Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Το ''κούρεμα'' δεν έφερε πρόσθετα βάρη. Αν όμως επιβληθούν, υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί.


Ας ελπίσουμε ότι η χθεσινή σύνοδος κορυφής κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Το έχει ανάγκη η χώρα, η οικονομία και ο πολίτης που ζει καθημερινά υπό το βάρος της απειλής της χρεοκοπίας για την οποία δεν γνωρίζει (και δικαιολογημένα) τι ακριβώς θα μπορούσε να σημάνει για τον ίδιο και τα παιδιά του.
Η κατάσταση τρέλας σμπαραλιάζει τα νεύρα των πολιτών, στέλνει την οικονομία στα τάρταρα και βαθαίνει καθημερινά την ύφεση. 
Είναι κοινό μυστικό πως η οικονομία για να αναπτυχθεί χρειάζεται ανάλογο κλίμα. Ομως κυβέρνηση, τρόικα και κόμματα όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για να υπάρξει καλό κλίμα, αλλά αντιθέτως οξύνουν την κατάσταση. Ούτε σε κατάσταση πειραματόζωων να βρίσκονταν οι πολίτες δεν θα αντιμετώπιζαν τέτοιο ψυχρό πόλεμο, τέτοιο ανηλεή βομβαρδισμό.

Ως εδώ. Ας μπει επιτέλους ένας φραγμός στην καταστροφική συμπεριφορά. Αν η τρόικα ενδιαφέρεται πραγματικά να πάρουν πίσω οι δανειστές τα δανεικά θα πρέπει να βάλει φρένο στις παράλογες και αντιοικονομικές απαιτήσεις. Η κυβέρνηση να σταματήσει να φορολογεί ότι κινείται και να επικρατήσει η στοιχειώδης λογική στις αποφάσεις της. Η αντιπολίτευση να πάψει να λαϊκίζει στον υπερθετικό βαθμό αναλογιζόμενη πως λίγη υπευθυνότητα όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά θα ωφελήσει σίγουρα τον τόπο και ενδεχομένως την ίδια.

Αν οι χθεσινές αποφάσεις είναι οριστικές και δεν επιβληθούν και άλλες στο κοντινό μέλλον,οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι ο ουρανός δεν έπεσε στο κεφάλι τους και οι όποιες δυσκολίες προκύψουν θα οφείλονται στην αδυναμία του πολιτικού συστήματος να δώσει ισχυρή λύση για τη χώρα.

Αν τυχόν ληφθούν πρόσθετα μέτρα αυτό δεν θα οφείλεται στο ¨κούρεμα¨, αλλά στην αδυναμία να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, να σταματήσει η χορήγηση ¨μαϊμού¨ συντάξεων (υπολογίζεται η απώλεια σε 1,3 δισ. ευρώ μόνο στο ΙΚΑ), να απορροφηθούν γρήγορα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα, να δημιουργηθεί φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις με την εξαφάνιση κυριολεκτικά της γραφειοκρατίας και την καθιέρωση ενός σταθερού συστήματος φορολογίας.

Το ''κούρεμα'' δεν έφερε πρόσθετα βάρη. Αν όμως έλθουν την ευθύνη θα έχουν οι πολιτικοί. 
Κ.Κ.

27-10-2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: