Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Τι προβλέπει για την Ελλάδα και την ευρωκρίση, η συμφωνία Μέρκελ - Γκάμπριελ


Σε προγραμματική συμφωνία κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU), το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ανοίγοντας το δρόμο για το Μεγάλο Συνασπισμό στο Βερολίνο. Η συμφωνία, η οποία «έκλεισε» δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Μέρκελ και έναν μήνα μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θα δώσει τη δυνατότητα στην Γερμανίδα καγκελάριο να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, με την προϋπόθεση ότι το SPD θα πάρει το πράσινο φως κατά την εσωκομματική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα γίνει σε δυο εβδομάδες.


O «λευκός καπνός» βγήκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά από διαρκείς διαβουλεύσεις 18 ωρών μεταξύ των τριών κομμάτων και ενδιάμεσες εσωκομματικές διαβουλεύσεις. Λεπτομέρειες για την προγραμματική συμφωνία θα δοθούν στη δημοσιότητα το μεσημέρι με συνέντευξη Τύπου, αλλά οι κεντρικοί πυλώνες της είναι ήδη γνωστοί.



Εκτιμήσεις και πληροφορίες αναφέρουν ότι το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών θα έχει οκτώ χαρτοφυλάκια (πέντε για το CDU και τρία για το CSU) και το SPD έξι. Η παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται αρκετά ασφαλής, ενώ προς το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να οδεύει ο Φρ.Β.Στάινμαγερ. 

Εντός Γερμανίας
Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα δυο είναι τα βασικά ζητήματα στα οποία στηρίζεται η προγραμματική συμφωνία: η θέσπιση κατώτατου μισθού σε ομοσπονδιακό επίπεδο και η δέσμευση για μη αύξηση των φόρων όπως και, από το 2015, η μη δημιουργία νέων χρεών.
Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού θα θεσπιστεί ωρομίσθιο ύψους 8,50 ευρώ, που θα τεθεί σε ισχύ από το 2015. Ωστόσο, για όσες συμβάσεις εργασίας βρίσκονται προς το παρόν κάτω από αυτό το όριο, θα προβλέπεται προσωρινή διατήρησή τους στα σημερινά χαμηλότερα επίπεδα μέχρι το 2017.
Επιπλέον σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, σε ό,τι αφορά τη διπλή υπηκοότητα η συμφωνία αίρει την υποχρέωση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα παιδιά που γεννιούνταν στη Γερμανία από ξένους γονείς να επιλέγουν ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες πριν από τα 23α γενέθλιά τους.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:
  • Εθνική κατώτατη αμοιβή της εργατοώρας στα 8,5 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015
  • Αντίθεση στην ανάληψη κοινών βαρών σε επίπεδο χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης
  • Όχι νέο χρέος σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 2015
  • Τα παδιά που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς μετά το 1990 επιτρέπεται να λάβουν διπλή υπηκοότητα
  • Η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται σε ποσοστό 40-45% από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2025, με μείωση ωστόσο στις επιδοτήσεις
  • Επιβάρυνση για αλλοδαπούς οδηγούς οι οποίοι χρησιμοποιούν γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους
  • Εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν πληρώσει εισφορές για 45 έτη αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 63 τους χρόνια.

Τι προβλέπεται για Ελλάδα και ευρωκρίση

«Η ευθύνη των κρατών για τον προϋπολογισμό τους και η υπερεθνική, κοινή ανάληψη ευθυνών είναι "ασυμβίβαστα". Με αυτή τη διατύπωση στο τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας, απορρίπτεται στην ουσία η καθιέρωση ευρωομολόγων, όπως είχαν προτείνει οι Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο σημείο το οποίο καταδεικνύει ότι η πολιτική της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα ευρωπαϊκά θέματα θα συνεχιστεί και με το SPD.



Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο κείμενο της συμφωνίας γίνεται εκτενής αναφορά στην Ευρώπη, όπως θα την ήθελε η Γερμανία. Αυτή η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει μέσω διαρθρωτικών αλλαγών την ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει να προβεί σε μια αυστηρή και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση, να επενδύσει στην ανάπτυξη και την απασχόληση και να φροντίσει ώστε αυτές οι πολιτικές να είναι κοινωνικά εξισορροπημένες. Η Γερμανία θα επιδιώξει έναν καλύτερο και ποιο δεσμευτικό συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης.
Σε αυτή την Ευρώπη θα πρέπει να μειωθούν τα υψηλά χρέη των χωρών της ευρωζώνης. Η δανειακή βοήθεια από ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης θα πρέπει όμως να αποτελεί ultima ratio και να παρέχεται «όταν κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολο της». Η δε βοήθεια θα δίνεται μόνον έναντι αυστηρών όρων, δηλαδή μεταρρυθμίσεων και μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης εκ μέρους των χωρών που προσφεύγουν στο μηχανισμό, και με βασική προϋπόθεση να παρουσιάζεται σχέδιο για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα η συμφωνία προβλέπει ότι μελλοντικά στην ευρωζώνη τα χρέη των τραπεζών δεν θα πρέπει να έχουν επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος κρατών και αντίστροφα. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι μελλοντικά οι ίδιες οι τράπεζες θα ευθύνονται για τα ρίσκα τους και όχι οι φορολογούμενοι. Επιπλέον θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες για τις τράπεζες και τις χρηματαγορές με τέτοιο τρόπο, ώστε μελλοντικά να μην θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ευημερία κρατών και κοινωνιών.

Ελληνογερμανική συνεργασία.
Στην προγραμματική συμφωνία γίνονται και ειδικές αναφορές στην Ελλάδα. Έτσι υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει σε εταιρική βάση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε τη «συνέχιση και ανάπτυξη» της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός δικτύου των ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών.
Στην ίδια παράγραφο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κινητικότητα της ευρωπαϊκής νεολαίας και αναφέρεται ότι στηρίζεται, για παράδειγμα, η δημιουργία ενός ελληνογερμανικού δικτύου νεολαίας. Πρότυπα για αυτό θα είναι ανάλογα δίκτυα με τη Γαλλία και την Πολωνία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν και τα σημεία που αναφέρονται στην ανεργία των νέων. Ενώ παρουσιάζονται σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της μέσα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, τονίζεται ότι η Γερμανία θα λάβει και άλλα μέτρα για την εκπαίδευση και την απασχόληση νέων από χώρες μέλη της ΕΕ στη Γερμανία. Πέραν αυτού θα προωθηθεί η καθιέρωση του «πετυχημένου γερμανικού μοντέλου της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» σε άλλες χώρες. Ας σημειωθεί ότι ένα πιλοτικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει αυτό το μήνα στην Αθήνα και στην Κρήτη.
Βαλκάνια και Τουρκία
Η Γερμανία στηρίζει την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ υπό την «αυστηρή τήρηση των κριτηρίων ένταξης». Με τους άλλους εταίρους το Βερολίνο θα επιδιώξει «δραστήρια» να «φέρει πιο κοντά» αυτές τις χώρες στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Όσον αφορά την ένταξή τους στην ΕΕ, «σημαντική» είναι η «εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων» και ο «έλεγχος της προόδου» που σημειώνεται. Αποφασιστικό κριτήριο θα είναι όμως αν τελικά η υποψήφια προς ένταξη χώρα επιδεικνύει την ικανότητα για ένταξη και η ΕΕ θα είναι σε θέση να τη δεχθεί.

Το τελευταίο ισχύει και για την Τουρκία. Η έκβαση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται «ανοιχτή» και υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουν αυτόματα στην ένταξη της Άγκυρας. Όπως σημειώνεται, και στην Τουρκία διεξάγεται μια συζήτηση για το αν θα πρέπει η χώρα να ενταχθεί στην ΕΕ. «Σε περίπτωση, γράφει το κείμενο, που η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να τη δεχθεί ή αν η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει όλες ανεξαιρέτως τις προϋποθέσεις που σχετίζονται με μια ένταξη, τότε θα πρέπει η Τουρκία να συνδεθεί όσο το δυνατόν ποιο στενά με τις ευρωπαϊκές δομές, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η προνομιακή σχέση της με την ΕΕ και τη Γερμανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: