Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Τελικά 90 και όχι 100 εκατ. ευρώ είναι η ενίσχυση για τους κτηνοτρόφους

 

Συνολικά 90 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν το επόμενο διάστημα στους κτηνοπτρόφους, από τα οποία τα 71 εκατ. ευρώ είναι ευρωπαϊκά κονδύλια και 18 - 19 εκατ. ευρώ από εθνική συμμετοχή.  

Το επόμενο διάστημα, μετά και τις τελικές εγκρίσεις, δρομολογούνται για πληρωμή περί τα 90 εκατ. ευρώ για την άμβλυνση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών. Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό αρμόδιο για την κτηνοτροφία, κ. Σίμο Κεδίκογλου, και την Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση στον κυβερνητικό βουλευτή οσονούπω επίκειται η απόφαση από τα ευρωπαϊκά όργανα για την πρόταση έκτακτης ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, μέσω του ΠΑΑ. Βάση αυτής, θα διατεθούν κονδύλια που θα κατευθυνθούν στους κτηνοτρόφους και υπολογίζεται ότι πέραν των ευρωπαϊκών πόρων που αναμένεται να ανέλθουν στα 71 εκατ. ευρώ, με την εθνική συμμετοχή (18-19 εκατ. ευρώ) η συνολική στήριξη του κλάδου θα αγγίξει τα 90 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, στο ίδιο πακέτο στήριξης, που προβλέπει ο Κανονισμός 2022/467, θα υπάρξουν μέτρα ύψους 26 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών και του σταφυλιού - οινοποιήσιμου στα νησιά - αλλά και επιτραπέζιου.

Επιπλέον, ο βουλευτής Λάρισας μετέφερε τις παραινέσεις κτηνοτρόφων να υπάρξουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα χρησιμοποίησης ζωοτροφών, όπως το καλαμπόκι, σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων, καθώς έτσι δημιουργείται τεχνητή έλλειψη στην αγορά που πιέζει προς τα πάνω τις τιμές τους.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον προβληματισμό των κτηνοτρόφων σχετικά με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε βοσκότοπους μεταφέροντας τις ενστάσεις τους για την απώλεια γης που είναι θεμελιώδους σημασίας για την διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και του ζωικού κεφαλαίου.

Παϊσιάδης Σταύρος

https://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: