Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ηπειρώτικο τοπίο με νησιωτικό χρώμα. Δείτε από πού πήρε το όνομα η πόληΧτισμένη στο είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, απέναντι από το Άκτιο, με το οποίο συνδέεται με το μοναδικό στην Ελλάδα υποθαλάσσιο τούνελ, η Πρέβεζα είναι πόλη της Ηπείρου με ξεχωριστή ατμόσφαιρα και χρώμα.
Η πόλη βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού, κοντά στην αρχαία Νικόπολη. Έχει πρόσβαση στον Αμβρακικό Κόλπο και τις εντυπωσιακές λιμνοθάλασσές του ενώ οικολογικό ενδιαφέρον έχουν και οι κοντινές εκβολές των ποταμών Λούρου και Άραχθου. Όλο το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar.
Η σημερινή Πρέβεζα ιδρύθηκε μετά την οριστική παρακμή της Νικόπολης και ήταν μάλλον ένα ψαροχώρι του 11ου αιώνα. Ίχνη της ιστορικής της διαδρομής διατηρούνται ακόμα στα κάστρα και τα φρούριά της αλλά και στα διατηρητέα κτίσματά της.
Η ιδιαίτερη τοποθεσία της αλλά και το πλούσιο περιβάλλον της κάνουν την Πρέβεζα να θυμίζει περισσότερο νησί παρά πόλη της Ηπείρου. Ακρογιαλιές με υπέροχα νερά, πλούσια βλάστηση με άφθονο πράσινο, τρεχούμενα νερά και εναλλαγές στο τοπίο προσελκύουν τους ταξιδιώτες που είτε γνωρίζουν και απολαμβάνουν τις ομορφιές της είτε εκπλήσσονται ευχάριστα από την μάλλον απρόσμενη αυτή πτυχή της ηπειρώτικης γης.
Η καρδιά της πόλης χτυπά στο λιμάνι της, όπου μπορεί κανείς να δει και πολλά παραδοσιακά κτίρια και να περπατήσει στην πεζοδρομημένη παραλία. Στο εσωτερικό της στενά δρομάκια και γραφικά ταβερνάκια προσκαλούν τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της είναι το Σεϊτάν Παζάρ, ο στενός δρόμος που ξεκινά από τον Άγιο Χαράλαμπο. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται και ο ενετικός Πύργος του Ρολογιού με το περίφημο ηλιακό ρολόι, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της ενετικής περιόδου. Ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον- αλλά και εξαιρετική θέα της πόλης- έχουν τα τρία ενετικά κάστρα της, του Παντοκράτορα, του Αγίου Αντρέα και του Αγίου Γεωργίου.
Από πού πήρε το όνομα της πόλη;
Παρά τις τρεις διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την ετυμολογία του ονόματος Πρέβεζα, η ευρύτερα αποδεκτή άποψη των ερευνητών είναι ότι Πρέβεζα σημαίνει Πέρασμα και ότι η λέξη έφτασε στη μορφή αυτή από τη σλαβική γλώσσα, μέσω της αλβανικής
Η πρώτη άποψη υποστηρίζει ότι το όνομα Πρέβεζα προέρχεται από τη σλαβική λέξη prěvozъ που σημαίνει πέρασμα.
Η δεύτερη άποψη υποστηρίζει ότι προέρχεται από την παλιά αλβανική λέξη prevëzë -za, που σημαίνει πέρασμα, διάβαση, μεταφορά, διαμετακόμιση.
Η τρίτη άποψη υποστηρίζει ότι προέρχεται από την ιταλική λέξη prevesione, που σημαίνει προμήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: