Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Ερώτηση του βουλευτή Χρήστου Γκόκα σχετικά με τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Ο Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι η συσσώρευση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, τους έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο, με πολλούς εξ αυτών να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους.

Επίσης τονίζουν ότι σε πολλές ορεινές και νησιωτικές περιοχές η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα ποιοτικά και εμβληματικά γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά να κινδυνεύουν με εξαφάνιση από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Επισημαίνουν δε, ότι οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να διατηρήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, καθώς οι τιμές στην ενέργεια και το κόστος των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί δυσανάλογα και η όποια αύξηση στη τιμή του γάλακτος δεν μπορεί να καλύψει αυτά τα έξοδα. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα υλοποιήσει την επιδότηση για το κόστος των ζωοτροφών, που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, παρόλο που η πενιχρή αυτή επιδότηση των 89 εκατ. ευρώ δεν είναι ικανή να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες των κτηνοτρόφων.

Με αφορμή την κατάσταση αυτή ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας σε συνεδρίαση των μελών του, τόνισε την ανάγκη για αύξηση του ποσού ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών σε 150 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψουν μέρος του κόστους οι κλάδοι της κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας και μελισσοκομίας. Επίσης μεταξύ των άλλων αιτημάτων τους είναι, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των κτηνοτρόφων προς τον ΕΛΓΑ, που είναι περίπου 16 εκ €, ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκ. €, η πρόταση να ενταχθούν και άλλοι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι, αλλά και η υλοποίηση προγράμματος επιδοτούμενων «κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών», ως λύση στο ενεργειακό κόστος των κτηνοτρόφων.

Επιπρόσθετα και η Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ κατά τη συνάντησή τους με τον Υπουργό, κ. Γεωργαντά, υπογράμμισαν την ανάγκη για πραγματοποίηση ελέγχων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ, την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και την επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμου στα νησιά.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής γνωρίζοντας ότι τα αιτήματα των Συλλόγων είναι απολύτως δίκαια και αναγκαία για την επιβίωση της κτηνοτροφίας και των ίδιων των κτηνοτρόφων ρωτούν τον κ. Υπουργό, Εάν είναι στις προθέσεις του να αυξήσει το πόσο της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών στα 150 εκατ. ευρώ, Εάν σκοπεύει να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΑ, Με ποιο τρόπο θα διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι, ώστε να εγκαταστήσουν ΑΠΕ στις μονάδες τους, Ποια μέτρα θα ληφθούν για να αποφευχθούν οι ελληνοποιήσεις στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ, Πότε θα ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης για τις Περιφέρειες, οι οποίες είναι έτοιμες, αλλά και Εάν θα επεκταθεί το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμων στα νησιά.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Χρειάζονται επειγόντως μέτρα για την επιβίωσή της ελληνική κτηνοτροφίας»

Η μη επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της πολύπαθης ελληνικής κτηνοτροφίας έχει σαν συνέπεια τη συρρίκνωσή της, την αδυναμία οικονομικής επιβίωσης χιλιάδων οικογενειών, την ερήμωση της υπαίθρου και μάλιστα σε αρκετές ορεινές, νησιωτικές και προβληματικές περιοχές και την ακόμη πιο δυσμενή εξέλιξη σε ότι αγορά στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ήδη εκφράζονται πολύ μεγάλες ανησυχίες για ελλείψεις σε όλη τη χώρα καθώς η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος έχει μειωθεί σημαντικά με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κρήτη όπου έχει πέσει στο μισό. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στα νησιά με αποτέλεσμα ποιοτικά και εμβληματικά γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά να κινδυνεύουν με εξαφάνιση από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και του κόστους των ζωοτροφών έχουν οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε αδυναμία διατήρησης του ζωικού τους κεφαλαίου και η όποια αύξηση παρατηρείται στην τιμή του γάλακτος δεν επαρκεί για να καλύψει ούτε στο ελάχιστο3, το υπέρογκο κόστος παραγωγής. Η επιδότηση του κόστους των ζωοτροφών με 89 εκατ. ευρώ που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά και επιπλέον δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές ανάγκες των κτηνοτρόφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας σε πρόσφατη συνεδρίασή του επανέλαβε το αίτημά του για αύξηση του ποσού ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών σε 150 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί μέρος του κόστους για τους κλάδους της κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας και μελισσοκομίας αλλά η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις του. Επιπλέον το Δ.Σ. του ΣΕΚ ζητά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ που είναι περίπου 16 εκ €, ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκ. € και να ενταχθούν και άλλοι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι, καθώς και την υλοποίηση ειδικού προγράμματος επιδοτούμενων «κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών», για μόνιμη λύση στο ενεργειακό κόστος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οι ενισχύσεις να δοθούν σύμφωνα με τις ενεργειακές ανάγκες της κάθε εκμετάλλευσης µε ισχύ έως 100.000 κιλοβατώρες ετησίως.

Επίσης, σε συνάντηση που πραγματοποίησε η Εθνική Επιτροπή Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ με τον Υπουργό, κ. Γεωργαντά έθεσε μεταξύ άλλων τα εξής ζητήματα:

  • Προστασία και έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ

  • Ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για όσες Περιφέρειες είναι έτοιμες και ανάληψη πρωτοβουλίας για την ολοκλήρωση των υπολοίπων από το υπουργείο.

  • Επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμου στα νησιά

Δεδομένου ότι η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και οι κτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση καθώς βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να αυξήσετε το ποσό της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών σε 150 εκατ. ευρώ όπως ζητά και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ώστε να καλυφθεί μέρος του κόστους για τους κλάδους της κτηνοτροφίας, πτηνοτροφίας και μελισσοκομίας;

  2. Σκοπεύετε να μειώσετε τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι στον ΕΛΓΑ και να εντάξετε περισσότερους ασφαλιστικούς κινδύνους;

  3. Πώς θα διευκολύνετε και θα χρηματοδοτήσετε τους κτηνοτρόφους για εγκατάσταση ΑΠΕ στις κτηνοτροφικές τους μονάδες για να δοθεί επιτέλους μόνιμη λύση στο ενεργειακό κόστος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων;

  4. Ποια μέτρα θα λάβετε για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ;

  5. Πότε θα ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης για όσες Περιφέρειες είναι έτοιμες και πότε θα γίνουν ενέργειες για την υλοποίηση των υπολοίπων που εκκρεμούν;

  6. Θα επεκτείνετε το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμων στα νησιά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: