Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Οι παγουράδες στην Μύκονο...

Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

-Φρόσω φέτος θα σε πάω διακοπές, φώναξε ο Μήτσος ένας μεροκαματιάρης άνθρωπος σοβατζής μια έχει μεροκάματο πέντε δεν έχει, για να αλλάξουμε  περιβάλλον.

-Που να πάμε ωρέ Μήτσο και τι να αλλάξουμε, εδώ δεν έχουμε βρακί να αλλάξουμε κάθε χρόνο πηγαίνουμε στο χωριό σου την Στραβόραχη και εκεί ο πατέρας σου μας βάζει τα έξοδα στο πανηγύρι, του λέει η Φρόσω.

-Τσώπα γυναίκα φέτος ο Πάπς θα μ δώκ, θα πουλήσει κάτ μανάρια και θα πάμε σού είπα. Και δεν θα δώσ στανδερφής , λέει η Φρόσω.

Οχι τσέδωκε πέρσι, ξεχνάς που μας είχε δώκ και πήραμαν έγχρωμη τηλεόραση και φέτος βάλαμαν και Νόβα; Ναι ξέρω για να βλέπς εσύ μπάλα και γώ να χάνω τν Αννίτα, ήθελα να ξερα τι καταλαβαίνς τι βλέπς εικοσιδυό μαντραχαλαίοι να κυνηγάν ένα πετσί φουσκωμένο με τρία δράμια αέρα.

Πέρναγα μια μέρα εκεί απόξω στην Τζαβέλα, ώρε τι μασκαρλίκια που άκσα! Λέγαν σ'αυτόν με τα μαύρα και με την σιουρίχτρα: "κοράκι πουτάνα σου γα-------ται η μάνα"! Κατέβαινα να πάρω το λιοφορειο στο Γυαλί Καφενέ για να πάω τσ Χουλιαράδες στν αδερφήμ τι άκσα γιέ μ: "αρ------δια γκαρτάσια σας παίζουμε για πλάκα", απ' τν άλλη μεριά: "γαμ----------ται ο Θρυλος και ο Πειραιάς". Αυτουνούς φαίνεται τσι ετοίμαζαν κρεβάτ για τν άλλ' Κυριακή.

Κάποια ούντα σταμάτσαν οι φωνές, μόλις έφτακα στου Παλλάδιο αρχίσε να βγαίνει κόσμος όξω, ρωτάει εκεί κάποιος: "πόσο ήρθαμαν ρε πατριώτ;" και τλέι αυτός: "όσα έχς και όσα έχω". Κατάλαβα λέει ο άλλος, τρία δύο κερδίσαμαν! "Τόχ χαμένου" λέει ο Μήτσος, "τρία τρία ήρθαμαν!"

Αχ γι αυτό θα μείνεις Μήτσος και σοβατζής δεν σκόβ ντίπ το κεφάλ, είχε μόνο ένα λιόκ χαμένε! Τέλος πάντων πήρα του λιοφερείου να πάω στν αδερφήμ, μπαίν ένας βλάχους μέσα μύρζε πρασταλίλα, βρήκε και έναν χωριανότ του λέει: "τσιφάτ τσι γκίνη;" Γκί γκίνη λάη" του είπε ο άλλους. Τι του είπε δεν κατάλαβα! Τι κανς πως είσαι, λέει ο Μήτσος.  Φτάκαμαν στου Κουντοβράκ εκεί μας έπιακε λάστιχο κατέβκε ο σουφέρς να του φτιάκ. Γλέπου τουν καράβλαχου να τραβάει εκείνο τουν λεβιέ και να τον βγάζ, εμήναμε τλέι ου σουφέρς! "Τι έκανες εκεί ρε μαυρισμένε εσύ τόση ώρα πάλευες και δεν το βγαζες και αντί να με ευχαριστείς με μαλώνς κιόλας;" Έγινε μια φασαρία ένα κακό ήμουν τυχερή πέρασε ένα αγροτικό με πήρε στ καρότσα και γύρσα!

Τσώπα γυναίκα και έχω καλά νέα! Τι Μήτσομ πέστου! Ήρθε ο Λυκοτρίχς και μου έφερε τα λεφτά από τον Πάπ φύγαμαν για Μύκονο! Μάζεψαν τα σέα και τα μεά και να σου στην Μύκονο! Πάνε στο ξενοδοχείο τακτοποιούν τα πράγματα και βούρ για παραλία. Μπαίνουν σε ένα τα ταξί: "Να μας πας στ καλύτερ παραλία", του λέει ο Μήτσος. Για να ρωτήσω από που είναι αυτά τα βλαχαδερά λέει ο ταξιτζής. Είμαστε απο τα Γιάνινα. Ξέρω ξέρω υπηρέτησα στον Ακραίο, θα σας πάω σε μία από τις γνωστές παραλίες. Τους κατεβαζει το ταξί τι να δούνε: "Όύι λέει η Φροσω που ήρθαμαν; [ είχαν πέσει πάνω σε τάγμα γυμνιστών ] "Δεν τσβλέπς είναι όλ ξεμπλέτσουτ, όπως τσέκανε η μάνα τσ δεν βλέπς τα ματζαφλάρια κρέμουνται και οι γναίκες με το πράματς να λιάζεται στο προσήλιο!" Ε ωρέ γυναίκα θα ξεβρακωθούμε και εμείς και το πολύ πολύ να κρύψουμε τα επίμαχα σημεία! Ποιά επίμαχα μωρέ που έχουν να δώσουν μάχη από τον πόλεμο της Κραμπάλας και άμα αρχίσουν αυτοί τον μαρκάλο εμείς τι θα κάνουμε; "Και μεις θα καταλάβουμε το ύψωμα της Κραμπάλας, άιντε ντε να μην παραπονιέσαι, λέει ο Μήτσος! "Μήτσου γλέπς ότι γλέπου;" Τι έπαθες πάλι μώρ Φρόσω; Γλέπς ότι γλέπω, ου γιατρός απ' τα Γιάιννα! Ε λέει ο Μήτσος θα βαλουμε τις πετσέτες στο πράμας μας! Εγώ Μήτσου θα τ βάλου στο πρόσωπο γιατί αυτό ξέρ ου γιατρός, το πράμαμ δεν του ξέρ! 

[λίγο γέλιο πατριώτες μπας και αμπώξουμε αυτόν τον κερατά τον κορονοϊό ]



Γιώργος Γιαννάκης

Απόδημος Κραψίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: