Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Κρατιέται ψηλά η τιμή παραγωγού στο πρόβειο κρέας


Πολλές μονάδες συζητούν για... έξοδο στην παραγωγή κρέατος έως 60% κάτω από πέρσι λόγω της έντονης ζήτησης γάλακτος, ενώ κατά κάποιους κτηνοτρόφους, δεν υπάρχουν... ζώα αυτή την περίοδο.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ., Αντώνης Τουρκοχωρίτης έμπειρος αιγοπροβατοτρόφος με μονάδα στο Ύπατο, οι τιμές στο αρνάκι φθάνουν τα 6,5 ίσως και παραπάνω ευρώ το κιλό, ενώ στις μάνες στα 3,5 ευρώ το κιλό με τις τάσεις να είναι ανοδικές όμως. Σύμφωνα με τον κ. Τουρκοχωρίτη, αυτό οφείλεται περισσότερο στο γεγονός, ότι υπάρχει ζήτηση στην αγορά και μικρή προσφορά σε ζώα, κάτι που αποδίδεται μάλλον στις μειωμένες εισαγωγές και γενικότερα στους περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω κορονοϊού.

Όπως λένε δε άλλοι έμπειροι κτηνοτρόφοι από τη Δυτική Ελλάδα, παρατηρείται φέτος ειδικά το φαινόμενο λόγω της έντονης ζήτησης για αιγοπρόβειο γάλα και της συνεπακόλουθης αύξησης στην τιμή αυτού, αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και μικροί κτηνοτρόφοι να συζητούν ήδη για... έξοδο παραγωγής κρέατος κάτω από 60% σε σχέση με πέρσι, λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης για γάλα.

Ως εκ τούτου ανανεώνουν τα ζώα με νέα στελέχη κι ένα μεγάλο ποσοστό από θηλυκά και προτίθενται, όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά, να τα κρατήσουν, είτε για ανανέωση, είτε για μεγάλωμα κοπαδιού.

Αυτός εκτιμάται από κάποιους ότι είναι κι ένας από τους λόγους που οι τιμές στο αρνάκι για τον παραγωγό παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα, εξασφαλίζοντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τις μονάδες, με τους παραγωγούς να εύχονται να συνεχιστεί το θετικό σερί τιμών και ζήτησης, ακόμα κι όταν πέσουν στην αγορά περισσότερα ζώα, δηλαδή τους επόμενους μήνες. Έτσι, σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, που τροφοδοτούν μεγάλες αγορές, μεταξύ άλλων της Αθήνας και της Πάτρας, γίνονται πράξεις με κτηνοτρόφους για το αρνάκι σε τιμές 6,5 - 7 ευρώ το κιλό ίσως και παραπάνω.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τώρα όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, οι τιμές παραγωγού για το αρνάκι είναι καλές και γύρω στα 6 ευρώ το κιλό, ενώ για τις μάνες στα 3,20 - 3,30 ευρώ το κιλό. Όπως και στις υπόλοιπες περιοχές, έτσι και στην περιοχή αυτή, τα αρνάκια είναι σε έλλειψη μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου περίπου.

Στην Ξάνθη, τέλος, όπως μας λέει ο Σάκης Λουκμακιάς τα αρνάκια είναι σε έλλειψη και οι τιμές παίζουν στα 6,5 - 7 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο ρόλο στην ανάκαμψη της αγορά παίζει η μείωση των εισαγωγών και το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια βγήκαν εκτός παιχνιδιού αρκετές μονάδες.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: