Οι διαμαρτυρίες πολιτών στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στο σύμβολο του αμερικανικού καπιταλισμού, στη Γουόλ Στριτ, φαίνεται ότι παίρνουν διαστάσεις και εξαπλώνονται σιγά-σιγά και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Χθες, την αλληλεγγύη τους με τους διαδηλωτές - οι οποίοι είναι αλήθεια ότι δεν ξεπερνούσαν τις μερικές εκατοντάδες μέχρι τώρα - εξέφρασαν αρκετά εργατικά συνδικάτα. Ετσι η διαμαρτυρία μερικών φοιτητών και η κατασκήνωσή τους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην Πλατεία Ζουκότι, κοντά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, δείχνει τώρα να λαμβάνει έναν ευρύτερο συμβολισμό, προσελκύοντας όλο και περισσότερους αγανακτισμένους Αμερικανούς στο πλευρό τους.
Χθες ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση του κινήματος «Kαταλάβετε την Γουόλ Στριτ» η Ενωση Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πόλης και η Ενωση Ενοίκων της Τσάιναταουν καθώς και το Κόμμα Εργαζόμενων Οικογενειών και οι διοργανωτές υπολόγιζαν ότι θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν περίπου 2.000 διαδηλωτές. Μάλιστα κάλεσαν τους φοιτητές σε όλα τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις αίθουσες διδασκαλίας στις δύο το μεσημέρι. «Οι πολίτες αισθάνονται όλο και λιγότερο ενεργοί, αισθανόμαστε ότι κανείς δεν μας ακούει», δήλωσε η Καμίλ Ριβέρα, επικεφαλής της οργάνωσης United NY. «Τι κάνεις όταν δεν σε ακούει κανείς; Υψώνεις τη φωνή σου, αποφασίζεις να δράσεις».
Η χθεσινή πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Φόλεϊ στο Κάτω Μανχάταν και έφθασε μέχρι το πάρκο Ζουκότι, όπου βρίσκεται το ανεπίσημο κέντρο των διαδηλωτών. Για όσους δεν μπορούσαν να παρευρεθούν, το κίνημα «MoveOn.org» διοργάνωσε μια «εικονική πορεία» στην ιστοσελίδα του καλώντας τους χρήστες να ανεβάσουν φωτογραφία τους και γράφοντας «είμαι το 99%» - μια αναφορά σε όσους δεν ανήκουν στο 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών και στη συζήτηση για το εάν θα πρέπει να τους επιβληθούν περισσότεροι φόροι. Ο επικεφαλής του κινήματος Τζάστιν Ρούμπεν αποκάλεσε τους διαδηλωτές «γενναίους νέους ανθρώπους» οι οποίοι κατόρθωσαν να αποτελέσουν έμπνευση για τους υπόλοιπους Αμερικανούς. «Εμείς από την πλευρά μας διαμαρτυρόμαστε για την απληστία που οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας μας», δήλωσε ο Ρούμπεν. «Για το γεγονός ότι αυτές οι τράπεζες δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην κρίση».
Το κίνημα, που ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και έγινε πιο γνωστό την περασμένη Κυριακή, όταν συνελήφθησαν περίπου 700 διαδηλωτές πάνω στη γέφυρα του Μπρούκλιν, φαίνεται ότι βρίσκει οπαδούς και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Ηδη έχουν σημειωθεί αντίστοιχες διαδηλώσεις στο κέντρο της Βοστώνης, στο Λος Αντζελες - όπου οι διαμαρτυρόμενοι έστησαν κατασκήνωση σε κεντρικό σημείο - και έξω από το παράρτημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Σικάγο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ανεργία, την απληστία των μεγάλων επιχειρήσεων και τον ρόλο των θεσμών στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα τα τρία τελευταία χρόνια. Βέβαια η συμμετοχή δεν είναι ακόμα μεγάλη και ίσως γι' αυτό κάποιες συγκρίσεις με το συντηρητικό «Τσάι Πάρτι», ότι δηλαδή το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» θα αποτελέσει την προοδευτική απάντηση, δεν φαίνεται να ισχύουν προς το παρόν. Πάντως και άλλες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες στο Μέμφις, στη Χαβάη, στη Μινεάπολη και στην πόλη ΜακΆλεν του Τέξας. Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ δημιουργήθηκε το κίνημα «Καταλάβετε την Ουάσιγκτον», το οποίο μαζί με την αντιπολεμική, προοδευτική οργάνωση «Οκτώβριος 2011» σχεδιάζουν μια κατασκήνωση διαδηλωτών στην Πλατεία της Ελευθερίας, ένα πάρκο κοντά στο Λευκό Οίκο που είχε γίνει διάσημο το 1968, καθώς εκεί συγκεντρώνονταν διαδηλωτές εναντίον της φτώχειας.
www.tanea.gr
www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου