Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Πωγωνιανή: Φυσιγγιοθήκες και πιστόλα των Μποτσαραίων… έκαναν φτερά


Αντικείμενα που κοσμούσαν το Λαογραφικό Μουσείο, στην ακριτική Πωγωνιανή και είχαν διασωθεί χάρη στην φροντίδα και το μεράκι που έδειξαν οι άνθρωποι επί πολλές δεκαετίες, αφαίρεσαν άγνωστοι, μετά από διάρρηξη που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Η διάρρηξη εκτιμάται ότι έγινε μετά τις 20 Μαρτίου και διαπιστώθηκε την Μεγάλη Πέμπτη, όταν κάτοικοι πήγαν στο Μουσείο για να κάνουν τις απαραίτητες ετοιμασίες ώστε να είναι ανοιχτό για το Πάσχα. Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η κεντρική είσοδος είχε παραβιαστεί και ορισμένα μοναδικά αντικείμενα είχαν κάνει φτερά!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην Αστυνομία, από το Μουσείο αφαιρέθηκαν έξι φυσιγγιοθήκες για βόλια, μεταλλικά κοσμήματα από παραδοσιακές, γυναικείες στολές, παλιά νομίσματα καθώς και μία πιστόλα της οικογένειας των Μποτσαραίων.
Από το ταμείο είχαν αφαιρέσει επίσης το ποσό των 150 ευρώ.
Το Λαογραφικό Μουσείο Πωγωνίου - Δερόπολης ιδρύθηκε από τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο, Πωγωνιανής τον Αύγουστο του 1996 και στεγάζεται στο κτίριο του παλιού Μουσουλμανικού   τεμένους, το οποίο διαρρυθμίστηκε, επισκευάστηκε  και οργανώθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού
Τα εκθέματα του, που στο σύνολο τους  σχεδόν προέρχονται από δωρεές, είναι αντιπροσωπευτικά της ζωής και του λαϊκού πολιτισμού του Πωγωνίου και της Δερόπολης. Σε αυτά περιλαμβάνονται οικιακά σκεύη, υφαντά, τοπικές φορεσιές, αργαλειός, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα , κτηνοτροφικά εργαλεία καθώς και φωτογραφίες από τα τέλη του 19ου ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: