Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τρικυμία 7 δις ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία.


To "κούρεμα" θα έχει ως αποτέλεσμα τα ομόλογα των Ταμείων να πέσουν από τα 22 με 24 δισεκατομμύρια στα 11 με 12 δισεκατομμύρια.

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Σε νέο γύρο επώδυνων αλλαγών στο Ασφαλιστικό και σε "ψαλίδισμα" των συντάξεων οδηγεί το κούρεμα των ομολόγων σε συνδυασμό με την κατακόρυφη μείωση των εσόδων των Ταμείων λόγω της ύφεσης. Είναι χαρακτηριστικό πως οι απώλειες του ασφαλιστικού συστήματος για το 2012 θα αγγίξουν τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί είτε με κρατική χρηματοδότηση είτε με δραστική περικοπή συντάξεων και άλλων παροχών.
Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης αρκεί να αναφερθεί πως από το τελευταίο πακέτο μέτρων για το Ασφαλιστικό (περικοπές στις υψηλές κύριες συντάξεις, στις επικουρικές και στα εφάπαξ) θα εξοικονομηθούν 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δηλαδή, τη νέα χρονιά θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αποδώσουν πέντε φορές περισσότερα χρήματα από τα τελευταία επώδυνα μέτρα!
Στην "κόκκινη γραμμή" θα βρεθούν κυρίως δύο Ταμεία κύριας ασφάλισης: το ΙΚΑ που σηκώνει το μεγάλο βάρος των επιπτώσεων της κρίσης (μείωση εσόδων από εισφορές) και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που έχει το μεγαλύτερο ποσό σε ομόλογα.
Σε οικονομικό αδιέξοδο παραμένει και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (παρά τη μείωση του εφάπαξ), ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση στους επικουρικούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αντοχές.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως το 2012 θα δοκιμαστούν κυριολεκτικά οι αντοχές του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς:


Tρικυμία 7 δισ. στα Ασφαλισιτικά Ταμεία

To "κούρεμα" θα έχει ως αποτέλεσμα τα ομόλογα των Ταμείων να πέσουν από τα 22 με 24 δισεκατομμύρια στα 11 με 12 δισεκατομμύρια.
Οι τοποθετήσεις αυτές απέφεραν ετησίως στα Ταμεία αποδόσεις (τόκους) 800 εκατομμυρίων και τώρα το ποσό αυτό θα πέσει στα 400 εκατομμύρια.
Η μείωση των εσόδων από τις εισφορές λόγω της περικοπής των μισθών και της αύξησης της ανεργίας θα κοστίσει στα Ταμεία 6.5 δισεκατομμύρια ευρώ (φέτος ο? λογαριασμός ήταν 5 δισεκατομμύρια).
Επομένως, την επόμενη χρονιά θα πρέπει να καλυφθεί "μαύρη τρύπα" επτά δισεκατομμυρίων ευρώ και θεωρείται δεδομένο πως θα αυξηθούν οι πιέσεις της τρόικας για μέτρα εδώ και τώρα.
Στο "στόχαστρο" αναμένεται να βρεθούν όσοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, όσοι αποχώρησαν από την αγορά εργασίας πριν από τα 60 έτη και όσοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από ελλειμματικά Ταμεία.
Σημειώνεται πως τα επόμενα 15 χρόνια για τις συντάξεις στην Ελλάδα θα διατεθούν 600 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 240 δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως το "κούρεμα" των ομολόγων δεν θα επηρεάσει τις συντάξεις και το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και το τελικό σχέδιο.
Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί η ύφεση και συνεχιστεί η οικονομική αιμορραγία των Ταμείων.

Εναλλακτικά σενάρια.

Στο θέμα των ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για να καλυφθούν οι επιπτώσεις που θα έχει στους ασφαλιστικούς φορείς το "κούρεμα".
Μεταξύ άλλων, συζητείται το ενδεχόμενο να καλυφθεί το ποσό αυτό από το όφελος που θα έχει το κράτος από τη διαφορά των τόκων (το Δημόσιο θα πληρώνει κάθε χρόνο 4.5 δισεκατομμύρια λιγότερα για την εξυπηρέτηση των τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει).
Συνολικά, τα Ταμεία έχουν σε ομόλογα 22 έως 24 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου 10 δισεκατομμύρια έχουν τοποθετηθεί με αποφάσεις των διοικήσεων. Τα υπόλοιπα είναι καταθέσεις των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος που σε μεγάλο μέρος έχουν γίνει ομόλογα.
Με βάση τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσοστό ομολόγων έχει το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (περίπου 5.5 δισεκατομμύρια ευρώ), στο οποίο υπάγονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί. Ακολουθεί το ΙΚΑ που έχει ομόλογα αξίας 2.2 δισεκατομμυρίων ευρώ,.
Μεγάλα ποσά σε ομόλογα έχουν το ΤΕΑΙΤ (περίπου 2.5 δισεκατομμύρια), το ΤΕΑΔΥ (περίπου 1.5 δισεκατομμύριο) αλλά και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (1.5 δισεκατομμύριο).
Σε περίπου 88 εκατομμύρια υπολογίζονται τα ομόλογα που έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (τα 40 εκατομμύρια ευρώ στο ΤΕΒΕ).
Σημειώνεται πως μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών υπήρξαν διοικήσεις ταμείων (σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), που αναζητούν μέρος των διαθεσίμων τους που είχαν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος (και στο ενδιάμεσο μετατράπηκαν σε ομόλογα).
Συγκεκριμένα ζητούν να πάρουν ρευστό με το επιχείρημα πως πρέπει να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους, κίνηση που συνδέεται και με το κούρεμα των ομολόγων.
Την ίδια στιγμή πρόσθετα προβλήματα στις διοικήσεις των Ταμείων προκαλεί το θέμα των μετοχών, η αξία των οποίων υπολογιζόταν σε 2.5 δισεκατομμύρια (κυρίως πρόκειται για μετοχές τραπεζών).

Ντόμινο.

Ενα πολύ μεγάλο μέρος είναι μετοχές τραπεζών, με αποτέλεσμα τα Ταμεία να επηρεαστούν και από τις όποιες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο λόγω του "κουρέματος".
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν το 4.8% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, το 12% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και το 43% του μετοχικού κεφαλαίους της Attica Bank.
Μιλώντας στο "Εθνος της Κυριακής" ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θανάσης Τσιακανίκας σημειώνει "δεν υπάρχει σαφής κυβερνητική δέσμευση για το πώς θα καλυφθεί η ζημιά των Ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων. Δεν υπάρχει σαφής κυβερνητική δέσμευση για το ύψος της καταβολής των συντάξεων. Δεν γίνεται καμία συζήτηση για εγγύηση στις επικουρικές συντάξεις και για τους κλάδους πρόνοιας.
Αρα βλέπουμε περαιτέρω μειώσεις σε συντάξεις το επόμενο διάστημα, αφού η ύφεση θα βαθύνει, η ανεργία θα αυξηθεί και θα μειωθούν τα έσοδα των Ταμείων".

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: