Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Δεν είναι παραμύθι. Υπάρχει η Γαϊδουροχώρα στους πρόποδες του Υμηττού


Δεν είναι παραμύθι. Υπάρχει η Γαϊδουροχώρα !!! Είμαι τόσο γαϊδούρι, που δεν γνώριζα ότι βρίσκεται σε ένα κτήμα 5,5 στρεμμάτων, στους πρόποδες του Υμηττού, σε ένα πολύ όμορφο φυσικό τοπίο, γεμάτο αμυγδαλιές, ελιές και μπόλικο θυμάρι. Μέσα σε αυτό, φιλοξενείται ένα κοπάδι γαϊδουράκια, που φροντίζουν τα μέλη της ομάδας, που εργάζεται για την προστασία τους.
Όποιος επισκέπτεται τον χώρο, μπορεί να παρακολουθήσει μια οργανωμένη ξενάγηση, για να γνωρίσει τα ζώα, να ενημερωθεί για τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες, αλλά και να συμμετάσχει στην καθημερινή τους φροντίδα.
Οι επισκέψεις αυτές χρηματοδοτούν τη δράση του Ελληνικού Κέντρου για το Γαϊδούρι, που είναι το τμήμα της εταιρείας, που ασχολείται, μεριμνά και φροντίζει γαϊδουράκια, που τυγχάνουν κακοποίησης, παραμέλησης ή και εγκατάλειψης.
Αυτή τη στιγμή, στη Γαϊδουροχώρα φιλοξενούνται 16 γαϊδουράκια, που προέρχονται απ’ όλη την Ελλάδα.
Τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά του γαϊδουριού το καθιστούν εξαιρετικό συνεργάτη, σε περιπτώσεις ατόμων με αναπηρίες, όπου ο θεραπευτής βρίσκει λαμπρό πεδίο δράσης.
Κάθε γαϊδουράκι έχει τον δικό του, ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς και την ξεχωριστή του ιστορία.
Όπως σε κάθε ομάδα γαϊδουριών, υπάρχει μια θηλυκιά αρχηγός. Στην περίπτωση της Γαϊδουροχώρας είναι η Μανού, από την Κρήτη. Όλοι τη σέβονται και ακολουθούν τους κανόνες, που ορίζει.
Υπάρχει και ο αρχηγός των αγοριών, ο σοφός Ισίδωρος, που ήρθε από τη Γαλλία περπατώντας, προκειμένου να πάει στη Βηθλεέμ, με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, που είχε εντάξει αυτό το εγχείρημα, ως ακτιβιστής, στις δράσεις του, για την αποπυρηνικοποίηση της Γαλλίας.
Ο πιο παιχνιδιάρης όμως απ’ όλους είναι ο Πεπίτο, που έμαθε από μικρός, μεγαλώνοντας δίπλα σε άλογα, να κάνει σκανταλιές και να παρακινεί σε παιχνίδι τους πάντες. Δεν αφήνει σε ησυχία κανέναν, είτε αυτός είναι γάιδαρος είτε άνθρωπος. Είναι ιδιαίτερα φερέγγυος, καλοπροαίρετος και με αγαθές προθέσεις.
Η πιο χαϊδεμένη απ’ όλους είναι η Λιλή, περίεργη και γλυκιά, εξαιρετικά ευαίσθητη, απέναντι σε όποιον έχει κάποια αναπηρία.
Υπάρχει επίσης το αχώριστο δίδυμο, Λεμονιά και Ευτυχία, στις οποίες μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί πολύ μικρά παιδιά και να είναι ήσυχος.
Στην παρέα είναι και η πανύψηλη Λουκία, που εντυπωσιάζει με το μέγεθός της αλλά και με τη γλυκύτητα του χαρακτήρα της.
Η πανέξυπνη Πέρσα, που, παρότι μπορεί να περνάει κάτω από τα κάγκελα του φράχτη της αυλής, επιλέγει να μένει στην παρέα των υπολοίπων και μάλιστα προτιμάει να κυκλοφορεί δίπλα σε αυτούς, που είναι ψηλά στην ιεραρχία.
Η Μαρίζα, μια γαϊδουρίτσα, που δεν έτυχε της απαραίτητης προσοχής και φροντίδας στη ζωή της. Είναι σχετικά μεγάλης ηλικίας, κοντεύει τα 30 και χρειάζεται ειδική μεταχείριση, δεδομένου ότι έχει και προβλήματα με τα πόδια της, λόγω κακών και σπάνιων εξονυχισμών, που της έκαναν στο παρελθόν.
Προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια, υπάρχει πρόγραμμα εικονικών υιοθεσιών/αναδοχών, όπου όποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει οικονομικά, λαμβάνοντας ανταποδοτικά κάποια προνόμια, τόσο σε επισκέψεις, όσο και σε αναμνηστικά της προσφοράς του. Οι λεπτομέρειες, για το πρόγραμμα των αναδοχών βρίσκονται στο site του κέντρου, το hellenicdonkeycenter.gr.
Επίσης, αναλυτικά τα προγράμματα, που αφορούν τις επισκέψεις τόσο των σχολείων, όσο και των ιδιωτών, περιγράφονται στο site της Γαϊδουροχώρας, το gaidourohora.gr.

Πηγή: Lifo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: