Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Της γυναίκας.

Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Είσαι γυναίκα; Τότε σε πόλεμο και σε ειρήνη θα κουβαλάς, παιδιά, ζωές, μπόγους, χαμάλης των αποφάσεων των δυνατών που θα σου πάρουν τα πάντα, τη ζωή. Και πρέπει να συμβιβαστείς με αυτό και να συνεχίζεις γιατί από σένα θα ξαναγεννηθεί ο κόσμος. Είσαι γυναίκα; Τότε πρέπει να ξυπνάς κάθε πρωί με ένα όμορφο και γελαστό πρόσωπο κι ας κλαίς μέσα σου για να ομορφαίνεις τον κόσμο που εσύ δεν θα έχεις τη μοίρα του και την τύχη του ποτέ. Είσαι γυναίκα; Θα τρέξεις να φροντίσεις για τα παιδιά σου ακόμη κι αν έχεις εγκαταλειφθεί, θα δώσεις την μπουκιά σου, το αίμα σου και τη ζωή σου, απλά γιατί είναι αυτονόητο. Αλλά μόνο από σένα. Είσαι γυναίκα; Τότε μάθε ν΄αγνωνίζεσαι σ΄έναν άνισο αγώνα και η αναγνώρισή σου θα είναι κανένα άγαλμα, κανένα κερί , καμιά φορά και τίποτα, η περιφρόνηση. Είσαι γυναίκα; Μάθε να σωπάς και να υπομένεις, όπως σε δίδαξαν και σε διδάσκουν. Είσαι γυναίκα; Η θέση σου είναι στην κουζίνα, στο κρεβάτι, στο σπίτι στην ανατροφή των παιδιών και σε νούμερα ανυπόστατων ερευνών περί ισότητας και δικαιοσύνης και προεκλογικής ποσόστωσης κομμάτων για αποτελείς μια όμορφη γλάστρα στον κήπο κάποιου... Είσαι γυναίκα; Φοράς τις καθημερινές σου αλυσίδες και συνεχίζεις σ΄έναν κόσμο που έχει να πάρει ακόμη πολλές στροφές μέχρι να βρεί την ισορροπία του.

Είσαι γυναίκα; Τότε είναι βέβαιο πως στη ζωή σου θα δεχθείς αρκετές φορές επιθέσεις και σχόλια, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα πρέπει να σωπάσεις για να μη χάσεις τη δουλειά σου, για να μην χαλάσεις τις τόσο «όμορφες» και λαμπερές οικογένειες κάποιων που έχουν παραπάνω δικαιώματα από τις γυναίκες και τις ορίζουν ή και τις καθορίζουν. Είσαι γυναίκα; Τότε πρέπει να υπομένεις τα πάντα και τους πάντες. Ακόμη κι αν έχεις οικογένεια πολλές φορές δεν την ορίζεις και δεν την έχεις γιατί την ορίζουν άλλοι και άλλες, παλιές δομές και συνήθειες. Μπαίνεις σ΄ένα σπίτι χωρίς να έχεις καμία ελευθερία, ούτε ν΄ανασάνεις, όχι να έχεις και άποψη.

Είσαι γυναίκα και ζείς προς τα Βαλκάνια; Τότε κάθε στιγμή κινδυνεύει η ζωή σου, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, απλώς και μόνο επειδή ζεις εδώ και μπορείς ανά πάσα στιγμή να γλιστρίσεις από μια σκάλα, να σκοτωθείς από ένα χέρι που θα καθορίσει την μοίρα σου και την τιμή σου επειδή ο άντρας του σπιτιού ξύπνησε από το βαθύ του ύπνο με μια τιμωρητική διάθεση και θα δώσει έτσι απλά τέρμα στη ζωή σου. Πόσο κοστίζει και τι αξία έχει η ζωή μιας γυναίκας; Θα περάσεις από πολλά me Too για να δεις κάποιο φώς στον ορίζοντα, στο όποιο ορίζοντα, μικρό ή μεγάλο, προσωπικό ή δημόσιο. Είσαι γυναίκα; Ούτε το σώμα σου δεν σου ανήκει και πρέπει να υφίσταται κάθε είδους ακρωτηριασμό και εξευτελισμό από κάθε είδους αρχή και εξουσία, θεσμοθετημένη και μη. Είσαι γυναίκα; Πρέπει να δουλέψεις παραπάνω και χωρίς την ίδια αμοιβή, γιατί κινδυνεύεις να απολυθείς όταν θα ανακοινώσεις την εγκυμοσύνη σου, ή θα ζητήσεις άδεια για οικογενειακή υποχρέωση. Είσαι γυναίκα; Ξέρεις να επιβιώνεις μέσα στη νύχτα, τη δική σου και των άλλων γιατί έχεις χρέος προς τη ζωή. Είσαι γυναίκα; Ξέρεις να πονάς και παίρνεις και τον πόνο των άλλων γιατί το θεωρούν αυτονόητο πως ο δικός τους πόνος είναι σημαντικότερος και μεγαλύτερος από τον δικό σου. Ζεις, πορεύεσαι και μάχεσαι, αυτό είναι γυναίκα.



Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: