Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόβειο και αίγειο γάλα: Έως και δέκα λεπτά πάνω στα τιμολόγια, θετικό προμήνυμα στο κλείσιμο της χρονιάς



Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει η «ΥΧ» τις τελευταίες ημέρες από αρκετές περιοχές της χώρας, αναφορικά με την εξέλιξη της τιμής παραγωγού στο πρόβειο γάλα. Κοινός τόπος όσων συνομίλησαν μαζί μας ήταν η αύξηση που είδαν στα τιμολόγια του τελευταίου διμήνου, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων κυμαινόταν από 3 έως 4 λεπτά, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις με αρκετά μεγαλύτερες αυξήσεις.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι λόγω του «τσιμπήματος» στο γάλα, θετικά κινούνται και οι τιμές παραγωγού σε ζωοτροφικά προϊόντα, όπως το τριφύλλι και το καλαμπόκι. Αντίθετα, στο γίδινο κυριαρχεί η σταθερότητα στις τιμές, με αρκετές βιομηχανίες να έχουν προϊδεάσει πάντως για αυξήσεις από 3 έως 5 λεπτά για τη νέα περίοδο.



Τιμολόγια έως και 10 λεπτά πάνω τον Ιούλιο



Παραγωγός τριφυλλιού από τη Φλώρινα μετέφερε στην «ΥΧ» τη θετική εξέλιξη των τελευταίων μηνών που δίνει αντίστοιχα ώθηση στις ζωοτροφές: «Υπάρχει θετικό κλίμα στις τάξεις των προβατοτρόφων. Πελάτης μου έδειξε τιμολόγιο από τον ‘‘ΚΟΛΙΟ’’ όπου στο τιμολόγιο Ιουλίου η τιμή ήταν ανεβασμένη, από τα 78 στα 88 λεπτά».

Την ανοδική τάση μας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Δήμου Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης: «Είναι γεγονός ότι το γάλα ανεβαίνει. Εμείς που βρισκόμαστε κοντά στα 90 λεπτά έχουμε δει μια μικρότερη αύξηση στα τιμολόγια του Ιουλίου, γύρω στα 3 με 4 λεπτά, όμως σε άλλες περιοχές η άνοδος είναι μεγαλύτερη».

Ζωοτέχνης από τον Αλμυρό Μαγνησίας μάς μετέφερε από την πλευρά του μια παρόμοια εικόνα: «Είναι αλήθεια, έχω συνεργαζόμενους παραγωγούς με την ‘‘ΡΟΥΣΣΑΣ’’ που στα τιμολόγια Ιουλίου είδαν αύξηση τιμής 3 λεπτά. Κατά τη γνώμη μου, η συνεχιζόμενη έξοδος των κτηνοτρόφων από το επάγγελμα σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα φέτας δημιουργούν συνθήκες ανόδου στο πρόβειο γάλα που από τη νέα χρονιά είναι πιθανό να ξεπεράσει και τα 95 λεπτά». Την ίδια άποψη είχε και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «ΒΟΣΚΟΣ» από το Λιβάδι Ελασσόνας, Τάσος Αντωνίου: «Σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκκαθαρίσεις της φετινής χρονιάς και θα έχουμε εικόνα για τις τιμές της νέας περιόδου. Όπως είχαμε πει και πρόσφατα, θεωρούμε ότι το 95άρι θα είναι μια εφικτή τιμή για αρκετούς παραγωγούς. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας όπου τα κοπάδια ανά παραγωγό είναι 500, ή και παραπάνω, και οι κτηνοτρόφοι είναι οργανωμένοι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα».



Έριξε τις λιποπρωτεΐνες η «ΗΠΕΙΡΟΣ», προσοχή στα «τρικ» λένε οι έμπειροι



Σύμφωνα με ενημέρωση της μεγάλης ηπειρώτικης βιομηχανίας γάλακτος «ΗΠΕΙΡΟΣ», που κοινοποιήθηκε στους κτηνοτρόφους τον Ιούλιο, η τιμή παραγωγού για ελάχιστη ποσότητα 30 τόνων ανέβηκε από τα 80 στα 84 λεπτά, ενώ υπήρξε και μείωση στις ζητούμενες λιποπρωτεΐνες, από 12,30% σε 11,80%. Πρόκειται για ακόμα μία θετική εξέλιξη των τελευταίων μηνών, που δείχνει μια μικρή κίνηση καλής θέλησης από ορισμένους βιομήχανους τυροκόμους, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν περισσότερο γάλα. Ωστόσο, οι έμπειροι παραγωγοί συνιστούν να μην ενθουσιάζεται ο κόσμος και σχολιάζουν στην «ΥΧ» ότι «θέλει προσοχή, γιατί μπορεί τώρα οι παραγωγοί να βλέπουν μια αρκετά υψηλότερη τιμή, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς και το γάλα έχει λιγοστέψει πολύ. Οι συνάδελφοι θα πρέπει να κοιτάζουν τον μέσο όρο της τιμής παραγωγού που προκύπτει από όλη τη χρονιά και να οργανώνονται, ώστε να διεκδικούν καλύτερους όρους», μας λέει ο μπαρουτοκαπνισμένος αιγοτρόφος, Μιχάλης Βέργος, από τα Γιάννενα.

Για το ίδιο θέμα, ο Αργύρης Μπαΐρακτάρης τόνισε στην «ΥΧ»: «Εμείς είμαστε διαχρονικά αντίθετοι με το πλαφόν στις λιποπρωτεΐνες και ειδικά την τιμωρητική του διάσταση που κόβει τιμές από τους παραγωγούς. Τα πρόβατα δεν είναι μηχανές, είναι ζωντανοί οργανισμοί και, αν τα πιέσεις πολύ, θα τα οδηγήσεις στην κατάρρευση. Για εμάς, μεσοσταθμικά ένα 8% είναι το φυσιολογικό που διασφαλίζει και ένα ποιοτικό τυρί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: