Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Τα επιδόματα τέκνων τη γλιτώνουν


Δεν συμψηφίζονται αυτόματα με φορολογικές οφειλές, διαβεβαιώνει ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων.

«Το επίδομα τέκνων δεν συμψηφίζεται αυτόματα με φορολογικές οφειλές» διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι οι δικαιούχοι θα εισπράξουν κανονικά το επίδομα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αυτόματου συμψηφισμού.

Η διαβεβαίωση αυτή έγινε μέσω Twitter από τον κ. Θεοχάρη, με αφορμή ερώτηση πολίτη, στου οποίου τον τραπεζικό λογαριασμό κατατέθηκε επίδομα τέκνων 240 ευρώ, αλλά παράλληλα έχει οφειλές ύψους 500 ευρώ προς την Εφορία. Απατώντας ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται συμψηφισμός φορολογικών υποχρεώσεων με επιδόματα: «Τα επιδόματα δεν συμψηφίζονται».
Η υπόθεση αφορά την ιδιαίτερη διαδικασία κατασχέσεων που διενεργεί το Δημόσιο εδώ και καιρό για οφειλές που δεν έχουν γίνει ακόμη ληξιπρόθεσμες, κάνοντας χρήση του άρθρου 11 του νόμου 3943 που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2011 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οπως προβλέπει ο νόμος, οι φορολογικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίζουν ποσά που δικαιούνται να εισπράξουν οι πολίτες από το Δημόσιο με όλες τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς τις ΔΟΥ, ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής.

Ο νόμος που είχε ψηφιστεί δίνει τη δυνατότητα στις εφορίες να προχωρούν σε αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς χρεών ιδιωτών προς το Δημόσιο που δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα, χωρίς καμία δικαιολογία.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει αποτέλεσμα χιλιάδες συνεπείς φορολογούμενοι να αντιμετωπίζονται από το Δημόσιο σαν κακοπληρωτές και ασυνεπείς οφειλέτες, και να τους κατάσχονται στην πραγματικότητα σημαντικά ποσά που δικαιούνται.
Πάντως με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Θεοχάρη αναφορικά με τις κατασχέσεις από την Εφορία εξαιτίας χρεών προς το Δημόσιο, σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσεις Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ) αναφέρει ότι οι δηλώσεις του για την ανάγκη προστασίας από κατασχέσεις λόγω χρεών στο Δημόσιο είναι σε θετική κατεύθυνση και τον καλούν να ενεργήσει ώστε να ετοιμαστούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και οι νόμοι, ώστε να τους εφαρμόσουν άμεσα οι εφοριακοί.
Γιατί αλλιώς, όπως σημειώνουν με νόημα, «μέχρι τότε δυστυχώς θα αναγκαζόμαστε να εφαρμόζουμε (με απειλή μάλιστα πειθαρχικών διώξεων) τη νομοθεσία και τις οδηγίες του υπουργείου για λήψη μέτρων είσπραξης χρεών άνω των 300 ευρώ! Ακόμα και με κατασχέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: