Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Κληρικοί με Θεάρεστο έργο

Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

Θα αναφερθώ σε δυό Παπάδες που προσφέρουν μεγάλο έργο για να επαληθευτεί η παραίνεση του Ιησού Χριστού "αγαπάτε αλλήλους" κατά την διάρκεια του μυστικού δείπνου.

 Θα αρχίσω με τον κοντοχωριανό μου τον παπά-Θανάση, κατά κόσμον Σωτήρη Χατζή, και τις δραστηριότητες στο Μοναστήρι της Ντουραχάνης που είναι απέναντι από την λίμνη των Ιωαννίνων.  Άλλωστε πάντοτε πίστευα ότι τα παπαδάκια ήταν παρών από την Εθνεγερσία του είκοσι ένα μέχρι την Εθνική Αντίσταση [Διονύσιος Φιλόσοφος, Αθανάσιος Διάκος, Παπά-Θύμιος Βλαχάβας] και τόσοι άλλοι. 

Τον γνώρισα σε ένα εστιατόριο στα Γιάννενα Μεγάλη Πέμπτη, καθώς μπήκε φουριόζος εκεί στο εστιατόριο στο Πάνθεον, κάτι είπε με τον μαγαζάτορα  τον μπατζανάκη μου τον Στέφανο και βλέπω κάποιον που το παρουσιαστικό του έμοιαζε του τσέλιγκα. Του λέει παπούλη το Σάββατο και τα τρία αρνιά θα τα έχω σφάξει, αλλά δεν έχω πώς να τα στείλω. Και ο παπούλης απαντά με χιούμορ "ε Κώτσιο κάντα τέσσερα και θα έρθω εγώ να τα πάρω γκότσια". Παπούλη θελει να σε γνωρίσει ο Γιώργος ο μπατζανάκης του λέει ο Στέφος.    

Ήρθε και μιλήσαμε για λίγο.  Πράγματι μιλάς με έναν σοφό αγράμματο και καλοκάγαθο άνθρωπο, δεν είχε πολύ χρόνο αλλά η κουβέντα του με στιγμάτισε. Ρωτώντας έμαθα την ιστορία του παππούλη.  Γεννημένος στην Χρυσοβίτσα ένα βλαχοχώρι στο Ανατολικό Ζαγόρι απο μάλλον εύπορη για την εποχή οικογένεια, ποτέ δεν πήγε σχολείο αλλά και ξεσηκώνοντας και τα άλλα παιδιά, γιατί ο δάσκαλος ήταν Ρουμάνος, να μην πάνε σχολείο, αυτό τώρα είναι μεγάλη ιστορία παντού σχεδόν σε όλα τα βλαχοχώρια το ίδιο κάνανε θέλαν να καθιερωθεί η Ρουμανική γλώσσα. 

Ένα συμβάν που του έλαχε στον εμφύλιο καθώς μολογάει του στιγμάτισε την ζωή Περπατώντας στο δάσος της Χρυσοβίτσας κατά τον εμφύλιο βλέπει έναν φαντάρο σκοτωμένο μπρούμυτα πεσμένος και έναν αντάρτη από πάνω καθώς τον γυρνάει ανάσκελα βλέπει ότι σκότωσε τον αδερφό του. Έδωσε το μερίδιο της περιουσίας του, με αυτά ξεκίνησε να φτιάξει το μοναστήρι της Ντουραχάνης, ένα παλιό μοναστήρι. Και για την ιστορία το έκτισε ο Ντουραχάν πασάς για να ευχαριστήσει την Παναγία γιατί καθώς ήταν χειμώνας και η λίμνη ήταν παγωμένη πέρασε από εκεί χωρίς να πάθει τίποτα. 

Εκεί λοιπόν άρχίζει το θεάρεστο έργο του αφού ανακαίνισε την εκκλησία, φτιάχνει οικοτροφείο, βοηθά φτωχούς και ορφανά, δημιουργεί ένα ξυλουργείο να μαθαίνουν τα παιδιά τέχνη, μέχρι και ραδιοφωνικό σταθμό λειτουργούσε. Πολύ βοήθεια έδωσε σε Βορειοηπειρώτες και Αλβανούς στον μεγάλο ξεριζωμό.  Πάντοτε με την βοήθεια και των εθελοντισμό αρκετών Γιαννιωτών και μπράβο τους ακόμη και για φυλακισμένους είχε συσσίτιο. Τώρα ο γέροντας δεν ζει πια αλλά το έργο του που πολλά μας διδάσκει αφήνει πίσω του μια καλή μαγιά που μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι.

      Ο Πατήρ Αντώνιος. Τον γνώρισα σε κάποιο θέατρο εκεί είχε φέρει κάμποσα παιδάκια μαύρα, άσπρα,  κίτρινα, δεν έκανε καμία διάκριση και ας τον κατηγορούν για ρατσιστή. Εκεί λοιπόν μου ξετύλιξε το κουβάρι για το πως υπάρχει η Κιβωτός.   Γεννημένος στην Χίο, ο παππούς του πρόσφυγας από το Αϊβαλή, και τώρα εκεί στην Ακαδημία Πλάτωνος να προσφέρει αυτό το μεγάλο έργο. 

-Πώς το κατόρθώσατε παππούλη ρωτάω?  

-Ακούστε να σας πω.  Πάντα με ευγένεια μου μιλούσε, εκεί στην γειτονιά μας μιλάμε για μια υποβαθμισμένη περιοχή εβλεπα μερικά παιδιά που κινούνταν στο περιθώριο για πολλούς ήταν ξοφλημένα σκέφτηκα αφού δεν έρχονται αυτά να με βρουν θα πάω εγώ. Έτσι και έγινε. Ξεκινήσαμε με αγώνες μπάσκετ, από εκεί και πέρα μπήκε το νερό στα αυλάκι. Νοικιάσαμε ένα παλιό καφενείο και χάρις στον εθελοντισμό σήμερα η Κιβωτος απαρτίζεται απο τρεις χιλιάδες μέλη. 

-Παπούλη υποκλίνομαι στο μεγαλείο της ψυχής σας και σε εσάς και στην πρεσβυτέρα σας που σας ακολουθεί στο Θεάρεστο έργο σας!  Καθώς και εγώ από εκεί που κατάγομαι ήμαστε γεννημένοι να προσφέρουμε. 

-Αλήθεια από που κατάγεστε?   

-Από την Ήπειρο. 

-Τι λέτε τώρα εκεί στην Πωγωνιανή έχουμε και άλλη κιβωτό. 

-Παππούλη υποκλίνομαι και σας ευχαριστώ!               

Η άσκηση 

 Κάποιος ξένος σοφός πρόκειται να έρθει στον τόπο μας. Ένας Έλληνας σοφός που το έμαθε παρακάλεσε έναν τσοπάνη να του δώσει τα ρούχα του να τα φορέσει. Έτσι και έγινε και πήγε στο λιμάνι να τον καλοδεχτεί.  Μόλις τον είδε ο σοφός είρωνας του λέει: Γεια σου ρε βλάχο με τα εκατό τα πρόβατα.

 Και ο Έλληνας σοφός που φορούσε τα ρουχα του τσοπάνη απαντά.                                   

Αν είχα αυτά που έχω και τα μισά απότε έχω και άλλα πέντε  και πενήντα  γίνονται εκατό. Πόσα πρόβατα είχε ο βλάχος;    Όταν ο ξένος σοφός άκουσε αυτά τα πράγματα είπε Αφού ο τσοπάνης μιλάει έτσι βάλε στο νού σου τι είναι οι σοφοί της Ελλαδας, πήρε δρόμο και έφυγε χωρίς να γνωρίσει τους σοφούς της Ελλάδας. 

Λοιπόν ο τσοπάνης είχε 18 και άλλα 18 που έλεγε αν είχε γίνονται 36 και εννιά που είναι από το μισό εκείνων των δέκα οκτώ που είχε έχουμε 45 προσθέτουμε τα ακομη 5 και το πενήντα γίνετε 100 18 συν 18=36 συν 9 =45 συν 5 =50 συν 50 =100 άρα δέκα οκτώ                               



Γιώργος Γιαννάκης

Απόδημος κραψίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: