Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Ο Δάσκαλός μας

  Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

Όλοι θα θυμόμαστε τον πρώτο δάσκαλό μας και πόσο μάλλον εμείς που ήμασταν από μικρά χωριά και τον είχαμε σε όλες τις τάξεις γιατί το σχολείο ήταν εξατάξιο. Ο δάσκαλος, ο παππάς, ο πρόεδρος και ο αγροφύλακας είχαν τον πρώτο λόγο στο χωριό.  Τότε αυτά πίστευα και θα σας εξηγήσω παρακατω, α μην ξεχάσω τα ΤΕΑ. Αυτοί να δείς δουλειά που κάνανε, όλη μέρα δηλωτή άντε να βρούν κανέναν που έκανε[ αταξίες ]. Γιατί άμα βγαίναν οι άλλοι καλύτεροι θα ήταν λέει ο Μπάρμπα Μήτσος σε μια κουβέντα με τον μπάρμπα Βαγγέλη. Ωρέ έτσι θέλουμε θα βγάλει ο ήλιος κέρατα μέχρι να γίνουν εκλογές.  Εκεί και ο αφέντης με το χρυσό ρολόι το κομπολόι με τις παράξενες χάντρες και αυτός σιγοντάριζε αφού τα έβλεπε όλα βολικά. 

Και να έρθουμε ξανά στον δάσκαλο.  Ένα γεροντοπαλίκαρο γύρω στα σαράντα, δεν ήτανε κακός, αλλά η απουσία θηλυκού τον έκανε απότομο.  Όταν είχε φουσκοδεντριές πήγαινε στην πόλη για να ξεθυμάνει, όταν γύριζε στο σχολείο ήταν άλλος άνθρωπος. -Πώς ήτανε σήμερα ο δάσκαλος Γάκο ρωτάει ο πάππους. 

-Μια χαρά πάππου 

-Πως να μην ήταν αφού χόρτασε κεχρί. 

Εγώ κάτι καταλάβαινα αλλα καλύτερα το κατάλαβα φαντάρος.  Εμείς παρακαλάγαμε να πηγαίνει στην πόλη γιατί άλλες φορές κατέβαζε ο Άραχθος περνάγαν μέρες να έρθει γιατί αποκλειόταν και δεν κάναμε μάθημα.  Θυμάμαι έναν Φλεβάρη είχε έναν παλιόκαιρο το χιόνι δύο μέτρα, να έχει μια ομίχλη ένα κακό αποκλεισμένοι από Θεό και ανθρώπους. Κόντευε να τελειώσει και η τελευταία πυρομάδα απο την μπομπότα, η κοιλιά από τα πρόβατα ακούμπαγε πέτσα με πέτσα. 

Περάσαμε πώς περάσαμε, ήρθε στο έμπα του καλοκαιριού, ήμουν έκτη τάξη και είχαμε εξετάσεις θρησκευτικά. Καθισμένοι εκεί σε κάτι κοτρώνες στα φτελιάδια του παππά διαβάζαμε για την μουσουλμανική θρησκεία. Εκεί πετάζουμε εγώ και λέω: αυτή η θρησκεία δεν σέβεται καθόλου την γυναίκα γιατί επιτρέπει την πολυγαμία.  Πετιέται εκείνο το χαμένο η Βασίλω καρφί του δάσκαλο. 

-Κύριε κύριε ο Γιώργος είπε ένα μασκαρλίκ 

-Τι παλιοχάμπερο ρωτάει ο δάσκαλος?  

-Να δεν μπορώ να το πώ, αλλά κύριε λέει αυτό που μπέν καβάλα ο άντρας ξεβράκωτος στην γυναίκα ξεβράκωτη και αυτή. 

Κατάλαβα λέει ο δάσκαλος.  Κοίτα τι λέει το χαμένο που μάθαινε αριθμητική με τα τέσσερα ποδάρια της γαϊδούρας του Αλέξη τέσσερα τα ποδάρια της γαϊδούρας του Αλέξη και τα δυο ποδάρια της κότας της Μήτραινας πόσο μας κάνουν. Αμ το άλλο λέει ο δάσκαλος ρωτάει ποιό παιδάκι έχει δει θάλασσα και πετάζετε αυτή σαν πορδή και λέει: εγώ στα Γιάννενα κύριε φαντάσου. Το ζουλάπι δεν έπεφτε μέσα να πνιγεί.  

-Ελα εδω Γεώργιε είπες τέτοια κουβέντα εσύ?

-Όχι Κύριε το βιβλίο το γράφει, η θρησκεία των Μουσουλμάνων επιτρέπει την πολυγαμία που ξεφτιλίζει την γυναίκα.     

-Έλα εδώ Βασιλική αύριο θα μου φέρεις εκατό φορές γραμμένη την λέξι πολυγαμία.  

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά το σχολείο τελείωσε εκεί στην βρύση στην Στέπενη μαζευόμασταν τα βράδια και ακούγαμε ιστορίες από τον μπάρμπα Γιάννη, ένας σεβάσμιος μορφωμένος γέρος.  Ω Μπάρμπα Γιάννη για πες μας την αλήθεια, έτσι είναι με τον Λία τον κάναν οι άλλοι κομμάτια μαζί με το σκυλί του?    

Ναι αφού είχε κλέψει ένα κοπάδι πρόβατα. Αλλά μην πας μακριά καλά κουμάσια ήταν και οι άλλοι αφού πήραν την κόρη της Θανάσως με το ζόρι . Τι περιμένετε από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα συνέχεια τρωγόμαστε μεταξύ μας. Δές τε όταν είμαστε ενωμένοι δεν μας βάζει κανένας χέρι και οι μεν και οι δεν μια χαρά ξεκινησαν να ελευτερώσουν την Πατρίδα, αλλά να μας βάλανε και μακελευτήκαμαν μεταξύ μας αυτοί κερατάδες οι σύμμαχοί μας που κακό νταλάκι να τους βαρέσει. Την ώρα που έπεφτε η μοιρασιά στους νικητές εμείς βγάζαμε τα μάτια μας, να κερατάδες [ο μπάρμπας μούτζωνε με χέρια και ποδάρια ] αλλά να ξέρετε το μεγαλύτερο φταίξιμο το έχουμε εμείς, γι αυτό σας λέω παιδάκια μου πιστέψτε όπου θέλετε Αλλά πάνω απ όλα αυτή η δόλια η πατρίδα νταλάκι=αρρώστια 

Υστερόγραφο. Όταν τελειώσαμε τους διαγωνισμούς ο δάσκαλος μας έβαλε μια άσκηση που έλεγε. Γειά σου ρε βλάχο με τα εκατό τα πρόβατα .Και ο τσοπάνης απαντάει, να είχα αυτά που έχω και τα μισά από τι έχω και ακόμη πέντε και πενήντα να γίνωντε εκατό.Τελικά πόσα πρόβατα έχει ο βλάχος;

 Η άσκηση θα είναι λυμένη στο επόμενο κείμενο  


Γιώργος Γιαννάκης

Απόδημος Κραψίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: