Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Γλυκή Θεσπρωτίας και πηγές Αχέροντα. Απολαύστε τα video





Απολαύστε τα video



























Η Γλυκή είναι ελληνικό ιστορικό χωριό του δήμου Σουλίου της περιφέρειας Ηπείρου (Σχέδιο Καλλικράτης). Παλαιότερα ανήκε στην άλλοτε επαρχία Μαργαριτίου του νομού Θεσπρωτίας. Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας αποτελούσε έδρα κοινότητας του δήμου Αχέροντα. Από 1 Ιανουαρίου 2011 αποτελεί ιδία έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Αχέροντα, του Δήμου Σουλίου.
Βρίσκεται στο ΝΑ. τμήμα της άλλοτε επαρχίας Μαργαριστίου στο δρόμο Παραμυθιάς - Πρέβεζας και σε υψόμετρο 80 μ. Ανατολικά του χωριού υψώνονται τα Όρη Παραμυθιάς, ενώ δυτικά ρέει ο ποταμός Αχέροντας. Πρόκειται για ένα πεδινό χωριό, ο πληθυσμός του οποίου, ασχολούμενος κυρίως με την μικροκτηνοτροφία και περισσότερο με τη γεωργία και ειδικότερα με τη ριζοκαλλιέργεια, το 1928 αριθμούσε 238 κατοίκους, έχοντας δημοτικό σχολείο και ταχυδρομικό γραφείο. Το 1971 είχε 481 κατοίκους, το 1981 ήταν 469, ενώ το 2001 αριθμούσε 434 κατοίκους.
Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη.









Ιστορία
Το χωριό Γλυκή υπάγονταν αρχικά στην άλλοτε επαρχία Φαναρίου του νομού Πρεβέζης. Παρά το χωριό αυτό βρίσκονται, κατά τον Π. Αραβαντινό, τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κιχύρου. Εξ αυτού πιθανώς και του "Γλυκέος λιμένος" που βρίσκονταν δυτικότερα κλήθηκε ομώνυμα όλη η περιοχή.
Στους βυζαντινούς χρόνους αποτελούσε ιδιαίτερη επισκοπή, η οποία στη συνέχεια ενώθηκε με την επισκοπή Βουθρωτού και αποτέλεσε την "Επισκοπή Βουθρωτού και Γλυκέος". Μετά δε τη καταστροφή του Βουθρωτού, κατά τον 15ο αιώνα, μεταφέρθηκε η έδρα της επισκοπής στη Παραμυθιά, όπου και μετονομάστηκε σε Επισκοπή Παραμυθίας με αρχική υπαγωγή στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στο χωριό αυτό συνομολογήθηκε η Συνθήκη της Γλυκής μεταξύ των Σουλιωτών και των Τουρκαλβανών Μπέηδων το 1821.

Αχέρων ποταμός

Ο Αχέροντας ποταμός διασχίζει την κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της δυτικής Ηπείρου και περνά από ένα στενό και επιβλητικό φαράγγι που σχηματίζουν τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου. Η περιοχή αυτή ονομάζεται "Στενά του Αχέροντα", ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πεδιάδα του Αχέροντα ήταν ο τόπος όπου κατοικούσαν οι ψυχές των νεκρών. Ο ποταμός αποτελούσε το δρόμο μέσω του οποίου ο Χάροντας οδηγούσε τις ψυχές στη Λίμνη Αχερουσία, στα έγκατα της οποίας βρισκόταν το βασίλειο του Αδη.
Για το λόγο αυτό, ιδρύθηκε στη βορειοανατολική όχθη της Αχερουσίας λίμνης, πάνω από μια σπηλιά στη συμβολή των ποταμών Αχέροντα και Κοκυτού, ο σπουδαιότερος χώρος λατρείας των θεών του Κάτω Κόσμου και επικοινωνίας με τις ψυχές των νεκρών, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

acheron image

Ο Ποταμός Αχέρων , θεωρείτε από οικολογική σημασία σαν ένας από τους σημαντικούς στην Ευρώπη. Το όνομα του το πήρε από τη λέξη άχος - λύπη, Αχέρων - χωρίς χαρά, ποταμός της λύπης.  Είναι από τους πιο διάσημους παγκοσμίως, όχι τόσο για το μέγεθός του, αλλά εξ αιτίας του μεταφυσικού περιεχομένου των μυθολογικών πληροφοριών που κουβαλάει στα νερά του. Λέγεται και Μαυροπόταμος, γιατί σύμφωνα με τη Μυθολογία, κατά την Τιτανομαχία οι Τιτάνες για να ξεδιψάσουν ήπιαν νερό από τον Αχέροντα και ο Δίας πάνω στο θυμό του μαύρισε και πίκρανε τα νερά του.
Το πιο διαδεδομένο και οργανωμένο τουριστικά μέρος του Αχέρωντα, βρίσκεται στην Γλυκή Παραμυθιάς στο νομό Θεσπρωτίας με οργανωμένες επιχειρήσεις για εναλλακτικό τουρισμό. Οι όχθες του πλαισιωμένες με υπεραιωνόβια πλατάνια, συνθέτουν μια εικόνα ηρεμίας και γαλήνης. Κοντά στη Γλυκή υπάρχει η "Σκάλα της Τζαβέλαινας" ηρωίδας του Σουλίου. Πιο πέρα υψώνεται το ηρωικό Σούλι περήφανο.
 Η ύπαρξή του ήταν συνυφασμένη με τους αγώνες του εναντίον των Τούρκων. Το 1750 αποτελούσε "Κράτος" με 80 χωριά και 25.000 κατοίκους. Σήμερα σώζονται στο χώρο αυτό τα ερείπια των σπιτιών των καπεταναίων, το βουλευτήριο, η θέση όπου υπήρχε το θρυλικό Κούγκι, καθώς και μερικά πηγάδια. Από τα 4 κάστρα που είχε, σώζεται μόνο το κάστρο της Κοινότητας Φροσύνης. Υπάρχει επίσης αξιόλογο λαογραφικό μουσείο.Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής μυθολογίας:
Ο Αχέροντας ήταν ο γνωστότερος από τους ποταμούς του υποχθόνιου κόσμου. Υπήρχε ένα ποτάμι με το όνομα αυτό σε μια από τις αγριότερες περιοχές της Ηπείρου, στων Θεσπρωτών.

Στη διαδρομή του μέσα από μια έκταση πολύ ανώμαλη, εξαφανίζεται εδώ κι εκεί μέσα σε βαθιές αβύσσους και ξαναβγαίνει στην επιφάνεια πιο πέρα, φτάνοντας κοντά στις εκβολές του, από την αρχαία πόλη Εφύρα όχι μακριά, τέλμα με βαριές αναθυμιάσεις σχηματίζει. Εκεί θαρρούν η λαϊκή αντίληψη πως βρισκόταν μια είσοδο. Κι έγινε το άντρο της Εφύρας έδρα μαντείου, όπου καλούσαν τους νεκρούς με μαγικές φράσεις και με θυσίες ζώων.
Για να περάσουν τον Αχέροντα οι ψυχές των νεκρών έπρεπε να απευθυνθούν και να ζητήσουν τις υπηρεσίες ενός διάσημου προσώπου στη μυθολογία, του πεισματάρη Χάροντα, που απεικονίζεται με μορφή γέρο-κατσούφη και ζόρικου και αποκρουστικού. Η πρώτη του φροντίδα, κατά το μύθο, ήταν να ζητήσει τον οβολό, που κάθε επιβάτης όφειλε να του δώσει κι έδιωχνε αλύπητα όποιον δεν είχε.










Οι περιοχές του Δέλτα και των Στενών του Αχέροντα προσφέρονται για δραστηριότητες όπως;
. Kανό-Καγιάκ: O Aχέροντας στο τμήμα των Στενών θεωρείται κατάβαση-πρόκληση για τους λάτρεις του αθλήματος (βαθμός δυσκολίας 5)
. Ράφτινγκ: Ο Αχέροντας είναι κατάλληλος για ράφτινγκ από την έξοδό του από τα Στενά, κοντά στο χωριό Γλυκή, έως τις εκβολές του
. Διάσχιση φαραγγιού: Ο ποταμός Αχέροντας, καθώς και το Τσαγγαριώτικο ρέμα προσφέρονται για διάσχιση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η δραστηριότητα αυτή απαιτεί κατάλληλο εξοπλισμό και τήρηση αυστηρών κανόνων ασφαλείας για την προστασία των επισκεπτών αλλά και της φυσικής ομορφιάς


. Ιππασία-Ποδηλασία: Οι αγροτικοί χωματόδρομοι γύρω από το χωριό Αμμουδιά προσφέρονται ιδιαίτερα για αυτές τις δραστηριότε

Εκδρομή στη Γλυκή Θεσπρωτίας και τον ποταμό Αχέροντα. Ιδανικό προορισμό για διακοπές κοντά στη φύση  


Το χωριό Γλυκή βρίσκεται κάτω από τα χωριά του Σουλίου, στην έξοδο των στενών του Αχέροντα που είναι και το φυσικό σύνορο των νομών Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Αποτελεί προορισμό διακοπών για αναρίθμητους περιηγητές και φυσιολάτρες. Ο Αχέροντας έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους. Τα Στενά, οι εκβολές του ποταμού αλλά και η ευρύτερη περιοχή ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών Φύση 2000 (Natura 2000). Οι πηγές του ποταμού, το φαράγγι, ο μύθος και η ιστορία και η άγρια ομορφιά της φύσης, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό τοπίο που θα σας μείνει αξέχαστο.



Η Γλυκή προσφέρεται για διακοπές, καθώς διαθέτει άνετα νεόκτιστα ξενοδοχεία, οργανωμένες μονάδες εναλλακτικού τουρισμού τα οποία διοργανώνουν υπαίθριες δραστηριότητες όπως ράφτινγκ, ιππασία, πεζοπορίες και διάσχιση φαραγγιού. Τα καταλύματα και τα γραφείο μιλούν για προσιτές τιμές και σας προτείνουν να επωφεληθείτε των προσφορών που συνδυάζουν τη διαμονή και δραστηριότητες κοντά στη φύση.












Δραστηριότητες

  • Εκδρομή στην Πάργα και το Σούλι σε απόσταση μισής ώρας από τη Γλυκή.
  • Ράφτινγκ: Η διαδρομή ενδείκνυται και για αρχάριους και είναι συνδεδεμένη με μύθος και παραδόσεις που σχετίζονται με την πομπή τον ψυχών στον Άδη. 
  • Ιππασία: Υπάρχει οργανωμένη φάρμα με πολλά άλογα, και γίνεται ιππασία μεσ'τη φύση και με πολλά περάσματα στο ποτάμι.
  • Πεζοπορία. Τον χειμώνα ως τον Μάρτιο, η πιο δημοφιλής και προσβάσιμη είναι η διαδρομή  Σούλι-"Σκάλα Τζαβέλαινας" - Γλυκή, διάρκειας περίπου 3 ωρών. Θεωρείται σχετικά εύκολη διαδρομή και την προτείνουν οι φυσιολατρικοί και ορειβατικοί σύλλογοι. Οι μεμονωμένοι προτιμούν την περιήγηση στις πηγές.
Γραφεία Εναλλακτικού Τουρισμού

  • Το γραφείο Pony Club, βρίσκεται στη Γλυκή στις πηγές του ποταμού Αχέροντα , σε μία έκταση 15 στρεμμάτων. Όλο το χρόνο διοργανώνει πολλές εκδρομές και δραστηριότητες κατά μήκος του ποταμού και στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν οικονομικά πακέτα δραστηριοτήτων όπως ράφτινγκ, καγιάκ, πεζοπορία, διάσχιση φαραγγιού και τοξοβολία. Πληροφορίες, τηλ. 6947643805, 6980861611
  • To ξενοδοχείο Αχέρων Σπρινγκς, έχει ως έδρα τη Γλυκή Θεσπρωτίας και διοργανώνει ράφτινγκ στις πηγές του Αχέροντα αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως river trekking, καγιάκ και ιππασία. Βρίσκεται στα 500 μέτρα από τις πηγές, ενώ κατά μήκος του ποταμού θα συναντήσετε και την ταβέρνα του.








Διαδρομές στον Ποταμό Αχέροντα

Πολλές είναι οι διαδρομές που θα απολαύσετε στον ποταμό Αχέροντα, ιδιαίτερα αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις πιο ενδιαφέρουσες. 

1) Γλυκή- Σούλι

Η πεζοπορία διαρκεί 1,30-2 ώρες. Η διαδρομή ξεκινά έξω από το χωριό Γλυκή, από τη θέση "Σκάλα της Τζαβέλαινας". Αρχικά κινείται στο ίδιο μονοπάτι με αυτό της διαδρομής Τρίκαστρο-Γλυκή και μέχρι τη διασταύρωση. Από εκεί, το μονοπάτι δεξιά οδηγεί στο Τρίκαστρο, ενώ η διαδρομή συνεχίζεται στο αριστερό μονοπάτι, που οδηγεί στη Σαμονίβα (οροπέδιο Σουλίου).Δέκα λεπτά μετά τη διασταύρωση, το μονοπάτι περνά από δύο γέφυρες, στο σημείο που ενώνεται ο Αχέροντας με το Τσαγκαριώτικο ρέμα. Η δεύτερη γέφυρα είναι παραδοσιακή τοξωτή πέτρινη, γνωστή με το όνομα Ντάλα. Το σημείο αυτό είναι από τα ωραιότερα του φαραγγιού. Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν μεγάλα πλατάνια, ενώ διασώζονται και τα ερείπια ενός παλιού νερόμυλου. Καθώς το μονοπάτι ανηφορίζει προς το οροπέδιο, η παρόχθια βλάστηση παραχωρεί τη θέση της σε ασφάκες, πουρνάρια και άλλα είδη μεσογειακών θαμνότοπων. Σε αρκετά σημεία υπάρχει χαμηλή βλάστηση με ρίγανη, θυμάρι και ασφάκα. Η δενδρώδης βλάστηση είναι αραιή, αποτελούμενη από φιλλύκια και βελανιδιές. Μόνο σε ένα σημείο της διαδρομής προς το τέλος της, 15 λεπτά πριν από τη Σαμονίβα, το μονοπάτι περνά μέσα από πυκνό δάσος με πλατάνια, φιλλύκια και αριές. Το μονοπάτι καταλήγει στο χωριό Σαμονίβα, το πρώτο από τα Σουλιοτοχώρια. Το τοπίο γύρω από τα χωριά του Σουλίου δεν παρουσιάζει βλάστηση. Μπορεί κανείς να παρατηρήσει σποραδικά ορισμένα φρύγανα. Η συγκεκριμένη διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί και αντίστροφα. Στο Σούλι μπορεί κανείς να φτάσει ακολουθώντας με αυτοκίνητο τον επαρχιακό δρόμο Γλυκής-Σουλίου (περίπου 30 λεπτά) και, αφού επισκεφθεί τα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής, μπορεί να ξεκινήσει την πεζοπορία από τη Σαμονίβα προς τη Γλυκή. Σε μικρή απόσταση από τη Σαμονίβα βρίσκεται το κά στρο της Κιάφας, από όπου οι Σουλιώτες έλεγχαν τα περάσματα προς τα χωριά τους. Ιστορικό ενδιαφέρον στο οροπέδιο του Σουλίου παρουσιάζουν το μοναστήρι στο Κούγκι, τα αναπαλαιωμένα σπίτια οπλαρχηγών του 1821, όπως του Τζαβέλα και του Μπότσαρη, και τα παραδοσιακά πηγάδια του οροπεδίου. 

2) Περίπτερο Πληροφόρησης Γλυκής - Σκάλα Τζαβέλαινας-Σπηλιά του ΔράκουΜια διαδρομή κατάλληλη για μικρούς περιπάτους είναι αυτή από το Κέντρο Πληροφόρησης της Γλυκής έως τη Σκάλα της Τζαβέλαινας. Από εκεί ένα μονοπάτι κατηφορίζει την πλαγιά που είναι καλυμμένη από πλούσια θαμνώδη βλάστηση, μέχρι την όχθη του ποταμού. Περνώντας μέσα από τα ρηχά νερά, βρίσκουμε στην απέναντι όχθη τη Σπηλιά του Δράκου (ή αλλιώς Σπηλιά του Στοιχειού). Πρόκειται για μια σπηλιά από την οποία αναβρύζουν πηγές που τροφοδοτούν τον Αχέροντα. Στη συνέχεια, επιστρέφει κανείς στο Κέντρο Πληροφόρησης της Γλυκής με δεκάλεπτη πεζοπορία κατά μήκος της όχθης του ποταμού, μέσα από δάσος με πλατάνια, αναρριχώμενα και φτέρες.

3) Σκάλα Τζαβέλαινας-Γέφυρα Ντάλα

Η γέφυρα Ντάλα απέχει περίπου μισή ώρα από τη Σκάλα Τζαβέλαινας. Είναι ένα εύκολο τμήμα της διαδρομής που προσφέρει στους επισκέπτες πολύ όμορφες εικόνες από το φαράγγι, καθώς το δάσος με αριές και φιλλύκια διαδέχεται την πλούσια θαμνώδη βλάστηση. Η διαδρομή αυτή μπορεί να γίνει εύκολα και μέσα από το νερό, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: