Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Αφιέρωμα. "Η Ιδιαίτερη Πατρίδα μου!" η ΠΡΕΒΕΖΑ.


«Υπάρχει κάτι πλατύτερο από τη γη και αυτό είναι η θάλασσα.

Υπάρχει κάτι πλατύτερο από τη θάλασσα και αυτό είναι ο ουρανός.

Υπάρχει τέλος, κάτι πλατύτερο από τον ουρανό και αυτό είναι η καρδιά του ανθρώπου!» (Β. Ουγκώ)

Είναι η πλατιά καρδιά της Ηπειρώτισσας και του Ηπειρώτη, που κλείνει βαθιά μέσα της το νόστο για την ιδιαίτερη πατρίδα, το μικρό χωριό του, τους συγγενείς και τους φίλους, τα ενθυμήματα και τις αναμνήσεις, τα ριζωμένα στην ψυχή του ήθη και έθιμα!

Είναι η καρδιά, που σπαρταράει από λαχτάρα και αγάπη, από προσμονή και εγκαρτέρηση για την στιγμή της επιστροφής στην ιδιαίτερη πατρίδα, για το σμίξιμο με τις θύμισες και τα βιώματα, για το αντίκρισμα της λατρείας εκεί όπου «όλοι μας γνωριζόμαστε απ'ανήλικα παιδιά με το μικρό του τ' όνομα ένας τον άλλο κράζει, στα μυστικά μας δεν μπορεί να βάλουμε κλειδιά, ξέρει καθένας τ'αλλουνού τα μάτια να διαβάζει.» (Γ. Δροσίνης)

Ο νομός Πρεβέζης είναι ο τέταρτος νομός της Ηπείρου, με πρωτεύουσα την Πρέβεζα, παραθαλάσσιο θέρετρο, παραδοσιακή ανέμελα όμορφη και προσιτή, με στολίδι ξεχωριστό το Άκτιο, όπου το 31 μ.Χ., ο αιγυπτιακός στόλος με την Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο γνώρισε τη συντριβή από τη Ρώμη. 

Νεκρομαντείο Αχέροντα

Κι από κοντά, στολίδι του Ιονίου πελάγους, η γοητευτική Πάργα, γνωστός τουριστικός προορισμός για τους Έλληνες και πολλούς επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Και έπειτα η πεδιάδα Φαναρίου νωχελικά ξαπλωμένη στους πρόποδες των θρυλικών Σουλιώτικων βουνών, αφήνεται στην αγκαλιά του Ιονίου πελάγους, συντροφεύοντας τις πανέμορφες ακρογιαλιές της Αμμουδιάς, της Λούτσας και του Αλωνακιού.

Αχέροντας

Πεδιάδα Φαναρίου. Μια ομορφιά, μια ιστορία, μια αγάπη. Η πεδιάδα του Κοκκυτού, των δακρύων και των στεναγμών, του σκοτεινού Αχέροντα με τον Κέρβερο για φύλακά του, η πεδιάδα δίαυλος του προπομπού των ψυχών Μένιππου με προορισμό τον Άδη.

Κι ακόμη η ερεβώβης πεδιάδα, μυστήρια και απρόσιτη , έχοντας το μέσον της το Νεκρομαντείο της Εφύρας, σημείο συνάντησης και επικοινωνίας νεκρών και ζώντων.

ΠΑΠΠΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ)

Φωτογραφικό αρχείο:www.aetosblogspot.com, www.vlassopoulos.travel.gr, www.safem.gr,διαδύκτιο

Αναρτήθηκε από τον/την ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ " Ο ΠΥΡΡΟΣ '' στο Φεβρουαρίου 28, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: