Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Μοιράζουν λεφτά σε «διαλεκτούς» ...και υπόσχονται μειώσεις φόρων


Χ. Σταϊκούρας: Μετά τους δικαστικούς, θα αποκατασταθούν οι μισθοί σε Στρατό και Σώματα Ασφαλείας.
Πρέπει να βρεθούν οι πιστώσεις και να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Πρέσινγκ από τους στρατιωτικούς στην κυβέρνηση












Λεφτά υπάρχουν. Και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα στη Βουλή, θα δοθούν προσεχώς μετά τους δικαστικούς και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και τους στρατιωτικούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τους μισθούς των ενστόλων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές πιστώσεις και κυρίως να βρεθούν τρόποι για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Την ίδια πρακτική, είπε, ακολούθησε η κυβέρνηση και για τους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς...
οι σχετικές πιστώσεις είχαν προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει υπέρβαση των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.

Σημειώνεται ότι η σχετική τροπολογία για την αποκατάσταση των μισθών των δικαστικών είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Πέντε βουλευτές του κόμματος με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή απειλούσαν με καταψήφισή της σε περίπτωση που δεν υπήρχε πρόβλεψη και για τα Σώματα Ασφαλείας.

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Σταϊκούρα από το βήμα της Βουλής, αλλά και η συνάντηση που είχε με τους «πέντε» πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, έκαμψαν τις αντιρρήσεις τους και τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι δεν ήταν αντίθετος, όπως άλλωστε και οι συνάδελφοί του, με την «τακτοποίηση» των εκκρεμοτήτων των δικαστικών. Τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει ανάλογη κίνηση και για την ταυτόχρονη αποκατάσταση των ενστόλων, αφού υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για το ζήτημα. Προκάλεσε μάλιστα αίσθηση όταν δήλωσε ότι αντισυνταγματικές δεν ήταν μόνο οι περικοπές σ' αυτές τις κατηγορίες των δημοσίων λειτουργών, αλλά και οι περικοπές στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις των αγροτών. Εξέφρασε επιπλέον την άποψη ότι η κυβέρνηση εκπέμπει λάθος μήνυμα όταν, αντί να ξεκινά από χαμηλά την αποκατάσταση των αδικιών, ξεκινά από ψηλά.

«Παρών» στην τροπολογία ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «αλισβερίσι» την τακτική της Ν.Δ., διότι η απόφαση είχε εκδοθεί πριν από ένα χρόνο. Αξίωσε την ικανοποίηση ανάλογων αιτημάτων και για άλλες επαγγελματικές τάξεις. Στο ίδια γραμμή ήταν και ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Υποστήριξε ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση κάνει «επιλεκτικές διορθωτικές κινήσεις», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την πολιτική λεηλασίας σε βάρος των εργαζομένων.

Κατά ψήφισε η ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Η βουλευτής του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξέφρασε την άποψη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θα έπρεπε να πάρουν τα χρήματα αυτή την ώρα που ο πληθυσμός μαστίζεται από την κρίση.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης με πολύπλοκεσ διατυπώσεις θέλει να δημιουργήσει προσδοκίες ...και υπόσχονται μειώσεις φόρων
Και ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλά για πάταξη της φοροδιαφυγής
























Στα λόγια η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι έρχονται μέτρα ανακούφισης, στην πράξη όμως στέλνει στους δανειστές μήνυμα υποταγής


Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία αναφορά στους εταίρους-δανειστές σχετικά με τις «προθέσεις» της να επαναδιαπραγματευτεί τη μείωση των φόρων, στο εσωτερικό ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλούσε για τη «διενέργεια μιας ανάλυσης τεχνικής ευαισθησίας, για όλα τα μέτρα της 4ετίας των μνημονίων», αλλά στη μετά τρόικα εποχή.

Με περίπλοκες επιστημονικές διατυπώσεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι φανερό ότι επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις αλλά και προσδοκίες στο εσωτερικό ότι έρχονται μειώσεις φόρων, παράλληλα όμως να στείλει και ένα σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Οι αναφορές του ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη «διενέργεια μιας ανάλυσης τεχνικής ευαισθησίας», έχουν να κάνουν με το κλίμα που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση σχετικά με την επιθυμία της να επαναξιολογήσει τα μέτρα ως προς την αποτελεσματικότητα και το κοινωνικό τους κόστος, καθώς όπως είπε το ίδιο στέλεχος «η τρόικα δεν είναι η θεά που νομίζετε».

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, το θέμα της επανεξέτασης δεν θα αφορά μόνο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και την έκτακτη εισφορά, αλλά το σύνολο των φόρων που έχουν επιβληθεί ή αυξηθεί στα χρόνια του Μνημονίου. Ολα αυτά είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν αφορούν το επόμενο διάστημα αλλά την εποχή που η τρόικα θα αποτελεί μόνο μια «κακή ανάμνηση».

Στόχος είναι, αναφέρει η ίδια πηγή, η δημιουργία μιας «εργαλειοθήκης» από το ΣΟΕ η οποία, όπως ειπώθηκε, θα καταστεί ιδιαίτερα χρήσιμη στο μέλλον για μία καλύτερη διαπραγμάτευση σε παρεμβάσεις που δεν απέδωσαν.

Οπως πρέπει να κάνει κάθε «φιλόδοξος» υπουργός Οικονομικών, ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει θέσει ως πρώτο στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Ο κουμπαράς μας, όπου πρέπει να βρούμε λεφτά για να ελαφρυνθεί ο πολίτης, είναι η φοροδιαφυγή. Είναι ο μόνος τομέας όπου μπορώ να βρω λεφτά και έσοδα. Θα ασχοληθώ πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους υπουργούς. Ο σχεδιασμός θα γίνει με τη νέα ΓΓΔΕ, Κατερίνα Σαββαΐδου. Τομή είναι η ηλεκτρονικοποίηση και η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας. Πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές», έχει πει σε συνεργάτες του ο νέος υπουργός Οικονομικών.

«Είμαστε σε μια εποχή που χρειάζεται ηρεμία, να μην παίρνουμε αποφάσεις στο πόδι και να δούμε στο σύνολο τι μπορούμε να κάνουμε», αναφέρει το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Αναφορικά με την ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας όλων των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, το ίδιο στέλεχος εξήγησε ότι εξυπηρετεί διττό στόχο: να ικανοποιηθεί ο πολίτης, δηλαδή να βλέπει φως στο τέλος του τούνελ, αλλά και να ικανοποιείται η ανάγκη για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

«Αυτό θα έπρεπε να το είχαμε κάνει δύο χρόνια πριν», ανέφερε και είπε ότι πλέον μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Επισήμανε επίσης ότι οι ασκούμενες από τους δανειστές πιέσεις είναι λογικές. «Πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων είναι σημαντική για λόγους αξιοπιστίας.

«Πρέπει να ξέρουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο» πρωτογενών πλεονασμάτων, ανέφερε η πηγή.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, λαμβάνει χώρα την προσεχή Δευτέρα. Ο νέος πρόεδρος του ΣΟΕ, Χριστόδουλος Στεφανάδης, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο EuroWorking Group, προετοιμάζοντας το κρίσιμο Eurogroup της 2ας Ιουλίου όπου οι ομόλογοι του Γκίκα Χαρδούβελη θα περιμένουν αναλυτική αναφορά προόδου του μνημονίου, έτοιμα τα 6 πρώτα προαπαιτούμενα αλλά και απαντήσεις για τα ειδικά μισθολόγια.

Για τις αποφάσεις του ΣτΕ (που δικαιώνουν επαγγελματικές ομάδες) ανέφερε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. «Το σωστό είναι να εξεταστεί συνολικά το θέμα. Πρέπει να συζητηθεί και με τα κόμματα της συγκυβέρνησης», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη φημολογία για νέα έξοδο στις αγορές ακόμα και εντός του Ιουλίου, το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι θα αξιολογηθεί εν καιρώ, αφού κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται, μιλώντας αόριστα για το επόμενο εξάμηνο. Απέφυγε παράλληλα να απαντήσει για την ακριβή ημερομηνία καθόδου της τρόικας στην Αθήνα, αλλά εκτίμησε ότι θα είναι εντός του Ιουλίου.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: