Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές αποζημιώσεις



Κώστας Μπάρκας: Ποιες οι ενέργειες της ελληνικής πλευράς μετά τη ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις



Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εξωτερικών, την οποία συνυπογράφει και ο π. Υφυπουργός Εργασίας, Βουλευτής Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και ειδικά για τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς μετά τη ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Στο κείμενο της ερώτησης τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών, επισημαίνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο επιδόθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων.
Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό: ποια ήταν η απάντηση της γερμανικής πλευράς επί του θέματος καθώς και, σε ποιες ενέργειες έχει σκοπό να προχωρήσει στο εξής το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής :
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2019
Ερώτηση


Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών


Θέμα: «Ενέργειες της ελληνικής πλευράς μετά τη ρηματική διακοίνωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις»
Τον περασμένο Ιούνιο επιδόθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ρηματική διακοίνωση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Η ρηματική διακοίνωση αποτελεί υλοποίηση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία από την Ελληνική Βουλή και συνέχεια του πορίσματος – έκθεσης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.
Στη συνέχεια, μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ακολούθησαν επίσημες επισκέψεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο, και προσφάτως το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διπλωματική διακοίνωση στον πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο με την οποία απορρίπτεται επισήμως το αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Ενόψει των ανωτέρω:
Επειδή το πόρισμα της ελληνικής Βουλής περιλαμβάνει μια σειρά από πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες από ελληνικής πλευράς.

Επειδή το ηθικό και ιστορικό μας χρέος δεν επιτρέπει χρονοτριβές και όλοι οι δρόμοι που έχουν ήδη ανοίξει πρέπει άμεσα και στο έπακρο να αξιοποιηθούν.
Επειδή η ελληνική πλευρά οφείλει να ενημερώσει επισήμως τον ελληνικό λαό για τη στάση της Γερμανίας, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση πλέον να προχωρήσει.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποια είναι η επίσημη απάντηση της γερμανικής πλευράς στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας;
2. Πότε δόθηκε η απάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών και για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν έχει μέχρι σήμερα ενημερώσει για αυτή την επίσημη απάντηση;
3. Λαμβάνοντας υπόψη την επίσημη απάντηση της Γερμανίας, σε ποιες ενέργειες έχει σκοπό να προχωρήσει στο εξής το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης και του πορίσματος της Ελληνικής Βουλής;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηγουμενίδης Νικόλαος
Βασιλικός Βασίλειος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Μανώλης
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλο θα ηταν η νεα κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτο το ζήτημα. Τοσα χρονια εχουν περάσει και δεν εχει γινει κατι.Ελπίζω να μην κανουν πίσω. Να δοθεί επιτέλους η δικαιοση που ζητουν οι οικογένειες.