Απογοητευτικές εμφανίζονται οι στατιστικές που αφορούν τη φυσική μας κατάσταση και πιο συγκεκριμένα την υγεία της καρδιάς, με έναν θάνατο από στεφανιαία νόσο, μία καρδιακή προσβολή και ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο να καταγράφονται ανά 2" 5" και" 6 δευτερόλεπτα αντίστοιχα. Τα νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου που καταγράφονται σε ετήσια βάση στη χώρα μας ξεπερνούν τις 15.000, εκ των οποίων αρκετά έχουν μοιραία κατάληξη για τους ασθενείς.
Ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση ενώ μόλις το 50% αυτών ακολουθεί την κατάλληλη αγωγή. Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης αθηροσκληρωτικής νόσου και αλλά και την κύρια αιτία πρόωρης θνησιμότητας. Η υπέρταση μάλιστα ενοχοποιείται για το 6% των θανάτων παγκοσμίως, το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.
Ανησυχητικά είναι επίσης τα στοιχεία που αφορούν τους εφήβους, καθώς ένας στους έξι παρουσιάζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Καρδιολογίας Γεώργιος Παρχαρίδης, ο αντιπρόεδρος, διευθυντής της Κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών Ιωάννης Καλλικάζαρος και ο τ. πρόεδρος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" Βλάσσιος Πυργάκης.
Ο κ. Παρχαρίδης μάλιστα κάνει ειδική αναφορά στα οφέλη της υγιεινής διατροφής όταν αυτή συνδυάζεται με σωματική άσκηση καθώς έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση λήψης πολλών αλλά και ακριβών φαρμάκων, το κόστος των οποίων επιβαρύνει όλους μας εν μέσω της οικονομικά δύσκολης περιόδου που διανύουμε.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του World Health Organization (WHO) που αφορούν το μήνα Σεπτέμβριο του 2011, το 44,3% του ελληνικού πληθυσμού συνεχίζει να καπνίζει και το 17,8% είναι φυσικά ανενεργό. Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης εμφανίζονται μειωμένα από το 1980, ωστόσο ο δείκτης μάζας σώματος και τα επίπεδα της γλυκόζης παρουσιάζουν επικίνδυνη και σταθερή αύξηση. Οι τάσεις που καταγράφονται στην Ελλάδα αλλά και στην πλειοψηφία των χωρών με υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, οι δράσεις για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, η λήψη εντατικών μέτρων για την παχυσαρκία και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη κρίνεται αναγκαία.
Σε ότι αφορά τη σωστή διατροφή, η διεθνής επιστημονική κοινότητα συμβουλεύει ότι πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, λευκό αντί για κόκκινο κρέας, ελαιόλαδο σε πολύ μικρές ποσότητες, αρκετά φρούτα, λαχανικά, χορταρικά, θαλασσινά (ιχθυέλαιο από σολωμό, γαύρο, σαρδέλες, σκουμπρί,κολιός, βακαλάος) και φασόλια. Επίσης, η αεροβική άσκηση (περπάτημα, Jogging, κολύμπι, κωπηλασία και άλλα), βοηθάει στη διατήρηση της καλής καρδιοαγγειακής υγείας με έναν περίπατο διάρκειας 3ο λεπτών καθημερινά ή μέρα παρά μέρα, να αποτελεί ίσως την αποτελεσματικότερη αλλά και ανέξοδη άσκηση.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου