Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Παραμένουν τα προβλήματα από τις καθιζήσεις στην Κρυοπηγή. Σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Πρέβεζας



Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Τα προβλήματα αλλά και όλα πρέπει να γίνουν ώστε να κηρυχθεί η Κρυοπηγή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του γεωλογικού, όπως χαρακτηρίστηκε, φαινομένου αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αντιπεριφέρεια Πρέβεζας μετά από πρόκληση του Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου και παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. 



Εισαγωγικά ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κήρυξη της Κρυοπηγής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και οι παρεμβάσεις για τη διάνοιξη των αγροτικών δρόμων και η νέα χάραξη δρόμου. Σύμφωνα με τον ίδιο από τις αρχές Φεβρουάριο τα προβλήματα των κατολισθήσεων από τον Βράχο μέχρι την Πρέβεζα είναι τεράστια. Η περιφέρεια Ηπείρου συνέχισε κ. Καχριμάνης θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη που θα εκπονήσει το ΙΓΜΕ σημειώνοντας πως αναζητούνται και οι σχετικοί νόμοι για την ανταλλαγή των εκτάσεων που χάθηκαν με νέα ίσης αξίας κτήματα.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαΐλης αναφέρθηκε σε όλα όσα έγιναν από τις υπηρεσίες από την πρώτη μέρα των καθιζήσεων και τόνισε ότι έθεσε το θέμα σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό εσωτερικών λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως θα γίνει ότι προβλέπεται.





Ο πρόεδρος της κοινότητας αναφέρθηκε στο ιστορικό ων κατολισθήσεων σημειώνοντας πως ο δρόμος Σούσαλι έδινε σημάδια ότι υπάρχει πρόβλημα 
Ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ διευκρίνισε ο οικισμός δεν κινδυνεύει αυτή την στιγμή και ήδη έχουν γίνει ενέργειες ώστε να συνταχθεί το τεύχος αυτοψίας οριοθέτησης της περιοχής που θα γίνουν άμεσες παρεμβάσεις την ξερά περίοδο και στη συνέχεια θα γίνει μελέτη για τα έργα που πρέπει να γίνουν καθώς και για το κόστος. Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΙΓΜΕ με τον δ/ντή του τμήματος Ηπείρου κ. Νικολάου να επισημαίνει πως μέχρι την Παρασκευή θα σταλεί ένα έγγραφο το οποίο θα περιγράφει το πολυπαραγοντικό αυτό φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας θύμισε παλαιότερη μελέτη που έχει εκπονήσει το ΙΓΜΕ για τα κατολισθητικά φαινόμενα και δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν διαδικασίες ένταξης σε ειδικό καθεστώς αποζημιώσεων. 



Ο Παναγιώτης Τσούτσης εκπροσωπώντας τους κατοίκους ζήτησε να γίνει δεκτό το ψήφισμα που κατατέθηκε και να δοθεί την εντολή για κήρυξη της Κρυοπηγής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο είναι γεωλογικό και όχι πλημμυρικό, ενώ όπως είπε το πρόβλημα δεν είναι μόνο δυτικά αλλά και βορειοδυτικά και βόρεια του χωριού.

Ο υπεύθυνος του ΕΛΓΑ κ. Κωσταντής ανέφερε πως ο οργανισμός θα αποζημιώσει την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου αλλά και την απώλεια εισοδήματος για μια τριετία, ο προϊστάμενός του ΟΠΕΚΕ Χαράλαμπος Πάνης κάλεσε τους κατοίκους της Κρυοπηγής να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ο καθένας ξεχωριστά και έκανε συντάσσεις για σωστά γεωχωρική δήλωση των χωραφιών που χάθηκαν 
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ακόμη οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Γούσης, Γιολδάσης, Κωνής, Κωτσαντής, Ζάκας ο Aντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ευάγγελος Γιαννουλάτος, ο Αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Κώστας Ματέρης, ο διευθυντής δασών υπηρεσιακοί παράγοντες και κάτοικοι της περιοχής


Καθημερινή εφημερίδα "Βήμα Πρέβεζας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: