Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Όλγα Γεροβασίλη: «Δεν θα επιτρέψουμε τον εκφοβισμό δικαστών και μαρτύρων ενός πραγματικού σκανδάλου»



Συνέντευξη στην εφημερίδα «Realnews» και στο δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό

«Οι ελέω Θεού δεσποτείες δεν χωρούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία», λέει στη Realnews η Όλγα Γεροβασίλη, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει τον «εκφοβισμό των δικαστών και των μαρτύρων του πραγματικού σκανδάλου», αλλά και το να θεωρηθεί κανονικότητα «η αλαζονεία με την οποία αντιμετωπίζει η Ν.Δ. το Κοινοβούλιο».
Επιπλέον, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στρέφει τα βέλη της στο Κίνημα Αλλαγής, χαρακτηρίζοντάς το «φυσικό αυτουργό στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», αποδίδοντάς του τον«πρωτόγνωρο ρόλο της σκιώδους συμπολίτευσης». Παράλληλα, κάνει λόγο για «υιοθέτηση της ακροδεξιάς ορμπανικής ατζέντας» και για «κενό που η κυβέρνηση δημιουργεί, μην ασκώντας υπεύθυνη εξωτερική πολιτική».
- Η Ν.Δ. σας κατηγορεί ότι στήσατε παγίδα στο θέμα της εξαίρεσης Τζανακόπουλου-Πολάκη για να απονομιμοποιήσετε τη διαδικασία. Τι απαντάτε;
Ουσιαστικά μας λένε πως, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας να ορίσουμε τους εκπροσώπους μας στην επιτροπή, τους ωθήσαμε να ζητήσουν την εξαίρεσή τους! Αυτό με ξεπερνάει. Αν αυτό συνιστά παγίδα, κακώς παραβίασαν κάθε κανονισμό και κάθε σχετική διάταξη και προχώρησαν στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της εξαίρεσης. Απόδειξη του πόσο λάθος είναι η συγκεκριμένη απόφαση, είναι η καταψήφισή της από το ΚΚΕ και το «παρών» του κόμματος του κυρίου Βελόπουλου. Ακόμα και ο κύριος Καστανίδης, παρά τη θέση του Κινήματος Αλλαγής, διαφώνησε με τη συγκεκριμένη μεθόδευση.Οι ελέω Θεού δεσποτείες δεν χωρούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Η αλαζονεία με την οποία αντιμετωπίζει η Ν.Δ. το Κοινοβούλιο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να θεωρείται «κανονικότητα».Αυτό το οποίο επιχειρείται ουσιαστικά είναι η φίμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια κουκουλώματος ενός μεγάλου σκανδάλου.
- Όμως, η διερεύνηση της υπόθεσης Νovartis, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταλήξει σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων...
Στη συνείδηση του ελληνικού λαού η συγκεκριμένη ιστορία έχει καταγραφεί ως απόπειρα κουκουλώματος ενός διεθνούς σκανδάλου. Για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο, στήνουν ένα δεύτερο σκάνδαλο, εκείνο της δήθεν σκευωρίας. Εφτασαν στο σημείο να παραδέχονται κυνικά ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι εταιρείες σαν τη Novartis μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω σε ποιους άλλους, όμως σώζουν και ζωές».Η διερεύνηση για τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων είναι αποστολή και έργο της Δικαιοσύνης. Δεν μπορούμε, ωστόσο, μέσα από τη δημιουργία ενός αντι-σκανδάλου να επιτρέψουμε τον εκφοβισμό των δικαστών και των μαρτύρων του πραγματικού σκανδάλου, όπως προκύπτει και από το έγγραφο των τριών εισαγγελέων για την περίπτωση του κυρίου Στουρνάρα.
- Γιατί εναντιωθήκατε στο νομοσχέδιο για το άσυλο; Δεν συμφωνείτε ότι χρειάζεται μείωση του χρόνου απονομής;
Πρώτη η κυβέρνησή μας προχώρησε στη λήψη μέτρων για τη μείωση του χρόνου απονομής ασύλου. Φυσικά δεν ισχυριζόμαστε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Αυτό, όμως, το οποίο κάναμε ήταν να εξασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της χώρας και προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.Η κριτική μας εστιάζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θέτει εμπόδια στην άσκηση του στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος της αίτησης ασύλου. Η υιοθέτηση της ακροδεξιάς ορμπανικής ατζέντας οδηγεί στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παραβίαση διεθνών συνθηκών.Σήμερα που οι δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν την περαιτέρω στελέχωση με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει αυτό τον δρόμο για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Αντί για αυτό, επέλεξε να διαλύσει τον έμπειρο μηχανισμό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Δημιούργησε έτσι συνθήκες χάους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η Ν.Δ. λέει ότι με τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ αποδεικνύεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών είχε «τρύπες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη θαρραλέα και εθνικά συμφέρουσα συμφωνία των Πρεσπών, έδωσε στη χώρα το στρατηγικό πλεονέκτημα και την πρωτοβουλία στην άσκηση ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή των Βαλκανίων.Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε εδώ τη λάσπη και τις βαριές κατηγορίες τις οποίες εκστόμισε και ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης σε βάρος αυτής της συμφωνίας, αλλά και προσωπικά των στελεχών μας. Βέβαια, όλα αυτά έγιναν προεκλογικά. Αμέσως μετά τις εκλογές, αυτή η «προδοτική» συμφωνία έγινε το ιερό δισκοπότηρο και η διαφύλαξη των όρων της απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Ν.Δ.Ωστόσο, ο κύριος Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεφύγει από την ανάγκη διατήρησης των ισορροπιών στο εσωτερικό του κόμματός του. Ετσι, κάνει αυτό ακριβώς που δεν θα έπρεπε να κάνει. Αντί να εκμεταλλευτεί το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, στέκεται στο πλάι, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε άλλους. Η μόνη τρύπα, λοιπόν, που καταγράφεται στην περίπτωση αυτή, είναι το κενό που η κυβέρνηση δημιουργεί μην ασκώντας υπεύθυνη εξωτερική πολιτική -με συνέπεια και στρατηγική- και εκεί μέσα δυστυχώς δεν πέφτει μόνη της αλλά συμπαρασύρει και τη χώρα.
- Η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι το κλίμα στην οικονομία έχει αλλάξει άρδην επειδή ασκεί φιλοεπενδυτικήπολιτκή...
Θα μείνουν αλησμόνητες οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για πακτωλό επενδύσεων, φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη, 4% αύξηση του ΑΕΠ. Αμέσως μετά τις εκλογές όλες αυτές οι εξαγγελίες και η όποια αισιοδοξία προκάλεσαν άρχισαν να διαψεύδονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.Σήμερα μιλούν για ανάπτυξη 2,8% με πολλές παραδοχές οι οποίες δεν φαίνεται να πατούν γερά στην πραγματικότητα. Ο αναπτυξιακός νόμος είναι στα αλήθεια ένα άθροισμα τακτοποιήσεων, διευκολύνσεων και ρουσφετιών, του οποίου το πραγματικό αποτέλεσμα είναι η μείωση των μισθών σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.Οι μόνοι που έχουν πραγματικό λόγο να αισθάνονται αισιόδοξοι είναι όσοι ευνοούνται ή αμνηστεύονται από αυτό το πολυνομοσχέδιο-πλυντήριο το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση.
- Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το Κίνημα Αλλαγής «μακρύ χέρι του Μητσοτάκη»;
Για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μιλά η ίδια η πραγματικότητα. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον εαυτό της ως κυβερνητικό εταίρο της Ν.Δ. Είναι συνεπής με την αντιπολιτευτική της τακτική και κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας. Βέβαια, προκαλεί εντύπωση ότι εξακολουθεί να αντιπολιτεύεται και σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, μη συνειδητοποιώντας το ποιος κυβερνάει. Ένα κόμμα το οποίο, παρά τη διαχρονική του στάση, καταψήφισε την απλή αναλογική τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να εξηγήσει το ίδιο τον προοδευτικό του προσανατολισμό. Ένα κόμμα που αγκάλιασε άκριτα τη λαϊκιστική ακροδεξιά ρητορική στη συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει σοβαρό ταυτοτικό θέμα όταν αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλιστικό. Τέλος, όταν λειτουργεί ως φυσικός αυτουργός στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της εξαίρεσης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την προανακριτική επιτροπή, συνεισφέροντας στην προσπάθεια κουκουλώματος ενός διεθνούς σκανδάλου, υιοθετεί τον μάλλον πρωτόγνωρο ρόλο της σκιώδους συμπολίτευσης.
- Πιστεύετε ότι το οργανωτικό και πολιτικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ ενέχει και χαρακτηριστικά μετακίνησής του προς το Κέντρο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το σύνολο των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων στη δημιουργία ενός ενιαίου πλειοψηφικού μετώπου. Η σύνθεση διαφορετικών απόψεων, οι οποίες στην πραγματικότητα συγκλίνουν στην ανάγκη δημιουργίας ενός εναλλακτικού προοδευτικού προτύπου διακυβέρνησης, προϋποθέτει μια διαδικασία διαλόγου που οριοθετείται από τη διακήρυξη που συνοδεύει αυτή μας την πρωτοβουλία. Αυτή η σύνθεση δεν αποτελεί ούτε «μόλυνση» ούτε συμβιβασμό. Αντίθετα, αποτελεί τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου μέσου έκφρασης των κοινών αγωνιών και αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: