Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Σκοποβολή και χόμπι και άθλημα.


Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Τρεις ημερίδες, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, η μία στην Φιλιππιάδα, η άλλη στην Άρτα και η τελευταία στην Πρεβεζα διεξήχθησαν για το άθλημα της σκοποβολής παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το νέο αθλητικό σκοπευτικό σωματείο « Άκτιος Απόλλων» ο πρόεδρός του Φάνης Χαλάστρας. Στις ημερίδες παρευρίσκονταν ο Παναγιώτης Τσαρουχάκης, εκπρόσωπος της σκοπευτικής ομοσπονδίας Ελλάδος και πρόεδρος του τμήματος ειδικής τεχνικής κυνηγετικού όπλου, καθώς και ο αντιπρόεδρος και αρχιδιαιτητής της ομοσπονδίας, Σαπρίκης Κωνσταντίνος. Σκοποβολή είναι ίσως – το παλαιότερο άθλημα στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Η σκοποβολή είναι ένα άθλημα, που έχει τις ρίζες του βαθιά από τα προϊστορικά χρόνια. Στην σύγχρονη μορφή του αθλήματος, αποκλειστικό ρόλο για την μετέπειτα εξέλιξή του έπαιξε το γεγονός οτι η σκοποβολή μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων το 1896.


Ένα συναρπαστικό άθλημα του οποίου όμως τη γοητεία δεν θα την καταλάβει κανείς ως θεατής - δεν είναι θεαματικό άθλημα η σκοποβολή. Αυτός που έρχεται για να δει σκοποβολή συνειδητοποιεί γρήγορα ότι μπορεί να γίνει ο ίδιος σκοπευτής οπότε παύει να παραμένει απλός θεατής. Είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι κατ΄ αρχήν με το μυαλό. Ένας αγώνας με τον εαυτό μας για να γνωρίσει και να ξεπεράσει κάποιος τα όριά του. Ένα στοίχημα με τον εαυτό μας που μαθαίνεις να το κερδίζεις να πειθαρχείς να σκέφτεσαι και να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση και πνευματική και σωματική.
Η ονομασία «Ακτιος Απόλλων» μας τιμά. Είναι σημαντικό ένας θεός της αρχαιότητας και μάλιστα προστάτης της περιοχής να ξαναμφανίζεται στην επωνυμία ενός σωματείου. Αποτελεί μια μορφή τιμής και πολιτισμικής συνέχειας και συνείδησης της περιοχής μας και της ιστορικότητάς της. Γιατί όσο παλιός είναι ο θεός άλλο τόσο αρχαίο και αγαπητό είναι και το συγκεκριμένο άθλημα.


Επιπλέον, επειδή η βία σήμερα και οι διάφορες συνθήκες βίας που εξελίσσονται πλέον ραγδαία επάνω στον πλανήτη μας αποτελούν μαθήματα μίμησης και παιδείας για τα παιδιά μας ένας τρόπος για να τους διδάξουμε την ενεργητικότητα ως πολίτες και ως αθλητές είναι όχι η κριτική αλλά τα πρότυπα. Αν η σκοποβολή μετατραπεί και πάλι σε ένα άθλημα , με στόχο και όραμα, με άμιλλα και ιδεώδη με στοιχεία που δομούν και όχι αποδομούν την προσωπικότητα τότε σίγουρα έχουμε πετύχει αυτό που σε ορισμένες χώρες θρηνούν. 


Ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς εισηγητές Παναγιώτη Τσαρουχάκη και Κωνσταντίνο Σαπρίκη που με την εξειδικευμένη τους γνώση και μελλοντική καθοδήγηση δημιουργούν υγιή αθλητικά σκοπευτικά σωματεία μιας και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα έχει 22.000 ενεργά σκοπευτικά μέλη όπως και το εξαιρετικό κοινό. Καλή επιτυχία.



Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: