφανή στόχο να επαναφέρει την ανταλλαγή πολιτικής άποψης στο προσκήνιο.

Μιλώντας για την «ανόρθωση της χώρας που προέχει» η κ. Διαμαντοπούλου εκτιμά ότι «εκλογές γρήγορα, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι μια πρόσκαιρη νίκη του λαϊκισμού, των αντιμεταρρυθμιστικών δυνάμεων, οι οποίες συσπειρώνονται». Η προειδοποίησή της έρχεται εν συνεχεία, υπογραμμίζοντας τα δεδομένα και τις ευθύνες των τριών πολιτικών κομμάτων: «Οσοι υπογράψουν τη σύμβαση και το δάνειο, έχουν υπογράψει και τους όρους που τη συνοδεύουν. Οσοι αρνούνται αυτήν την υπογραφή, δηλαδή τη δανειακή σύμβαση των 139 δισ. ευρώ, σαλπάρουν για τη δραχμή και πρέπει να είναι καθαροί σε αυτό».Είναι πασιφανές ότι η κ. Διαμαντοπούλου καλεί διά της πολιτικής πλατφόρμας, που κατέθεσε, όχι μόνο τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και αυτά που πιστεύουν επίσης στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό -δηλαδή τη Δημ. Αριστερά και τη Δημ. Συμμαχία, διευκρινίζει- να βοηθήσουν με τις προτάσεις τους την «κοινή προσπάθεια που είναι η συνεργασία με τους δανειστές μας, πριν τις υπογραφές».
Η ιστορία -προσθέτει- «το λέει η τρόικα», αφορά υπαλλήλους, προσωπικά δεν με αφορά. «Πόσοι έχουν να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα -κανείς δεν μας υποχρεώνει για τη φύση και την ποιότητα των μέτρων- να το κάνουν τώρα», καταλήγει αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ειδικότερα για τις προσεχείς εκλογές και ανεξαρτήτως τις εξελίξεις μέχρι τότε, το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κάνει ένα τολμηρό βήμα για την ανάλυσή της. Εισηγείται κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας με πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου για την «επόμενη μέρα» και εστιάζοντας στην «έστω και έξωθεν επιβαλλόμενη κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας, της εγκατάλειψης της τυφλής πόλωσης» προβλέπει ότι «παρότι ήταν τέκνο της ανάγκης, θα αποτελέσει τη μαμή των εξελίξεων στο πολιτικό σύστημα». Και σε ποιους απευθύνεται; «Κυρίως στα κόμματα και στις προσωπικότητες που δυσκολεύονται να αντιληφθούν και να παρακολουθήσουν τις αλλαγές και τις ανάγκες των ανθρώπων».
Για την κυρία Διαμαντοπούλου το μείζον είναι η αντίληψη ότι η χώρα χρειάζεται «εθνική ατζέντα 2020», εθνική ατζέντα προτεραιοτήτων που να μπορεί να υποστηριχθεί από ένα ισχυρό και κρίσιμο ρεύμα του ελληνικού λαού. Το κρίσιμο ρεύμα» -εξηγεί- «που υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση, που υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, που υποστηρίζει αλλαγές και καινοτομίες, αλλαγή της νόρμας που είχαμε μέχρι τώρα. Και η ατζέντα, τονίζει, πρέπει να έχει τρεις μεγάλες ενότητες: ασφάλεια και σταθερότητα της ΕΕ, δουλειές, δουλειές, δουλειές και κοινωνική συνοχή - δίχτυ προστασίας.

Προτάσεις. Επιχειρησιακές συμβάσεις και αξιολόγηση στο Δημόσιο.
Ουκ ολίγες προτάσεις, όχι μόνο από την κυρία Διαμαντοπούλου, αλλά και από τους άλλους ομιλητές, ακούστηκαν στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. Η υπουργός Παιδείας τάχθηκε υπέρ της λογικής των επιχειρησιακών συμβάσεων, δηλαδή «στη συνεννόηση πια ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο», και κατά των οριζόντιων απολύσεων στον δημόσιο τομέα, προτάσσοντας το σύστημα της αξιολόγησης. «Οσοι δεν έχουν συγκεκριμένα προσόντα να απολυθούν, όπως γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα» είπε, ενώ εξέφρασε προτάσεις για να υπάρξει ανάπτυξη τομέων της ιδιωτικής οικονομίας μέσα στο 2012.
«Ο λαϊκισμός κρύβει πολλές από τις παθογένειες των δεινών μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των «ανατροπών» τάχθηκαν και οι κ. Μάνος, Μπουτάρης, Ν. Αλιβιζάτος. «Λίγες μέρες μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου είχα πει ότι πρέπει να πάρει τώρα χαρακτηριστικά κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς, με δυνατότητα ανασχηματισμού, με τη συμμετοχή λίγων πολιτικών και τους αρίστους των Ελλήνων. Μάλιστα να δηλώσουν οι συμμετέχοντες πολιτικοί ότι δεν θα κατέβουν στις εκλογές. Ας θυσιάσουμε κάτι από τη φιλοδοξία μας» είπε κλείνοντας η υπουργός Παιδείας.
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: