Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Έως την Παρασκευή έρχεται η πληρωμή αγροπεριβαλλοντικών, εξόφληση ενιαίας 20 Δεκεμβρίου, μαζί Νέοι Αγρότες, Απόθεμα, Πρασίνισμα



Περίπου 120-130 εκατ. ευρώ για την προκαταβολή (85%) ενίσχυσης των δικαιούχων αγροτών αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (νιτρορύπανση, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία κ.ά.) για το έτος 2019 θα πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, ενώ το επόμενο μεγάλο «πακέτο» πληρωμών έρχεται την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ή το αργότερο τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, που θα ανέλθει περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει: εξόφληση βασικής ενίσχυσης, πράσινη ενίσχυση, καθεστώς νέων αγροτών. Επίσης, μία μέρα μετά θα καταβληθεί η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον απερχόμενο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, του αρμόδιου οργανισμού πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων, Θάνο Καπρέλη, ο οποίος παρέδωσε σήμερα τη διοίκηση στον Γρηγόρη Βάρρα.
Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, ευχαρίστησε την απερχόμενη ηγεσία για τη συνεργασία, την ομαλή μετάβαση, που έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τους αγρότες και καλωσόρισε τη νέα διοίκηση λέγοντας:
«Είμαστε πολύ περήφανοι για την καινούρια διοίκηση που έχει χαρακτηριστικά που εγγυώνται την ομαλή συνέχεια στις εργασίες του οργανισμού. Είναι άνθρωποι έμπειροι στο αντικείμενο αυτό, έχουν ιστορία και γνώση σε αυτά τα τεχνικά ζητήματα και νομίζω ότι θα συνεχίσουν την καλή παράδοση που έχει οικοδομήσει ο οργανισμός με τον καλύτερο τρόπο.»
Στη συνέχεια ο κ. Καπρέλης, αφού ανέλυσε τον προγραμματισμό των πληρωμών, στάθηκε ιδιαίτερα στον επαγγελματισμό των στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόσθεσε ότι «η πρόκληση είναι η προσαρμογή στη νέα ΚΑΠ, που είναι στα χέρια της νέας διοίκησης».
Από την πλευρά του ο κ. Βάρρας δήλωσε: «Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τον αγαπητό Θάνο, μας άνοιξε τα χαρτιά του στην κυριολεξία, τον ευχαριστώ, αναλαμβάνουμε έναν οργανισμό που διαχειρίζεται κοντά στα 2,8 δισ. ευρώ, έχει να κάνει με ελέγχους, με συνέπεια και με πραγματικές δράσεις που πρέπει να κάνουμε ώστε να σταθούμε με αξιοπρέπεια στην εμπιστοσύνη που μας δείχνετε εσείς υπουργέ.
Πιστεύω ότι η συνεργασία μας με τους δύο αντιπροέδρους, ειδικά με την εμπειρία του κ. Μελά, θα βοηθήσει στο θέμα της προσαρμογής του οργανισμού στη νέα ΚΑΠ.»
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης παρουσίασε τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον πρόεδρό του, αναπληρωτή καθηγητή Δρ Γρηγόρη Βάρρα, στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο το μεσημέρι της Τρίτης (26/11/2019).
Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι τα μέλη της νέας διοίκησης διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που εγγυώνται την ομαλή συνέχεια της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου.


Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών να γίνουν πιο φιλικές και εύχρηστες αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την απλοποίησή τους» χωρίς όμως να χαθεί η συγκεντρωτική παροχή πληροφοριών από αυτές για οτιδήποτε αφορά τον αγροτικό κόσμο.
Επίσης ευχαρίστησε θερμά την απερχόμενη, υπό τον κ. Αθανάσιο Καπρέλη, διοίκηση του Οργανισμού τονίζοντας ότι η συνεργασία μαζί τους υπήρξε άψογη.
Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος Δρ Βάρρας ευχαρίστησε τον κ. Βορίδη τονίζοντας ότι με την ομαλή αλλαγή της διοίκησης αποδεικνύεται στην πράξη η συνέχεια του κράτους. «Αναλαμβάνουμε έναν Οργανισμό που διαχειρίζεται 2,8 δισ. ευρώ προς όφελος του συνόλου του αγροτικού κόσμου» δήλωσε δεσμευόμενος ότι ο ίδιος και τα μέλη της νέας διοίκησης θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ορθή λειτουργία τους.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Αθ. Καπρέλης τόνισε ότι ο ίδιος και τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης εργάστηκαν επαγγελματικά, ευχαρίστησε τον κ. Βορίδη για την άριστη συνεργασία που είχαν και δεσμεύθηκε να σταθεί στο πλευρό της νέας διοίκησης αλλά και του Υπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: