Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Μείωση μισθού ώς 40%, εφεδρεία και σε μόνιμους.

Σε εργασιακή εφεδρεία 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι - Ολόκληρη η λίστα των 151 φορέων


ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ  ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
Προσθαφαιρέσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και προβλέπει την εισαγωγή της εφεδρείας, που θα θέσει εκτός υπηρεσίας 30.000 υπαλλήλους, πραγματοποιούνται ύστερα από αλλεπάληλλες χθεσινές συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών υπό τον υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο.

Οι αποδοχές των υπαλλήλων συνδέονται με τη βαθμολογική αναρρίχησή τους Το νέο πολυνομοσχέδιο που θα ανατρέψει δραματικά τα όσα ισχύουν μέχρι αυτή τη στιγμή στο Δημόσιο τόσο στο θέμα των προαγωγών όσο και στο ζήτημα των αποδοχών θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών Β. Βενιζέλο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππα.

Βέβαια πρέπει να θεωρούνται:
Κατάργηση 100 επιδομάτων.

1,- Η κατάργηση 100 και πλέον επιδομάτων, που θα συμπιέσει την οροφή των λεγόμενων ρετιρέ με μείωση ακόμη και με 40% αυτών των αποδοχών. Οι περικοπές αυτού του είδους σε απόλυτους αριθμούς θα ξεπεράσουν τα 1.000 ακόμη και 1.300 ευρώ τον μήνα σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών. Το πριμ παραγωγικότητας, που καθιερώνεται και θα πάρουν μόνον ορισμένοι υπάλληλοι εφόσον έχουν θετικές αξιολογήσεις και επιτύχουν τους στόχους της υπηρεσίας, δεν αναμένεται να είναι υψηλό και σε καμιά περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τα 100 με 150 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα το επίδομα θέσης θα λαμβάνουν ελάχιστοι υπάλληλοι, αφού για να μεταβεί κάποιος από τον τρίτο στον δεύτερο βαθμό και πολύ περισσότερο στον πρώτο, ισχύουν υψηλές ποσοστώσεις.
2.- Η σύνδεση των αποδοχών με τη βαθμολογική αναρρίχηση στην κλίμακα είναι ο άξονας των αλλαγών που επιφέρει το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο. Οι μισθοί που θα οριστούν τώρα θα μείνουν για αρκετά χρόνια καθηλωμένοι, αφού οι προαγωγές θα γίνονται με το σταγονόμετρο και ύστερα από αξιολόγηση. Δίνεται η δυνατότητα ο υπάλληλος να μένει στάσιμος αν έχει αρνητική αξιολόγηση στην έκθεσή του.

Ποιοι εξαιρούνται.
Δικαστικοί λειτουργοί, ιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων και άλλες κατηγορίες εργαζομένων εξαιρούνται σ' αυτή τη φάση, καθώς παραμένουν τα ειδικά κλαδικά μισθολόγια, ενώ οι υπάλληλοι όλων των υπουργείων (και του υπουργείου Οικονομικών), των ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και των δήμων, οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι της Βουλής και οι κληρικοί εντάσσονται στο νέο καθεστώς.

Διώχνουν 30.000.
Η εφεδρεία που προβλέπεται στο νομοσχέδιο «διώχνει» μέχρι το τέλος του χρόνου 30.000 υπαλλήλους που βρίσκονται ένα ή δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη από όλο τον δημόσιο τομέα. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι που είναι μόνιμοι, καθώς γι' αυτούς προβλέπεται ένταξη στην εφεδρεία μετά την κατάργηση της θέσης τους. Εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό σε περίπου 20.000 υπαλλήλους, δεν υπάρχουν όμως ακόμη και μέχρι σήμερα ακριβείς υπολογισμοί πόσοι εμπίπτουν στο καθεστώς εφεδρείας με την ενεργοποίηση της προ-συνταξιοδότησης. Βέβαιο πάντως πρέπει να θεωρείται ότι υπάρχουν οργανικές θέσεις που είναι κενές με βάση τους οργανισμούς που ισχύουν σήμερα στα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και τμήματα με ένα ή δύο υπαλλήλους, γεγονός που θα διευκολύνει ώς έναν βαθμό τη μείωση κατά 30% των δομών του κράτους που έχει αποφασιστεί κατ' επιταγήν της τρόικας.

Ετσι εκφράζονται ευχές να καταργηθούν τμήματα ανενεργά, να ισχύσει ο κανόνας της μείωσης του 30% χωρίς αυτό να σημαίνει κατ' αντιστοιχία απολύσεις προσωπικού.
Τυχόν ελλείψεις σε προσωπικό που διαπιστώνονται, θα καλύπτονται με μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες με βάση και τις ειδικότητές τους -διαδικασία η οποία θα υλοποιείται από τη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα έχει και την αρμοδιότητα για τη διαχείριση του προσωπικού σ' ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: