Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

12η ακριβότερη χώρα η Ελλάδα.



Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, μαζί με άλλους 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γύρω από την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για δραστική μείωση των τιμών στα προϊόντα που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς», έλαβαν την ακόλουθη απάντηση από τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σ. Ξυνίδη.



O κ. Ξυνίδης παραδέχεται ότι η χώρα περνάει από μία περίοδο που έχουμε δραματική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και ότι το κύριο βάρος για την ανακούφισή τους πέφτει πλέον στη διαμόρφωση των τιμών. Ο κ. Ξυνίδης επισημαίνει στην συνέχεια ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή για το Νοέμβριο που πέρασε ήταν στο 2,9% σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο.
Αυτό συνέβη επειδή στο επίκεντρο του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι το ζήτημα της διατροφής. Στην διατροφή η μεταβολή είναι 3,6% και οφείλεται στην αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% σε σχέση με την περσινή χρονιά, στις διεθνείς αυξήσεις τιμών πρώτων υλών βασικών προϊόντων όπως στα σιτηρά, στη ζάχαρη, στον καφέ και στα έλαια, αλλά και των εγχώριων τιμών παραγωγού όπως στο γάλα, αλλά και σε κάποιες ιδιαίτερες κατά περίπτωση συνθήκες -κλιματολογικές κ.λπ.- που επηρεάζουν τον άξονα προσφορά-ζήτηση. 

Η διεθνής τιμή της ζάχαρης ως πρώτη ύλη αυξήθηκε κατά περίπου 40% τον τελευταίο χρόνο. Παρ' όλα αυτά η αύξηση που έφτασε στον Έλληνα καταναλωτή αγγίζει το 22%, γεγονός που σημαίνει ότι ένα ποσοστό της αύξησης της τάξης του 20% απορροφήθηκε χωρίς να επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή.

Αυτό οδήγησε το αρμόδιο Υπουργείο στη σκέψη ότι θα πρέπει πρώτα απ' όλα να δεί μαζί μ' αυτούς που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα το γιατί αυτή η μείωση της καταναλωτικής δύναμης , δεν μπορεί να ρίξει τις τιμές. Έτσι, λοιπόν, η στρατηγική του Υπουργείου καθορίστηκε κυρίως με την επαφή με τους λιανοπωλητές, τους χονδρέμπορους οπωρολαχανικών και κρεάτων και τις καταναλωτικές οργανώσεις, σε σχέση με το ρόλο του καθενός. Στηρίχθηκε δηλαδή σε μια μακρά διαδικασία διαλόγου και κοινής ανεύρεσης λύσης.

Πάντως, η χώρα μας σήμερα - ( ο Υπουργός παραθέτει σχετική κατάσταση) - σύμφωνα με ειδική κατάσταση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ τριάντα πέντε χωρών, έχει έντεκα πάνω από αυτήν, από τους δεκαεπτά της Ευρωζώνης, με μεγαλύτερο δείκτη τιμών καταναλωτή και δεκαοκτώ από τους είκοσι επτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγαλύτερο δείκτη τιμών καταναλωτή και είκοσι τρεις από τις τριάντα πέντε συνολικά που μετρώνται. Και βεβαίως το 2,9% είναι και κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, που είναι στο 3%.

Ο κ. Ξυνίδης παραδέχεται στην συνέχεια ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει καταφέρει να σταθεί όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε στα προβλήματα που έχουν διαμορφωθεί σε σχέση με τα καρτέλ και τις τιμές. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο σημειώνει με τον ν. 3959/2011 , διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες της επιτροπής και αποτέλεσμα αυτής της διεύρυνσης ήταν το γρήγορο πόρισμα που είχαμε σε σχέση με το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας. 

Είχαμε άμεσα πόρισμα. Βεβαίως, αυτό οδήγησε στο να επιλυθεί ένα ζήτημα που διαμόρφωνε τιμές πολύ υψηλότερες για τον καταναλωτή στρεβλώνοντας τους κανόνες της αγοράς.
Σε σχέση με την τακτική που ακολουθούν πολυεθνικές εταιρείες και που παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις στις τιμές σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού οι οποίες εν πολλοίς δικαιολογούνται ο κ Ξυνίδης αναφέρει ότι «εδώ θίγεται το ζήτημα των ενδοομιλικών συναλλαγών που έχει να κάνει με την εισαγωγή υλών από πολυεθνικές εταιρείες από μητρικές τους στο εξωτερικό και την «επανεξαγωγή» των κερδών τους στο εξωτερικό για καλύτερη φορολόγηση. Αυτό ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι συμβαίνει από πολυεθνικούς ομίλους και οδηγεί σε αυτές εδώ τις στρεβλώσεις»..
Για πρώτη φορά ωστόσο αναφέρει ο Υπουργός υπάρχει πόρισμα που αφορά μεγάλο πολυεθνικό όμιλο στις ενδοομιλικές συναλλαγές, που κατά την άποψη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου έχει ακολουθήσει αυτήν την τακτική και επίκειται η επιβολή του διοικητικού προστίμου. 

Συγχρόνως έχει διαβιβαστεί ο φάκελος στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνήσουν αν υπάρχουν φορολογικές παραβάσεις και ποινικά αδικήματα. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος σ' αυτόν τον αγώνα κατά των τακτικών που εφαρμόζουν αυτοί οι πολυεθνικοί όμιλοι και που οδηγούν σ' αυτές τις στρεβλώσεις.
Κλείνοντας σημειώνει ο Υπουργός ότι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις που έκανε το Υπουργείο Ανάπτυξης στο ζήτημα των νωπών οπωροκηπευτικών, που με την κατάργηση του ανώτατου ποσοστού κέρδους των χονδρεμπόρων. Υπήρξε μια συγκράτηση των τιμών στα λαχανικά και στα φρούτα, καθώς και στο περιορισμό της ψαλίδας μεταξύ των τιμών του παραγωγού και των λιανικών τιμών.

www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: