Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Βγαίνουμε από τα μνημόνια ή πέφτουμε στα… δόντια του ΔΝΤ;


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Μπορεί στην Αθήνα (και το ταλαίπωρο Καστελόριζο) να στήνουμε (προεκλογικές) φιέστες για την έξοδο από τα Μνημόνια αλλά, στην καλύτερη των περιπτώσεων την επόμενη χρόνια (2019) οι συνταξιούχοι θα χάσουν… μόνο μια σύνταξη. Και η δεύτερη (σύνταξη που προώρισται να χάσουν με βάσει την συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την τρόικα τον Μάιο του 2017) θα αποκοπεί από το 2020. Μαζί με τους μισθωτούς που επίσης θα χάσουν ένα μισθό. Και αυτό καθώς θα κατέβει στα 5.636 ευρώ το αφορολόγητο όριο μισθωτών και συνταξιούχων από 8.636 ευρώ σήμερα (και 9.550 όταν ανέλαβε η τρέχουσα κυβέρνηση…).

Το ΔΝΤ, το οποίο θεωρείται αναγκαίος παίχτης στην Ελλάδα και την Ευρώπη (τουλάχιστον μέχρι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός σταθεροποίησης μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια) έστειλε τα πρώτα μηνύματα: Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη περιορίζεται στο 2% φέτος και ακόμη πιο χαμηλά (1,8%) το 2019. Οπότε, αντιο σενάρια για μετάθεση της συμφωνάις για πικοή έως 18% στις παλαιές συντάξεις. Το μέτρο θα εφαρμοστεί με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου του 2019 στις 21/12/2018. Απλώς, ίσως αποφυγουμε την διπλή περικοπη (συντάξεων και αφορολογητου ορίου), κάτι που έχει θέσει το ΔΝΤ. Και θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες εάν επιμένει στην ανάγκη για την «διπλή κατακρεούργηση» έτσι ώστε να «δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τις μεταρρυθμίσεις» συμφωνα με τν τεχνοκρατική διατύπωση. Που σημαίνει, να τα πάρουμε από του χαμηλομισθους και τους συνταξιουχους ώστε να ελαφρύνουμε την φορολογία των επιχειρήσεων (μείωση του φορολογικου συνελεστή από τοι 29% στο 25% ή και 24%).
Οι χαμηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγένθυσης εμείς προβλεπουμε άνω του 2,5% φέτος και 2,7 του 2019) συνεπάγονται λιγότερα δημοσια έσοδα και ασφάλιστρα άρα, ο υπερβολικός και αστόχασρτος στόχος για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 (άνω των 6,5 δις πλεόνασμα κάθε χρόνο για να πληρωθούν τόκοι και χρεολύσια) δεν επιτυγχάνονται. Και απειλείται ο στόχος για πλεόνασμα άνω του 2% ακολουθως και μέχρι το 2040 ή και αργότερα..

Αρα, υποστηρίζει το ΔΝΤ που θεωρείται αγκονάρι της τρόικας και της πολιτικής που εφαρμοζεται στην Ελλαδα από τους δανειστές, πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος μετάθεση πληρωμών, μείωση επιτοκίων) αλλά, κανείς δεν λέει πλεον για αποκοπή μέρους του χρέους όπως εγινε το 2012…
Θα πείτε, εάν πειστούν οι ευρωπαίοι εταίροι και δεχθούν γενναία ρύθμιση του χρέους (χωρίς περικοπή αλλά, με μείωση επιτοκίων και παράταση πληρωμών) θα αποφύγουμε την μείωση των συντάξεων
Και πάλι η απάντηση είναι «Όχι». Και αυτό γιατί το ΔΝΤ θέλει να επιβάλλει, δια του ΣΥΡΙΖΑ, τον καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό στην Ελλάδα. Με επιβαρύνσεις στους μικρούς και φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο (αφού, υποστηρίζει αυτή η σχολή, «έτσι θα γίνουν επενδύσεις»…). Απλώς η καλή πορεία των πλεονασμάτων (αν και αυξάνονται οι καθυστερήσεις πληρωμών και οι οφειλές προς την εφορία) μπορεί να αποτρέψει την διπλή εφαρμογή των δύο… εμβληματικών -για την νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ- περικοπών (συντάξεις και αφορολόγητο)…
Αλλά, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πώς θα πάει σε εκλογές το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ; Όταν:
α/πάνω από 1,5 εκ. συνταξιούχοι θα έχουν χάσει έως και 18% των αποδοχών τους,
β/οι περικοπές θα γίνουν κυρίως στις χαμηλές συντάξεις (κάτω των 1.000 ευρώ μεικτά), συντάξεις που δεν δέχθηκαν μεγάλες περικοπές μέχρι σήμερα,
γ/ακόμη και οι συνταξιούχοι που ελάμβαναν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και υπέστησαν περικοπές έως και 45%, θα χάσουν το επίδομα γάμου (10%) και το επίδομα τέκνων (5% γα κάθε παιδί μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του, 24 ετών). Και αυτά τα χρήματα για ένα ζευγάρι συνταξιούχων που λαμβάνει σύνολο μεικτών αποδοχών 1.500 ευρώ, ξεπερνά τα 250 ευρώ το μήνα!
Κατά συνέπεια και ενόσω υπάρχει η «ουρά» των μέτρων για: τις συντάξεις, το αφορολόγητο, τις αποκρατικοποιήσεις, την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, τα τρελά πλεόνασμα μέχρι το 2040, το «πάγωμα» (καμιά αύξηση παρά τον πληθωρισμό) των συντάξεων μέχρι το 2022, το «εθνικό μνημόνιο» που κατέθεσε ο Τσακαλώτος (αναπτυξιακό σχέδιο μέχρι το 2012 ονομάστηκε…) και κυρίως, τις «αγορές» που καραδοκούν να ανεβάσουν στα ύψη τα ειτόκια εάν η χωρα αποφασίσει να δώσει μια μικροαύξηση σε έναν εργαζόμενο, ε! τότε μάλλον δεν πρόκειται για πέταγμα του ζουρλομανδύα των μνημονίων. Η κυβέρνηση φρόντισε να μας κρατήσει δεμένους για πολλά χρόνια ακόμη.

Και οι δανειστές φεύγοντας όχι μόνο αφήνουν πίσω τοποτηρητή το ΔΝΤ, καθώς αυτό δεν έχει… κοινοβούλιο (σ.σ. όπως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που αντιδρούν στην εμπλοκή των εθνικών κρατών στην βοήθεια προς την Ελλάδα), όχι απλώς έχουν δέσει τη χώρα με υποχρεώσεις μέχρι το 2116 (πέρυσι συμφωνήθηκε η εκμετάλλευση της εθνικής περιουσίας για 99 έτη) αλλά, θα υπάρχει η ανά εξάμηνο εποπτεία. Η οποία θα είναι σε τρία επίπεδα:
-ΔΝΤ (με τις εκθέσεις του),
-Κομισιόν, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης (ΕΣΜ) και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και
-«Αγορές» (με την βαθμολογία των «Οίκων Αξιολόγησης» και τα επιτόκια δανεισμού). Τα οποία επιτόκια, σε κάθε περίπτωση, θα είναι τουλάχιστον διπλάσια (4%-4,5%) των σημερινών (έως 2%).
Απλώς οι Ευρωπαίοι πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα. Του Γερμανούς τους απασχολεί –και δεν το κρυβουν- ο πληθωρισμός, το Brexit, η Ιταλία, η Ρωσία, ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, οι εξοπλισμοί, το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας της (πετρελαιοκίνηση κ.α.). Οπότε φεύγουν και αφήνουν τοποτηρητή μόνο το ΔΝΤ. Όπως γίνεται και στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής…






Χρήστος Μέγας

Δεν υπάρχουν σχόλια: