Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Αδιαφορεί το Υπoυργείο Γεωργίας. Ο πρωτογενής τομέας «σβήνει», ενώ 2,2 δισ. ευρώ. κάθονται!


Οργισμένοι πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι στην Ήπειρο.


Ενώ οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Ήπειρο περνούν τις δυσκολότερες ώρες των τελευταίων ετών με την επαγγελματική τους επιβίωση να κρέμεται από μια κλωστή, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι υπάρχουν ακόμη 2,2 δισ. ευρώ αδιάθετα (!) από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», τα οποία θα μπορούσαν να πάνε σε πολύ σημαντικά αγροτικά έργα! 
Αυτό και μόνο το στοιχείο, που ήρθε χθες στη δημοσιότητα, δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι η αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διάθεση κονδυλίων που θα δώσουν «ανάσα ζωής» στον πρωτογενή τομέα είναι παροιμιώδης. Μετά από αυτό, δικαιολογημένα πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι και στην Ήπειρο είναι οργισμένοι με την αδιαφορία του Υπουργείου!
Την τραγική αυτή κωλυσιεργία στηλιτεύουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους ο Τομεάρχης και ο Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ. Γιώργος Κασαπίδης και Κ. Τσιάρας. 
«Είναι αδιανόητο την ώρα που η χώρα στενάζει και η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο, το ΥπΑΑΤ να διατηρεί «χαμηλές στροφές» σε θέματα που αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» αναφέρουν οι δυο βουλευτές. 


Ούτε 50%...
Επισημαίνουν δε, ότι η απορρόφηση του προγράμματος δεν είναι ούτε στο 50%! Για την ακρίβεια είναι μόλις 43,11%, έως σήμερα και λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος, εκκρεμούν 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν άμεσα να εκταμιευθούν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να αξιοποιηθούν, κατόπιν ελληνικού αιτήματος. 
Όμως, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, το αίτημα της χώρας δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι, από τις 13 Δεκεμβρίου 2011, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε νομοθετικό ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο η συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου για την Ελλάδα αυξάνονταν στο ποσοστό του 95%!

Να τρέξει. 
Οι δυο βουλευτές εκφράζοντας χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και στην Ήπειρο καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να επισπεύσει, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, τις διαδικασίες και «να παρουσιάσει άμεσα ένα συγκροτημένο και στοχευμένα τροποποιημένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει να αντλήσει άμεσα η χώρα μας και ο πρωτογενής τομέας τα 2,2 δισ. ευρώ που τόσο έχουν ανάγκη».
Μάλιστα, για το σκοπό αυτό έχουν καταθέσει και σχετική ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη, με την οποία, μεταξύ άλλων, των ρωτούν, που οφείλεται αυτή η μεγάλη αδράνεια του Υπουργείου, ενώ «σε περίπτωση κατάθεσης αναθεωρημένου εθνικού προγράμματος στις υπηρεσίες της Επιτροπής, ποιους τομείς από το ισχύον πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προτίθεται το Υπουργείο να τροποποιήσει και ποιες προτεραιότητες τίθενται την περίοδο αυτή;».

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: