Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Κασαπίδης: Έχουμε γίδες που παράγουν 4 κιλά γάλα τη μέρα, με γενετική βελτίωση

Την είδηση ότι σε ερευνητικό επίπεδο έχει γίνει γενετική βελτίωση σε ντόπια φυλή γίδας, που δίνει 4 κιλά γάλα ημερησίως, όταν ο μέσος όρος είναι 3 κιλά γάλα, έδωσε από το βήμα της σημερινής ημερίδας με θέμα «Φέτα και Γίδινο Γάλα» ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Κασαπίδης.

Ο κ. Κασαπίδης, ως οικοδεσπότης και διοργανωτής, στην ουσία, της ημερίδας, άνοιξε και έκλεισε την εκδήλωση. Στα συμπεράσματά του θέλησε να μιλήσει με ειλικρίνεια για τις προθέσεις του να γίνει η Δυτική Μακεδονία όχι μόνο η περιφέρεια με το καλύτερο ποιοτικά αιγοπρόβειο γάλα - όπως έδειξαν οι συμμετέχοντες ερευνητές-επιστήμονες - αλλά η περιφέρεια που θα πάψει να δίνει για τυροκόμηση το 95% της γαλακτοπαραγωγής της σε μονάδες εκτός Δυτικής Μακεδονίας. Πρώτο στόχο έθεσε - είτε με οικοτεχνίες είτε με τοπικά τυροκομεία - να τυροκομείται το 50% της τοπικής γαλακτοπαραγωγής εντός των ορίων της περιφέρειας και σε βάθος ορίζοντα τουλάχιστον το 80%. Μόνο έτσι, πρόσθεσε, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αντλήσουν υπεραξία οι κτηνοτρόφοι και θα παραμείνουν οι παραγωγοί στο επάγγελμα. Αυτή τη στιγμή το μοντέλο παραγωγής των τυριών στην περιοχή δεν είναι βιώσιμο, αλλά με τους πόρους που θα έρθουν από το Ταμείο Μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. Σε αυτό θα συμβάλει και η ΑΝΚΟ, μέσω υλοποίησης του προγράμματος μετάβασης.

Επιστρέφοντας στο θέμα της γενετικής βελτίωσης, ο κ. Κασαπίδης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι η συγκεκριμένη φυλή αίγας αναπτύσσεται γενετικά με φυσικό τρόπο στο Κτηνιατρείο των Κοίλων Κοζάνης από τον κτηνίατρο της ΔΑΟΚ.

https://www.agro24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: