Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ενωμένη Ευρώπη προς Αλβανία: Πάρτε μέτρα τώρα για πάταξη του εγκλήματος και της διαφθοράς. Τι αναφέρει η Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης για την γειτονική χώρα, αγνοώντας όμως την κατάσταση στην Ελληνική μειονότητα...


Την «ανησυχία της για τη διαφθορά η οποία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Αλβανία», εξέφρασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ε.Ε. κατά τη συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Τίρανα, υπό την προεδρία του κ. Eduard Kukan, εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Η ανωτέρω Επιτροπή κάλεσε την Αλβανική κυβέρνηση να θέσει ως βασική προτεραιότητα τα εξής σοβαρά θέματα - σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 2010 της Επιτροπής - και να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα:
. Σεβασμός προς το κράτος δικαίου
. Καταπολέμηση της διαφθοράς
. Πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος
. Πλήρης εγγύηση στο σεβασμό των εργασιακών νόμων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και διασφάλιση των δικαιωμάτων των συνδικάτων
. Διατήρηση του φυσικού τοπίου της Αλβανίας για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Κάλεσε επίσης την κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση να στηρίξουν διακομματική συνεργασία και να συμβάλλουν αμφότεροι στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως ορίζεται στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας.

Η Επιτροπή «Σταθεροποίησης και Σύνδεσης» διαπίστωσε «κάποια πρόοδο στη δικαστική μεταρρύθμιση» και ζήτησε να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες «για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του Ανωτάτου Συμβουλίου της Δικαιοσύνης».

Η Επιτροπή κάλεσε, τέλος, το αλβανικό Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση «να διατηρήσει και να προωθήσει την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των βασικών θεσμικών οργάνων, όπως του Ανωτάτου Συμβουλίου της Δικαιοσύνης, των οπτικοακουστικών μέσων του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής κ.λπ.».

Αυτά - και μόνον αυτά - ανέφερε η «Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης», χωρίς καν να ασχοληθεί με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία!
Προφανώς δεν φρόντισε να τα πληροφορηθεί(!), μολονότι είχε υποχρέωση...
Πρέπει, όμως, να ζητήσουν και να λάβουν γνώση γι' αυτά οι αρμόδιοι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ettore Sequi, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αλβανία και ο κ. Stefan Fule, Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας.

Θα διαπιστώσουν τότε σοβαρές, αδικαιολόγητες και ανεπίτρεπτες παραλείψεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι οποίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα:
Είναι φανερό ότι η νέα Κυβέρνηση του κ. Έντι Ράμα «παίζει» άριστα το «διπλωματικό παιχνίδι»!
Ανακήρυξε πρόσφατα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια επίτιμο δημότη Αργυροκάστρου, για να «εισπράξει» από τον τιμηθέντα την υπόσχεση ότι «Θα υποστηρίξει το οδοιπορικό της Αλβανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση...». Άνευ όρων;
Εξ άλλου, η Αλβανική Κυβέρνηση «εισέπραξε» τη διαβεβαίωση του Αντιπροέδρου και Υπουργού των Εξωτερικών κ. Ευάγ. Βενιζέλου ότι θα δώσει 2,4 εκατομ. ευρώ (!), για την κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας. Τη στιγμή, μάλιστα, που οι αγρίως φορολογούμενοι Έλληνες βρίσκονται σε απόγνωση και οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι υποφέρουν!

Αλλά και ο Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Μπ. Νισάντ, μίλησε στον Έλληνα ομόλογό του κ. Κάρ. Παπούλια («τον μεγάλο φίλο των Αλβανών», έτσι τον χαρακτήρισε) για τις «τσάμικες» περιουσίες «που κρατάει η Ελλάδα υπό συντηρητική κατάσχεση».
Στο ίδιο «μήκος κύματος» και οι Αλβανοί Ακαδημαϊκοί: Ζητούν «τα δικαιώματα του τσάμικου πληθυσμού»!
Εν τω μεταξύ, οι «τσάμηδες» είχαν προγραμματίσει διαδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά, τελικά, πραγματοποιήθηκε σε άλλη Πλατεία των Τιράνων. Εκεί «ξεσπάθωσαν» - παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων - για την «Μεγάλη Αλβανία» και τους «κακούς Έλληνες»!..
Την ίδια ημέρα Αλβανοί έκαψαν Ελληνικές Σημαίες στο κέντρο των Τιράνων!
Και οι ακραίες ανθελληνικές εκδηλώσεις των Αλβανών εθνικιστών συνεχίζονται σε κάθε ευκαιρία.

 Χρήστος  Τσέτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: